Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου : υπό διαπραγμάτευση το αφορολόγητο...


 «Όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε αυτό δεν το ξέρω», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
  
Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί νέα μέτρα, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι η δεύτερη  αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς αυτά. Για το λόγο αυτό στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως η μείωση του αφορολόγητου, η νέα μείωση των συντάξεων και η μονιμοποίηση του «κόφτη».

Την Κυριακή για πρώτη φορά δημοσίως, υπουργός της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο. 

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Τρικάλων ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«To αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Οι δηλώσεις του υπουργού στο δημαρχείο Τρικάλων: 



Τσακαλώτος: Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποια μέτρα

«Κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015» αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος». Όπως εκτιμά πάντως, «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Ετοιμάζεται η νέα επιστολή του υπουργού Οικονομικών

Ο κ. Τσακαλώτος βλέποντας ότι το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες, ετοιμάζεται να στείλει νέα επιστολή στους θεσμούς η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει σειρά μέτρων για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των οποίων θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η δέσμευση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2,5% και 1% που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη και επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη αξιολόγηση είχε δηλώσει ότι εάν μειωνόταν το αφορολόγητο κάτω από τις 9.000 ευρώ θα κατέθετε την παραίτησή του. Δεν προχώρησε όμως σε μία τέτοια ενέργεια παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μικρή απόκλιση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.000 ευρώ.

Το κακό, το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση και οι εκλογές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σενάρια για την αξιολόγηση. Το κακό σενάριο είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης χωρίς προσδιορισμό μέτρων για την επέκταση του κόφτη μετά το 2018 αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αφού τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσιγκτον ζητούν προσδιορισμό των μέτρων από τώρα.

Το χειρότερο σενάριο είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία που να περιλαμβάνει το 80% της πρότασης που έχουν καταθέσει ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ στην οποία θα περιγράφεται η μείωση του αφορολόγητου, τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία που αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη στα οποία βρίσκονται πρώτα στην λίστα η μείωση συντάξεων και η μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα της μείωσης των συντάξεων ως αυτοτελές μέτρο αν και περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό κόφτη. Η επιμονή των εταίρων στην περικοπή των συντάξεων αποτελεί για την Αθήνα το κρίσιμο σημείο από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι εκλογές στην Ελλάδα. Εάν ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ πιέσουν αφόρητα την Αθήνα για τις συντάξεις τότε αυτό θα αποτελέσει «σημάδι» ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας για μία ακόμη φορά ορθάνοιχτο το παράθυρο των εκλογών εάν δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Εξάλλου το Μ. Μαξίμου δεν φαίνεται διατεθειμένο να επαναλάβει το σκηνικό των διαπραγματεύσεων του 2015, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι είναι πιθανότερο να αναζητήσει διέξοδο μέσω κάλπης και πόλωσης με την ΝΔ.

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *