Ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016-2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.
«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.
Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ. «Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου