Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γιατί μπορεί να αποδειχτεί «πύρρειος» η νίκη Ερντογάν

«Όσο απομονώνεται, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται για εκείνον να συνεχίζει να κερδίζει», αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.


Για πύρρεια νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο το Politico, εξηγώντας γιατί η επικράτησή του έναντι των πραξικοπηματιών και η διαφαινόμενη κυριαρχία του μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη.
Σε άρθρο που υπογράφουν οι Hugh Pope και Nigar Göksel, διευθυντής επικοινωνίας και υπεύθυνος του International Crisis Group στην Τουρκία, γίνεται λόγος για διαχρονικά παράδοξα μεταξύ της πολιτικής τάξης και των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία. Η μεν πρώτη κατηγορεί επιρρίπτει ευθύνες στο στρατό για την αποσύνθεσή της λόγω των παρεμβάσεών του, ενώ οι ΕΔ δικαιολογεί την ανάμειξή του λόγω της διαφθοράς και των λαϊκιστών πολιτικών.
Η νίκη του Ερνταγάν και η κινητοποίηση των οπαδών του που βγήκαν στους δρόμους δεν ήταν έκπληξη. Οι εκλογές δείχνουν ότι περίπου το μισό του εκλογικού σώματος ακόμη υποστηρίζει τον ιδρυτή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Ωστόσο κανένας στην Τουρκία δεν θα κερδίσει μακροπρόθεσμα. Η ζημιά στον στρατό και στην ήδη τραυματισμένη διεθνή εικόνα της χώρας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».
Η περίπου μισή χώρα που δεν υποστηρίζει τον Ερντογάν ανησυχεί για τον αυξανόμενο ισλαμισμό και την ανατριχιαστική κατάληψη του κράτους και της οικονομίας.
Ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη -πριν την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος- επισημάνει την αναστάτωση στο εσωτερικό του στρατεύματος. Άλλοι ωστόσο απέρριπταν το ενδεχόμενο πραξικοπήματος λόγω της λαϊκής βάσης που στηρίζει Ερντογάν. Άλλωστε οι εικόνες των κληρωτών στρατιωτών να παραδίδουν τα άρματα μάχης αμαχητί είναι χαρακτηριστικές, ενώ όπως δήλωσε ένας στρατιώτης στην τηλεόραση, ούτε ο ίδιος ούτε το πλήρωμα του άρματος είχαν ενημέρωση για την αποστολή τους.

Τα λάθη στην εξωτερική πολιτική

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει την αίσθηση της πολιτικής επιβίωσης, είχε αναγνωρίσει από πριν την κατάσταση στην Τουρκία και είχε ξεκινήσει τις αλλαγές στην «καταστροφική» εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια στα τέσσερα μέτωπα:
- Με τη Μέση Ανατολή άνοιξε τα σύνορα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τώρα 2,7 εκατ. Σύριοι στο έδαφος της χώρας, χώρια τις έξι μεγάλες επιθέσεις του ISIS.
- H διαμάχη για τη Συρία έπληξε θανάσιμα τις σχέσεις με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Τουρκία και μεγάλο εμπορικό εταίρο. Η συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία εντάσσεται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων.
- Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας του συριακού.
- Η πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την απώλεια του momentum για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.
Το μόνο που δείχνει ότι δεν αλλάζει είναι το κουρδικό, καθώς η ανεπιτυχής διαχείρισή του έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.700 άτομα τον τελευταίο χρόνο, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Τα παράδοξα στην Τουρκία δεν τελειώνουν. Ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας το 1999 με την υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, διευκολύνοντας την εκλογή Ερντογάν και ήταν οι ίδιες ΕΔ, η ηγεσία των οποίων 4 χρόνια αργότερα κατέληξε στη φυλακή με την κατηγορία της προδοσίας.
Μπορεί μετά την αποτυχία του πρόσφατου πραξικοπήματος, ο Ερντογάν να εμφανίζεται ως ένας εξαιρετικός πολιτικός χειριστής. Εάν όμως χρησιμοποιήσει τις πρόσφατες εξελίξεις για να πιέσει προς ένα προεδρικό σύστημα τότε η εξουσία του θα γίνει ακόμη πιο εύθραυστη.
Άλλωστε και η υποστήριξη που έχει από τους ισλαμιστές είναι κυρίως γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας για να πάρει τη θέση του και να προστατέψει τα συμφέροντά τους.
Ο επισκέπτης στο «προεδρικό παλάτι» των 1.150 δωματίων θα διαπιστώσει πως τα περισσότερα είναι άδεια. Για πρώτα φορά τα τελευταία χρόνια τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν από κοινού το πραξικόπημα, μαζί και οι Κούρδοι εθνικιστές.
«Όσο ο Ερντογάν ψάχνει τους υπαίτιους του πραξικοπήματος, θα ήταν σοφό να χτίσει πάνω στο απλωμένο χέρι των κομμάτων και να συμμορφωθεί με το νόμο. Όσο απομονώνεται, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται για εκείνον να συνεχίζει να κερδίζει».



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *