Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πάει να κάνει ματ στις διαδηλώσεις

Ο Δένδιας μεθοδέυει να περιορίσει τις «μικρές» κινητοποιήσεις-κάτι στο οποίο απέτυχαν 5 προκατοχοί του- επιχειρώντας να αποσπάσει τη συναίνεση των συνδικάτων. Εχει προς το παρόν τη συγκατάθεση του Μίχαλου και του ΕΒΕΑ 

Του Μάνου Τσαλδάρη


getFil34e

Ρόλο διεκπεραιωτή στα φιλόδοξα κυβερνητικά σχέδια με στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων ανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την πεποίθηση ότι θα αποσπούσε τη συναίνεσή τους για τη «νέα νομοθετική ρύθμιση» που επιδιώκει να φέρει στη Βουλή ώς το φθινόπωρο.

Επιχειρώντας να επιτύχει εκεί που δεν τα είχαν καταφέρει πέντε προκάτοχοί του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έθεσε το θέμα της «χωροθέτησης» των κινητοποιήσεων και του περιορισμού των «μικρών» διαδηλώσεων σε μερικές λωρίδες κυκλοφορίας των κεντρικών οδικών αξόνων στις μεγάλες πόλεις, με πρόσχημα ότι εξαιτίας τους δημιουργείται παρακώλυση κυκλοφορίας. Εντούτοις η πολυπόθητη για την κυβέρνηση συναίνεση δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να εισπράξει την αντίδραση κομμάτων και συνδικαλιστών, ενώ ανάμεσα στους τελευταίους δεν έλειψαν κι εκείνοι που καταδίκασαν το ότι η «πλειοψηφία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ» έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και δέχτηκε να τεθεί το θέμα, έστω και υπό συζήτηση.

Η ΕΛ.ΑΣ. για το μέγεθος

Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι την απόφαση για το εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός που εφαρμόζει τα μέτρα τάξης, από τις δηλώσεις του υπουργού διεφάνη ότι η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων, θα εφαρμόζεται όλες τις περιόδους του χρόνου -και όχι μόνο για το καλοκαίρι όπως είχε διαρρεύσει σε ορισμένα ΜΜΕ- και ότι θα αφορά πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους.

Παρά τις αντιδράσεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τη νομοθετική πρωτοβουλία και τη νομοθετική ευθύνη την έχει η Πολιτεία».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε την αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» και ερωτώμενος εάν θα υπάρξει αντίδραση, εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς τη «συναίνεση των συνδικάτων», απάντησε θετικά.

Για μεθοδικό σχέδιο περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του στην οποία χαρακτηρίζει τον περιορισμό των διαδηλώσεων αντιδημοκρατική εκτροπή.

«Φαίνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων. Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος. Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Για «θετική εξέλιξη», για την οποία «ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ το ΕΒΕΑ για το θέμα πρότεινε: α) κάθε φορέας που διοργανώνει διαδήλωση να παίρνει πέντε ημέρες πριν έγγραφη άδεια από δημοτική αρχή και αστυνομία β) να διασφαλίζει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης και γ) όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, με εξαίρεση τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες και τις πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου.

……………………………………………………………………………….

 Διακαής πόθος o έλεγχος των κινητοποιήσεων

Η έναρξη για τον έλεγχο των διαδηλώσεων σημειώθηκε το 1998 επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη. Στις 3 Οκτωβρίου 1998 η Διεύθυνση Μελετών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε στον Αρειο Πάγο σειρά ερωτημάτων και στις 30 Μαρτίου 1999 ο τελευταίος απεφάνθη ότι «δεν είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα περιορισμοί που αποβλέπουν στην προστασία άλλων έννομων αγαθών».

Στις αρχές του 2001 ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης υπέβαλε σχέδιο νόμου στα συναρμόδια υπουργεία, το οποίο όμως τελικά «κόλλησε», καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν φόβους για αντιδράσεις. Το «πρόβλημα» επιχείρησε να λύσει ο μετέπειτα υπουργός Γ. Φλωρίδης, που άλλαξε τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι δρόμοι να κλείνουν μόνο όταν περνούν οι διαδηλωτές, ενώ το θέμα επανήλθε τον Αύγουστο του 2006 από τον Βύρ. Πολύδωρα όταν έστειλε ανοιχτή επιστολή σε όλα τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Ετέθη πάλι τον Απρίλιο του 2009 από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ η τελευταία απόπειρα να υπάρξουν «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» σημειώθηκε προ διετίας με υπουργό τον Χρ. Παπουτσή.

 m.tsaldaris@efsyn.gr

………………………………………………………………..

Αρνητικές μεν, συζητήσιμες δε οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Του Τζώρτζη Ρούσσου

getFile5Η αποδοχή και μόνο της πρότασης Δένδια για συνάντηση προκάλεσε έντονες διεργασίες και αντεγκλήσεις στους κόλπους των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι παρατάξεις της Αριστεράς απείχαν θέλοντας να καταδείξουν το αδόκιμο της συναίνεσης για συζήτηση του θέματος… «Επιχειρούν, την ώρα που έχουν ήδη στον γύψο -με τη μέθοδο της πολιτικής επιστράτευσης- ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, να παγώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Καλέσαμε τη ΓΣΕΕ να μη λάβει μέρος σε τέτοιους είδους συζητήσεις», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΓΣΕΕ, Ζώης Πεππές.

Ακόμη πιο καυστική η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης που σημειώνει: «Οι πλειοψηφίες, λοιπόν, σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνουν τεράστια πολιτική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, διότι αντί να απορρίψουν ως απαράδεκτο το αίτημα της συνάντησης, αποδέχονται να συζητούν για το πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα αυτών που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης».

Οπως και να έχει πάντως, αυτή καθεαυτήν η πρόταση για περιορισμό του δικαιώματος των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστιο θέμα, με τη ΓΣΕΕ να την απορρίπτει μεν αλλά να συνεχίζει να συζητά επί του θέματος περιστολής των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας!

Πάντως στη σύσκεψη επί του θέματος η ΓΣΕΕ επισήμανε στον κ. Δένδια την κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποια σκέψη για περιορισμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων δεν περιορίζονται με νόμους και αστυνομικά μέτρα αλλά μόνο με αλλαγή πολιτικής.

Ομως παρ” όλα αυτά η συνδικαλιστική ηγεσία της εργατικής Συνομοσπονδίας επιδιώκει να υπάρξει ευρύτερος διάλογος με φορείς και κοινωνικές ομάδες, ώστε να βρεθεί καλύτερη και κοινά αποδεκτή λύση, που σημαίνει ότι συζητά και την περιστολή στο συνταγματικό δικαίωμα του συναθροίζεσθαι…
 http://www.efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *