Προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε πρόσληψη...
Την ώρα που εξετάζεται νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, το ΚΕΠΕ προτείνει -άκουσον άκουσον- την κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος για τους νέους εργαζόμενους, ως ένα μέτρο… που θα φέρει αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όπως τονίζει, δε, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να γίνει άμεσα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, για νέους ανέργους 15 - 29 το ΚΕΠΕ προτείνει την κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση για να προχωρήσει σε πρόσληψη και να κρίνει την καταλληλότητα του εργαζομένου.
Ωστόσο, τονίζεται ότι παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η δράση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).
Προτείνεται, επίσης, η μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας είτε σε επιταγές εργασίας και η προώθηση της επιχειρηµατικότητας από οµάδες νέων, είτε µε την παροχή κεφαλαίου κίνησης, είτε µε την παροχή χώρων µε υλικοτεχνική υποδοµή προς ενοικίαση µε χαµηλό κόστος.
Ακόμη, η θεσµοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια τεχνική-επαγγελµατική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα εξάµηνο, µε επιδότηση του κόστους από το κράτος (αµοιβές χαµηλότερες του κατώτατου µισθού µε ασφαλιστική κάλυψη).
Ακόμη, η αντικατάσταση του επιδόµατος ανεργίας µε επίδοµα απασχόλησης µε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζοµένων κοντά στη συνταξιοδότηση και η άρση των περιορισµών που ισχύουν στην άσκηση ορισµένων επαγγελµάτων και,
Στο πλαίσιο των δράσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της απασχόλησης, το ΚΕΠΕ προτείνει επίσης «τη ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕ∆, ο οποίος οργανώθηκε στα πλαίσια διαφορετικών οικονοµικών συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήµερα στη χώρα. Αποτέλεσµα, σύμφωνα με την έκθεση «είναι να αδυνατεί να ανταποκριθεί µε αποτελεσµατικότητα στο έργο του (επιδοµατική στήριξη ανέργων, λειτουργίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης εργασίας, κτλ.)».
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κρίνεται αναγκαία και η «αύξηση της χρηµατοδότησης του Οργανισμού, µετά την αξιολόγηση των δοµών του και του παραγόµενου αποτελέσµατος, µε την εξοικονόµηση άλλων κατηγοριών δαπανών είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειµένου να υποστηριχτεί µια πιο γενναιόδωρη επιδοµατική πολιτική αλλά και να διευκολυνθεί η πλήρης µηχανογράφηση του οργανισµού που θα διευκολύνει τις υπηρεσίες σύζευξης. Ενδεχοµένως, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση «να απαιτείται και βελτίωση της επιχειρησιακής επάρκειας των υπαλλήλων του ΟΑΕ∆, µέσω της συµµετοχής τους σε προγράµµατα ∆ια Βίου Μάθησης».
Τέλος, το ΚΕΠΕ εισηγείται την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν βάλει «λουκέτο» με τη συμμετοχή ομάδων εργαζομένων και ανέργων (με καταβολή εφάπαξ του ποσού των επιδομάτων ανεργίας).
Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συμπληρωθούν με φορολογικές ελαφρύνσεις, παραχωρήσεις εκτάσεων για ξένες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου