Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η Τρόικα παίζει με το διακόπτη

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο χωρίς "βάρη", όπως άλλωστε επιθυμούν και οι εταίροι. Αλλά η  μετάβαση στην "κανονικότητα" στην οποία αναφέρθηκε χθες εμφατικά από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο την είχαν φανταστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός μάλιστα ότι η ανακοίνωση της αναβολής της επιστροφής των Τροϊκανών για τον Ιανουάριο έγινε λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό (και ακυρώθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο)  δείχνει, άλλωστε, το λιγότερο αδιαφορία για τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε η δημοσιοποίηση της είδησης. Το μήνυμα της αναβολής είναι μονοσήμαντο: Οι δανειστές θεωρούν ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μένει μόνο η εκκρεμότητα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, που δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού αφορά εκατοντάδες απολύσεις. Της Αγγελικής Σπανού
Το Mega μετέδωσε νωρίτερα  ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ παρά την επίσημη ανακοίνωση της Τρόικας που κάνει λόγο για επιστροφή του κλιμακίου μετά της γιορτές. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι τελικώς οι ελεγκτές θα έρθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να διαβουλευτουν με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οπωσδήποτε μεγάλη νευρικότητα και πιθανώς παρασκηνιακή πίεση της Αθήνας (που απέδωσε) να μην υπάρξει τόσο μεγάλο κενό στις διαπραγματεύσεις για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις αδιεξόδου. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η υπόθεση της συμφωνίας με τους πιστωτές έχει εξελιχθεί σε μπάχαλο. 
Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014 δεν άφησε αμυχές στην κυβέρνηση, αλλά ούτε προέκυψαν και κέρδη, εκτός αν θεωρηθεί ως βήμα επιστροφής στη ΝΔ το "παρών" του ανεξάρτητου Γ. Κασαπίδη. Ομως, σημαίνει οπωσδήποτε κάτι η απροθυμία βουλευτών της συμπολίτευσης να πάρουν το λόγο και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική, τα άδεια έδρανα επειδή οι περισσότεροι έτρεχαν στην εκλογική τους περιφέρεια και η αποστασιοποίηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών, με αποτέλεσμα να γίνει επιστράτευση την τελευταία μέρα.
Και η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη: Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν οι ψηφοφορίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς που μπορεί να προωθηθούν και ως "πακέτο". Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία είναι αποκαλυπτικό της αγωνίας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την τελική στάση των βουλευτών που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. Υπάρχει και η ρύθμιση για τους οδικούς άξονες που θα φέρει αύξηση των διοδίων και έχει επικριθεί από πολλές πλευρές ως παράλογα ευνοϊκή για τους εργολάβους και η οποία επίσης αναμένεται να προκαλέσει κάποια ταραχή στις τάξεις της συμπολίτευσης. Πολλά θα κριθούν με βάση την ατμόσφαιρα και όχι το ακριβές περιεχόμενο των νομοσχεδίων, αφού πια είναι πολύ μπερδεμένο τι σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας, ποιος και πώς ορίζεται ως φτωχός, αν τα αγροτεμάχια που γλιτώνουν το φόρο είναι και αυτά που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι "φεουδάρχες" που τα μισθώνουν και θησαυρίζουν.
Η απομάκρυνση της Τρόικας από το κάδρο και οι μονομερείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (π.χ προϋπολογισμός χωρίς έγκριση) δημιουργούν έτσι κι αλλιώς μια κατάσταση προσωρινότητας. Δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αυτό το σενάριο, αφού κάποια στιγμή θα γίνει επιτακτική η ανάγκη για εκταμίευση της δόσης των 1,1 δισ ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και της επόμενης των 4,5 δισ ευρώ. Αλλωστε, η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους τον Απρίλιο βάζει έτσι κι αλλιώς μια καταληκτική ημερομηνία στις "χωριστές διαδρομές" Τρόικας και κυβέρνησης. Χωρίς συμφωνία, δύσκολα θα προχωρήσει απρόσκοπτα η αναδιάρθρωση.
Στο μεταξύ, περιφερειάρχες και δήμαρχοι αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να φτιάξουν το "χάρτη της εξαθλίωσης" στις περιοχές τους για να επανασυνδεθεί το ρεύμα και να αποφευχθούν άλλοι θάνατοι. Και ποιος ξέρει τι θα γίνει με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά ή με γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που αποφεύγουν κάθε επαφή με το κράτος για να μην απελαθούν. Η με όσους ντρέπονται να πάνε στα συσίτια ή να ζητήσουν βοήθεια από τις δομές κοινωνικής υποστήριξης των δήμων. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *