Το ποσό μαμούθ των 120 δις ευρώ ετησίως κοστίζει η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στην παρέμβασή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στο πλαίσιο ημερίδας για τον απολογισμό των 15 μηνών της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εξήρε το έργο των ανακριτικών αρχών κατά της διαφθοράς επισημαίνοντας πως έχουν συγκεντρώσει 40 εκατομμύρια από κατηγορουμένους για υποθέσεις εξοπλιστικών και έχουν δεσμεύσει πάνω από 400 εκατομμύρια.
Η κυρία Ξ. Δημητρίου είπε χαρακτηριστικά: «Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαφθορά εκτιμάται ότι κοστίζει στην οικονομία της 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό ελάχιστα μικρότερο από την ετήσιο προϋπολογισμό της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικευμένων ιδρυμάτων και οργανισμών, η διαφθορά ανήλθε παγκοσμίως σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Ο μηχανισμός απονομής της δικαιοσύνης, αποτελεί το κεντρικό πεδίο δοκιμασίας των δικαιικών μέσων αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο μάλιστα της προδικαστικής και ανακριτικής διερεύνησης σειράς υποθέσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατέστη δυνατή η επιστροφή σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς υπέρ του δημοσίου, εκ μέρους των κατηγορουμένων στις υποθέσεις αυτές για τα αδικήματα μεταξύ άλλων της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ποσό πάνω από 40 εκατομμύρια και δεσμεύτηκαν κινητή και ακίνητη περιουσία των υπόλογων πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική οικονομία σήμερα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ίσως κρίση στην ιστορία της και γνωρίζουμε όλοι ότι αιτία στην οποία εδράζεται αυτή η κρίση είναι η οριζόντια και κάθετη διαφθορά. Δεν σας θυμίζουν οι όροι σταυρόλεξο; Αγαπητοί συνοδοιπόροι για να κερδίσουμε αυτό το παράξενο σταυρόλεξο κατά της διαφθοράς δεν θα πρέπει να το λύσουμε;"
Δριμεία επίθεση στους πυλώνες της διαπλοκής που όπως είπε «επιχειρούν να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή αλλά πλέον τα όπλα τους είναι ελαττωματικά και αυτοτραυματίζονται» εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο πλαίσιο ημερίδας για τον απολογισμό των 15 μηνών της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς. Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε :«Κάποιοι εκπροσωπώντας τη Διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της Κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά Θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι ‘αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους. Τέλος για τα πιστόλια, που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα σχέδιά τους είναι και αυτά ελαττωματικά ως όπλα και για τα ελαττωματικά όπλα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, αφλογιστίας και εκρήξεως στα χέρια αυτών που τα χρησιμοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση τα πιστόλια καταστρέφονται και οι οπλοφόροι τραυματίζονται ή και σκοτώνονται».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασ. Θάνου , στην ομιλία της τόνισε πως «η διαφθορά, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν τη βαθιά οικονομική κρίση, την οποία εξακολουθεί να διέρχεται η χώρα μας. Η ομάδα των Οικονομικών Εισαγγελέων, η ομάδα των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και οι Ειδικοί Ανακριτές του Ν. 4022/2011 ασχολούνται με τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των σχετικών αδικημάτων, αξιοποιώντας τα στοιχεία τα οποία συλλέγει ο αρμόδιος Υπουργός και η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους φορείς και παράγοντες που συμβάλουν στην καταπολέμηση της Διαφθοράς και πρωτίστως στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας σήμερα τιμούμε το έργο, να της ευχηθώ καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο της και να διαβεβαιώσω για την αρωγή και τη στενή συνεργασία της δικαιοσύνης προς επίτευξη των στόχων της».
Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε ο Γιώργος Σούρλας ο οποίος συνέταξε, το 2013, συνέταξε ως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Σχέδιο κατά της Διαφθοράς με τον τίτλο «Διαφάνεια», με το οποίο τέθηκαν οι βασικές αρχές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου