Χρήστου Δημήτρης
Το άρθρο του Πάνου Χαρίτου, ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ανταποκριτών στην Μέση Ανατολή με έδρα το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε στην "Αυγή" της Κυριακής, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, έως συγκλονιστικό. Όλα αυτά διότι στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ αποκαλύπτεται ότι αυτοί που κυβερνούσαν και εξακολουθούν να κυβερνούν είναι κυριολεκτικά ανίκανοι και τεμπέληδες. Κάνουν τα πάντα εκτός από το βασικό, το κύριο καθήκον τους, να υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Για να μην πολυλογούμε, δανείζομαι τα στοιχεία από τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις.
ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ του ίδιου του Νετανιάχου το τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ προς Ελλάδα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και των κακών σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, μετά το επεισόδιο στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά", όπου μηδενίστηκαν οι αφίξεις Ισραηλινών στα τουρκικά θέρετρα. Επρόκειτο όμως για τουρισμό των 300 δολαρίων το άτομο για 4 διανυκτερεύσεις μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο και all inclusive κατανάλωση μέσα στα ξενοδοχεία. Τα γύρω από τα ξενοδοχεία μαγαζάκια δεν εισέπραξαν σεντ. Μια προσπάθεια που έγινε από τον τότε υπουργό Τουρισμού για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να ενισχυθούν οι ορεινές περιοχές, έμειναν στα σκαριά, διότι κανείς δεν έδωσε συνέχεια μετά απ' αυτόν, ενώ το κορυφαίο αυτής της υπόθεσης είναι ότι, σε μια χρονιά που αναμένονται περίπου 300.000 τουρίστες από το Ισραήλ, ο ΕΟΤ δεν αντικατέστησε καν τον επικεφαλής του γραφείου του στο Τελ Αβίβ που έφυγε με σύνταξη!
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ τομέα, το Ισραήλ, που είναι πρωτοπόρο στην επιστημονική έρευνα, αναμένει ακόμη εισηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας. Τι ζητάμε, σε ποιους τομείς, πώς ακριβώς θέλουμε την υλοποίηση της συνεργασίας. Κι εμείς τίποτα. Ούτε ένα κείμενο, μια αράδα, κάτι που να αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας συγκεκριμένα. Όχι απλώς σε τίτλους, αλλά μία μελέτη με στοιχεία ικανά για να σου απαντήσει και ο άλλος. Στις νέες τεχνολογίες όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, μια από τα ίδια. Ναι μεν θέλουμε, αλλά ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε. Σε επίπεδο δηλώσεων... φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμάτων κ.λπ. Μόνο που η κυβέρνηση Σαμαρά και οι θεωρητικά ευαίσθητοι στην πράσινη ανάπτυξη κεντροαριστεροί εταίροι της αποφάσισαν να δώσουν όλα τα απορρίμματα για καύση για να παράξουν ηλεκτρισμό οι διαπλεκόμενοι νταβατζήδες. Εκτός δηλαδή από οικονομικό σκάνδαλο και οικολογικό έγκλημα.
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ της άμυνας, η ...πρόοδος δεν οφείλεται σ' εμάς, αλλά στο Ισραήλ. Συνεργασία σε ασκήσεις ναυτικές -στις δικές μας θάλασσες-, ασκήσεις ειδικών δυνάμεων σε ελληνικά υψώματα (!) και πωλήσεις πυρομαχικών (που δεν μας έδιναν οι Αμερικανοί για να κρατούν τις ισορροπίες με την Τουρκία). Το Ισραήλ αποκτά τεχνογνωσία από την εκπαίδευση των δυνάμεών του στη χώρα μας και εισπράττει χρήματα από πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών. Μόνο τα δακρυγόνα που εισάγουμε και καταναλώνονται πάνω μας, από δυνάμεις προστασίας του πολίτη είναι χοντρή μπίζνα. Εμείς ζητήσαμε κάτι σε αντάλλαγμα; Απολύτως τίποτα!
ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να πουλήσει ο Σαμαράς στους Κινέζους στο πρόσφατο ταξίδι του; Επίσης τίποτα! Μιλάμε για μια χώρα που μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών σε προϊόντα που δεν παράγονται εκεί, όπως ελαιόλαδο, κρασιά, ούζο και τσίπουρο, κοσμήματα, βιολογικά καλλυντικά, συμβόλαια ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών, εκδόσεις ιστορικών βιβλίων, πολύτιμα ορυκτά, μάρμαρο, λιπάσματα, καπνά και πολλά άλλα. Κατανόησε λόγω του χαρακτήρα τον ρόλο του κινεζικού κράτους και του τεράστιου μεγέθους αυτής της ασιατικής αγοράς, πως χρειάζονται δημόσιου χαρακτήρα οργανισμοί οργάνωσης και προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές για να ανταποκριθούν στις ειδικές αυτές ανάγκες; Δεν χρειάζεται. Δεν τον τοποθέτησαν στην εξουσία για κάτι τέτοιο. Ο ρόλος του είναι πλέον σαφής. Τα πουλάει όλα και φεύγει.
dchristou52@gmail.com 
Πηγή: http://beta.avgi.gr