Με σταθερά βήματα συνεχίζεται η «βαλκανιοποίηση» της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Φθηνότερα φάρμακα για τον ελληνικό λαό διαφημίζει εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από την ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κρύβοντας ότι το μέγεθος που έχει σημασία για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών είναι αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για το διάστημα από το 2011 μέχρι και το 2013, τα αποτελέσματα της οποίας σοκάρουν.
Οκτώ στους δέκα Έλληνες αναγκάζονται να στερηθούν είδη πρώτης ανάγκης, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή. Το 40%, μάλιστα, κόβει από το φαγητό της οικογένειας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος των φαρμάκων του.
Από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, μέχρι και την καταβαράθρωσή της το 2014, ξεκίνησαν και τα προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, με τον ελληνικό λαό να αναγκάζεται να ξοδεύει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για τα αναγκαία φάρμακα.
Το πρόβλημα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το 2014, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με την κρατική φαρμακευτική δαπάνη να βρίσκεται στο κόκκινο όριο των 2 δισ. ευρώ.
Η κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι πλέον περικόπτουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, που έπαιρναν δωρεάν πριν μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο.
Κατά τα άλλα, ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίζεται με σθένος τις καθ΄υπαγόρευση της τρόικα μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, αδιαφορώντας για τις επιστημονικές έρευνες, που λένε ότι όταν οι ασθενείς είναι σε θέση να ρυθμίζουν τις ασθένειές τους, το σύστημα υγείας μακροπρόθεσμα έχει εξοικονόμηση πόρων. Στην αντίθετη περίπτωση, πράγμα που θα συμβαίνει από εδώ και στο εξής, αυξάνεται η νοσηρότητα και άρα το κόστος της νοσηλείας των ασθενών.
Όσο για το σύστημα υγείας για όλους του Έλληνες που υπόσχεται με τη μεταρρύθμισή του ο υπουργός, τα στοιχεία από την έρευνα της ΕΣΔΥ είναι και εδώ αποκαλυπτικά.
Από το 2011 έως και το 2013, οι Έλληνες πολίτες μείωσαν για λόγους οικονομίας τις επισκέψεις στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε ποσοστό 30%, ενώ τα νοικοκυριά μείωσαν τα χρήματα που έδιναν για τις υπηρεσίες αυτές το ίδιο διάστημα κατά 50%. Επίσης, 6 στους 10 ασθενείς αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ 2 στους 10 έκοψαν τελείως τις επισκέψεις σε γιατρούς.
Η εικόνα της ζοφερής κατάστασης στη δημόσια υγεία συμπληρώνεται από τα στοιχεία της έκθεσης Eurofound της Ε.Ε, των Γιατρών του Κόσμου και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού. Σύμφωνα με αυτά, οι ανασφάλιστοι Έλληνες αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια, το 65 με 70% των παιδιών εμβολιάζονται σε ιδιωτικούς γιατρούς, αυξάνοντας έτσι τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό των άνεργων και ανασφάλιστων γονέων, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στις κατά κεφαλήν δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Στην ευρωπαϊκή έκθεση, η Ελλάδα αναφέρεται ως ακραίο παράδειγμα καθώς μεταξύ 2007-2011 αυξήθηκαν κατά 50% οι ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών σε παροχές Υγείας. Ταυτόχρονα εκτινάχτηκε το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις υπηρεσίες Υγείας λόγω γεωγραφικής απόστασης.
Η βαλκανιοποίηση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα συντελείται με σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια: το 2011 η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη για την υγεία ανερχόταν σε 1.179 ευρώ. Μέσα μόνο σε μία διετία (2010-2011) εμφάνισε μείωση της τάξης του 26%, μείωση που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία για την περίοδο 2012-2013 αναμένονται ακόμα πιο δυσοίωνα: περισσότεροι Έλληνες αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά, πιο πολλοί καρκινοπαθείς χωρίς πρόσβαση σε θεραπεία, να υποφέρουν αβοήθητοι. Εικόνες ντροπής για τη σύγχρονη Ελλάδα...
http://www.newsbomb.gr/f
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου