Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι τέσσερις «βόμβες» του ΔΝΤ στην κυβέρνηση Σαμαρά!

Οι δανειστές «γκρέμισαν» και το τελευταίο τούβλο πριν αποχωρήσουν και απομένει να δούμε αν… πραγματικά βγαίνουμε από τα Μνημόνια
Με τέσσερα αιτήματα «φωτιά» αποχώρησε η τρόικα από την Αθήνα, με τους δανειστές ενώ είχαν τελειώσει τον πρώτο γύρο των επαφών με το οικονομικό επιτελείο χθες το μεσημέρι, κλήθηκαν ξανά αργά το βράδυ σε νέα σύσκεψη.
Η κυβέρνηση έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει τουλάχιστον το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με νέες προτάσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Οι δανειστές όμως, φέρεται να έσπασαν τη σιωπή τους και να μίλησαν με «βόμβες», πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα.
Η τρόικα που τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε τοποθετηθεί για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, ζήτησε από την κυβέρνηση να ..ξανασκεφτεί τον στόχο για την ανάπτυξη. Το προσχέδιο εκτιμά ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα πετύχει ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ, με την τρόικα να τα γυρίζει και να κάνει δεύτερες σκέψεις για μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ, στο 2,5%.
Δεύτερον, ζήτησε να εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν τεράστια ποσά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από τις όποιες ρυθμίσεις έρθουν για τα «κόκκινα» δάνεια.
Τρίτον, ζήτησε την θεσμική αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Έζησαν την απομάκρυνση Θεοχάρη και πλέον βιώνουν και τη στοχοποίηση της Κατερίνας Σαββαΐδου, με τη φορολόγηση των παροχών σε είδος (εταιρικά κινητά τηλέφωνα, ΙΧ κτλ). Η θέση του ΓΓΔΕ είναι πενταετούς διάρκειας και ανεξάρτητη. Ωστόσο, η ανεξαρτησία εξαντλείται στην εφαρμογή νόμων που έχουν ψηφίσει στο παρελθόν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ για πολιτικούς κυρίως λόγους και τώρα ζητούν από την Γενική Γραμματεία να βγάλουν εγκυκλίους που θα τις ενεργοποιούν ξανά.
Τέταρτον, η τρόικα επανέλαβε το αίτημά της να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά. Αυτό το αίτημα είχε θέσει στο παρελθόν το ΔΝΤ και φέρεται να επιμένει πιστεύοντας ότι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη μια και από την άλλη θα παταχθεί η ..φοροδιαφυγή!
Και μόνο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε… όπισθεν ολοταχώς και δεν προχώρησε σε καμία μονομερή ενέργεια για να αποδείξει στην πράξη ότι η Ελλάδα βγαίνει από το… μνημόνιο και δεν έχει ανάγκη το ΔΝΤ, σημαίνει πολλά.
Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ πριν φύγει και δώσει τη σκυτάλη στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει πολλά ακόμα να «καταστρέψει». Και φυσικά, φεύγοντας θα αφήσει πίσω του ως παρακαταθήκη για τα επόμενα 20-30 χρόνια τους άνω των 400 εφαρμοστικούς νόμους, πολλοί εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ…




 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *