Νταρζάνου Αγγέλα
Καμπανάκι προς την κυβέρνηση και ειδικότερα σε αυτούς που διαχειρίζονται την τύχη της ΕΡΤκαι την ανάπτυξη της ΔΤ σήμερα χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε «πράξεις και παραλείψεις» που θίγουν το δημόσιο συμφέρον. «Όσοι διαχειριστές δημόσιας περιουσίας ζημίωσαν το Δημόσιο θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα ενώπιον της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία ο ειδικός διαχειριστής των ΕΡΤ και ΔΤ Γκίκας Μάναλης «δεν υπέχει αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν την ειδική διαχείριση. Για τις πράξεις ή παραλείψεις του, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, ενάγεται και ενέχεται σε αποζημίωση το Δημόσιο».
Η προκαταβολική απαλλαγή από κάθε αστική ευθύνη που μπορεί να προκύψει για τον Γκ. Μάναλη στο μέλλον επιχειρεί να προστατεύσει τον ειδικό διαχειριστή του "λουκέτου" από προσφυγές εναντίον του, για παράδειγμα εργαζομένων της ΕΡΤ, π.χ. για την καταβολή αποζημιώσεων, ή προμηθευτών της ΕΡΤ, π.χ. για συμβάσεις που δεν εκπληρώθηκαν και αμοιβές που έμειναν μετέωρες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η ρύθμιση κατατέθηκε ως προσθήκη στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Στουρνάρα - Κεδίκογλου να κλείσουν την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ρύθμιση αυτή «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ουσιαστικά την τεράστια ζημιά για το Δημόσιο που προκάλεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, καθώς και την κακοδιαχείριση στη λειτουργία της ΔΤ, και προσπαθεί να απαλλάξει αναδρομικά και μελλοντικά τα διορισμένα από την ίδια εκτελεστικά της όργανα». Επίσης, "προσπαθεί να ακυρώσει εκατοντάδες αγωγές και μηνύσεις θιγόμενων πολιτών που έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν κατά του κ. Μάναλη για 'πράξεις' του (βλέπε παράνομες αναθέσεις) και 'παραλείψεις' του (βλέπε μη δημοσίευση στη δι@ύγεια)".
Η συνταγματική εκτροπή την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση δεν έγινε δεκτή ούτε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο κρίνει τη διάταξη ως αντισυνταγματική, με το σκεπτικό ότι η παροχή αμνηστίας για μελλοντικές πράξεις «δεν συνάδει» προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου