Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Χαριστική βολή

Σε νέες μεγάλες απώλειες οδηγείται η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου ένα χρόνο και κάτι μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το οποίο τους προκάλεσε ζημιές 13 δισ. ευρώ. Το καίριο πλήγμα στην ήδη κουτσουρεμένη περιουσία των Ταμείων αναμένεται να δώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία τους απαγορεύεται πλέον -ακόμη κι αν μπορούν- να συμμετάσχουν. Τα περισσότερα Ταμεία διαθέτουν μετοχές στις μεγάλες συστημικές τράπεζες, και αν δεν πάρουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση, η συνολική αξία των μετοχών τους θα περιοριστεί κατά πολύ.
Μόνο στην Εθνική Τράπεζα, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν το 16% των μετοχών της, και μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η αξία τους θα πέσει στο 1,6%. Αυτό σημαίνει ότι τα Ταμεία θα χάσουν τουλάχιστον άλλα 1,5 δισ. ευρώ, καθώς θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα δικαιώματα που απορρέουν από τις μετοχές τους. Ωφελημένοι θα είναι και πάλι Ελληνες και ξένοι επενδυτές που προφανώς δεν θα αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ανέλπιστη αυτή ευκαιρία.
Η απαγόρευση επιβάλλεται στις διοικήσεις των Ταμείων με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επικαλείται συμφωνία με την τρόικα που θα συμπεριληφθεί σύντομα σε δεσμευτικό κείμενο. Εδώ γεννώνται δύο ζητήματα:
Πρώτον, αναδεικνύεται ένα απίστευτο αλαλούμ, μια πρωτοφανής ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων σ' ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα. Επειδή ο εποπτεύων υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όχι μόνο φαίνεται να μην είχε ιδέα για το έγγραφο Στουρνάρα, αλλά, αντίθετα, είχε αφήσει εν λευκώ στις διοικήσεις των Ταμείων την απόφαση για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεύτερον, αποδεικνύεται πλέον και με τη βούλα ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε συνεχή επαφή και διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα λαμβάνονται μυστικά και κατόπιν εμφανίζονται ως δεσμευτικό κείμενο και επιβάλλονται ως απαίτηση των τροϊκανών, ως προαπαιτούμενα δράσεων για την καταβολή της πολυπόθητης δόσης.
Με δεδομένο ότι η περιουσία των Ταμείων έχει ήδη απομειωθεί κατά 65%, το νέο χτύπημα είναι καθοριστικό για την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων.
Πηγή : Ελευθεροτυπία

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *