Τι μάθαμε από την συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο; Ότι η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου θα εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον για το νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Από την πρόθεση και μόνο της ρωσικής εταιρίας προκύπτουν ωστόσο πολλά εύλογα ερωτήματα. Γιατί η Gazprom λίγους μόλις μήνες πριν αποχώρησε και δεν κατέθεσε επίσημη δεσμευτική πρόταση από το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ βάζοντας «φυτίλια» στα θεμέλια του δημοσιονομικού προγράμματος, του οικονομικού επιτελείου αλλά και ολόκληρου του κυβερνητικού συνασπισμού; Και εφόσον αποχώρησε τι μεσολάβησε και τώρα ξαναζεστάθηκε το ενδιαφέρον της;
Το koutipandoras.gr είχε αναλύσει και στο παρελθόν με ρεπορτάζ του την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Είναι γνωστό στους κύκλους της Ενέργειας ότι ο ρωσικός κολοσσός άφησε έκθετη την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της πώλησης της ΔΕΠΑ όχι εξαιτίας των αμφιβολιών για την τελική απόφαση της Κομισιόν, αναφορικά με τη δημιουργία μονοπωλίου από τη Gazprom, ούτε εξαιτίας των χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς την Επιχείρηση που ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. Ευρώ. Εξάλλου αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα των χρεών, η ρωσική πλευρά είχε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο τις εγγυήσεις του Δημοσίου για την είσπραξη των «βαριδίων» της ΔΕΠΑ.
Ο πραγματικός ωστόσο λόγος που αποσύρθηκε η Gazprom από το διαγωνισμό, είναι γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr δεν τα βρήκε με την ελληνική πλευρά στις τιμές φυσικού αερίου προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Με λίγα λόγια η ρωσική εταιρία έθετε έναν ακόμα αδιαπραγμάτευτο όρο. Να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις τιμές του φυσικού αερίου για την επόμενη δεκαετία προς τους Μυτιλιναίο, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα. Το άκουσμα και μόνο των επιχειρηματιών που έπρεπε να δεθούν «χειροπόδαρα» από την συμφωνία κυβέρνησης – Gazprom καθιστά αντιληπτό γιατί δεν επήλθε η συμφωνία.
Επίσης αντιληπτό καθίσταται μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι η απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, μετά μάλιστα από τρεις επισκέψεις του ισχυρού άνδρα της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, αποτελούσε απλά μία κίνηση τακτικής και εμφοβισμού της κυβέρνησης για να δεχθεί τους όρους των Ρώσων…
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου