Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΟΟΣΑ διαλύει τα ροζ συννεφάκια της κυβέρνησης: "Βλέπει" ύφεση και το 2014

  • Αγουρίδης Γιάννης
Αρχίζει να... ξηλώνεται μέρα με τη μέρα το "πουλόβερ" του επίπλαστου "καλού κλίματος" για την ελληνική οικονομία, το οποίο πλέκει εδώ και μέρες η κυβέρνηση Σαμαρά. Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ επαναπροσδιορίζει επί τα χείρω τις προβλέψεις του σε σχέση εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για ύφεση της τάξης του 4,8% για φέτος, αλλά και 1,2% (!) το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν προσδιορίζει το πρώτο ποσοστό στο 4,2%, ενώ αναφέρεται σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για του χρόνου κατά 0,6%, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, σε χθεσινή της έκθεση, αυξάνει τον πήχυ της ύφεσης στο 4,6% για φέτος, ενώ μιλά για οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2014.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η έκκληση του ΟΟΣΑ προς τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον δάνεια στη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της. Βέβαια, εάν υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη χρηματική στήριξη, εφόσον η ύφεση και τα "σκληρά" μέτρα που έχει επιβάλλει η τρόικα και ακολουθεί κατά γράμμα η τρικομματική "ρίξουν" για πολλοστή φορά το ελληνικό πρόγραμμα προς τα έξω, τότε οι ενδεχόμενες λύσεις ενδέχεται να είναι πολλές: Από πιθανό "κούρεμα" των ελληνικών καταθέσεων μέχρι νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή ακόμη και μείωση των επιτοκίων, αλλά και λήψης, νέων μέτρων, όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές.
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των μισθών και οι αδύναμες εξαγωγές βαθαίνουν την ύφεση στην Ελλάδα με την ανεργία να έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που αυξάνει τις κοινωνικές εντάσεις.
Σε ύψος-ρεκόρ η ανεργία
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται μόνο κατά τη διάρκεια του 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές θα ενισχυθούν, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί και οι επενδύσεις θα επιστρέψουν.
Αναφορικά με τους "δείκτες" της έκθεσης του παγκόσμιου οργανισμού, σύμφωνα με αυτήν, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 4,8% το 2013 (έναντι ανάπτυξης 1,2% στα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ) και στο 1,2% το 2014 (έναντι αύξησης 2,3% του ΑΕΠ των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ).
Όσον αφορά την ανεργία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα ανέλθει στο 27,8% το 2013 και θα εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά το 2014, συγκεκριμένα στο 28,4%! Ανάμεσα στα αισιόδοξα μηνύματα είναι η πορεία των εξαγωγών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα αυξηθούν κατά 1,2% το 2013 και κατά 6,1% το 2014. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,1% το 2013, για να μειωθεί στο 3,5% το 2014.
Ακόμη, ο Οργανισμός αναφέρει πως η παραγωγή στην Ελλάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω το 2012, λόγω της πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων, της περιορισμένης πρόσβασης στην πίστωση και των φόβων την περίοδο εκείνη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, "κριτική" η οποία αφορά και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Αρνητική ήταν επίσης η επίπτωση της πτώσης των εσόδων από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Αλλά ο Στουρνάρας στην... πλάνη του

Στην... κοσμοθεωρία του επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μόλις πληροφορήθηκε τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, ο οποίος, σημειωτέον, έχει "πέσει" έξω πολλές φορές στις προβλέψεις του. Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του για τις οικονομικές προβλέψεις του παγκόσμιου Οργανισμού για την Ελλάδα, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ σχετικά με το αρνητικό ποσοστό -1,2 του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2014 και την ύφεση που συνεπάγεται, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε:
«Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».

Οι αβεβαιότητες και οι φόβοι για "λουκέτα στην αγορά"

Στα ύψη ύφεση και ανεργία ανεβάζει και η Τράπεζα Ελλάδος
Ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28%, προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Εν ολίγοις, η ΤτΕ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΟΟΣΑ, λειαίνοντας όμως κάποιες... γωνίες της κυβερνητικής πολιτικής.
"Καμπανάκι" κινδύνου
Την ίδια ώρα, κρούει τον "κώδωνα" του κινδύνου, καθώς αναφέρει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται τελευταία, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Θα μπορούσαν δε να θέσουν υπό αίρεση την παγίωση της σταθεροποίησης και την πρόβλεψη ανάκαμψης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πλημμελώς ψηφισμένα μέτρα. Παράλληλα, η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας μπορούν να αυξήσουν τα "λουκέτα στην αγορά".
Ακόμη η ΤτΕ εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. Ο πληθωρισμός εφέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%). Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2011 - 2009. Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς μάλιστα χαλάρωση και αποκλίσεις.
Επιπλέον, στην έκθεση υπάρχει η διαπίστωση ότι το κλίμα σήμερα είναι κατάλληλο προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η διαδικασία αυτή.
Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος συστήνει την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση. ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος. Ωστόσο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να συνδυαστεί με τη φορολογική ελάφρυνση των ήδη φορολογουμένων.
Πρώτο μέλημα η αποκατάσταση της ρευστότητας
Κομβική σημασία για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας θα έχει εξάλλου η ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους -διαδικασίας η οποία βαίνει προς επιτυχή ολοκλήρωση- θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Πρώτον, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση.
Πηγή :  ΑΥΓΗ
 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *