Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Ένας στους πέντε Έλληνες έχει χρεοκοπήσει»

Στην απειλή φτώχειας για μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού αναφέρονται σημερινά σχετικά δημοσιεύματα σε τρεις έγκυρες αυστριακές εφημερίδες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Ήδη το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από τη φτώχεια» στην «Ντι Πρέσε», «Ένας στους πέντε Έλληνες έχει χρεοκοπήσει» στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» και «Όταν τα φώτα σβήνουν» στην «Κλάινε Τσάιτουνγκ».
Στο δημοσίευμά της η «Ντι Πρέσε» αναφέρει πως η κατάσταση για ευρεία τμήματα του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι ανησυχητική και σύμφωνα με δημοσκόπηση της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και πως αν ληφθεί υπόψη η αύξηση των κρίσιμων συνθηκών εργασίας, σχεδόν τρία εκατομμύρια ανθρώπων υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.
Όπως συμπληρώνει, μεγάλη ανησυχία προξενεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται μια συρρίκνωση των εισοδημάτων στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση των παιδιών που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Unicef σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο αριθμός των φτωχών ή των κοινωνικά περιθωριοποιημένων ανέρχεται σε σχεδόν 600.000, από τα οποία περισσότερα από τα μισά βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής υλικής ανέχειας.
Η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» προβάλει την αυστηρή λιτότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά εδώ και χρόνια, παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ως προς τις μειώσεις των δαπανών τους κατά ένα τρίτο, με παραπέρα πτωτική τάση, ενώ ένα ποσοστό 72% εμφανίζεται αναγκασμένο να ζει από τις αποταμιεύσεις του και το 19% να δηλώνει πως έχει χρεοκοπήσει.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται για έκτη στη σειρά χρονιά σε ύφεση, έχοντας συρρικνωθεί μέχρι σήμερα κατά ένα τέταρτο, ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί αισθητά στα 586 ευρώ μεικτά, η ανεργία από το 10% το 2008 αγγίζει τώρα το 28% και μόνον το ένα έκτο των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας, 360 ευρώ το μήνα, και αυτό μόνον για έναν χρόνο.
Αλλά και εκείνοι που έχουν εργασία σε ένα ποσοστό 43,37% αμείβονται με λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά το μήνα και πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από ένα μήνα έως και ένα χρόνο.
Αναφέρεται ακόμη πως από το 2010 οι Έλληνες έχουν εξοικονομήσει το εντυπωσιακό ποσό των 47,8 δισεκατομμυρίων, χωρίς να διαφαίνεται όμως κάποιο τέλος καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τη λιτότητα με τον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε να προβλέπει για το 2014 έσοδα 54,54 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2,4 περισσότερα από φέτος και τις δαπάνες του κράτους να μειώνονται κατά 2,8 δισεκατομμύρια στα 56,44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το δημοσίευμα παραπέμπει στις τελευταίες εξελίξεις με το πάγωμα της δόσης του δανείου από την τρόικα που σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωομάδας Ντάισελμπλουμ.
Η εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» στο δικό της δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και παραπέμπει στον τραγικό θάνατο του 13χρονου κοριτσιού από αναθυμιάσεις.
Κάνει στη συνέχεια λόγο για πολλές οικογένειες που στον έκτο χρόνο ύφεσης στην Ελλάδα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, με τη ΔΕΗ να έχει διακόψει την παροχή ρεύματος σε 257.000 πελάτες της, αλλά και στην «Κίνηση πολιτών ενάντια στις διακοπές ρεύματος» καθώς και στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για τη δημιουργία επιτροπών που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *