Η δραματική κατάσταση της κτηματαγοράς όπως εξελίχθηκε από την αρχή της κρίσης αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι 157.000 σπίτια «χάθηκαν» λόγω χρεών.
Τα ακίνητα αυτά πουλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για την αντιμετώπιση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους, με σημαντική είναι και η υποχώρηση της ιδιοκατοίκησης.
Συγκρεκιμένα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης υποχώρησε στο 74%, από το 77,2% που ήταν το 2010, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Φαινόμενο ντόμινο
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι Έλληνες δεν κάνουν πλέον συμβόλαια γονικών παροχών ή κληρονομιών ενώ υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν την αποποίηση περιουσίας καθώς δεν θέλουν να έχουν ακίνητα που είναι πλήρως απαξιωμένα και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με υψηλότατους φόρους.
Αυτό το φαινόμενο ζημιώνει και το κράτος, καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων έχει οδηγήσει στην επιβάρυνση της κατοχής ακινήτων στην οποία δεν λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας ακινήτων κ.λπ. έχουν πέσει πολύ κάτω από τα 500-700 εκατ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο κινούντο ακόμα και τις εποχές που οι αντικειμενικές αξίες ήταν στο 1/3 των αγοραίων. Τότε στην πράξη το 11% του φόρου μεταβίβασης μετατρεπόταν σε ένα 3%-4%, αλλά τα έσοδα ήταν δεκαπλάσια, φθάνοντας στο 1,1 δισ. ευρώ το 2007.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου