Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τα «χαρτιά» καίγονται


«Aνθρακες» ήταν τελικά ο... θησαυρός του εκλογικού νόμου. Ο Αλ. Τσίπρας «πήγε» για τις 200 θετικές ψήφους, αλλά το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του. Ούτε καν πλησίασε τον στόχο! Πήγε για να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και τελικά κατάφερε μόνο να συμπορευθεί με την Ενωση Κεντρώων και τον Β. Λεβέντη.

Σε πολιτικό επίπεδο, λοιπόν, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια σημαντική -για τον ίδιο και το κόμμα του- μάχη. Επικοινωνιακά, από αύριο κανείς δεν θα ασχολείται με τον εκλογικό νόμο, που θα ισχύσει άλλωστε από τις... μεθεπόμενες εκλογές, καθώς τα προβλήματα των πολιτών είναι και πιο άμεσα και πιο σοβαρά. Οι περισσότεροι εξ ημών θα ασχοληθούν μάλλον με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που πρέπει να καταβληθεί στις 29 του μηνός, παρά με την κατάργηση του μπόνους.

Το επόμενο «χαρτί» που θα παίξει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για να αλλάξει «γήπεδο» είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Και αυτή η πρωτοβουλία όμως δεν είναι ικανή να «σκιάσει» τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια. Το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από τον λαό ή όχι ελάχιστους ενδιαφέρει... Ετσι μένει μόνο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο θα κριθεί μέσα στον Αύγουστο. Είναι αμφίβολο όμως το εάν ακόμη και αυτό το ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά, θα μπορέσει να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Οπως λένε έμπειροι πολιτικοί, τα «θαύματα στην εποχή των μνημονίων δεν κρατούν ούτε τρεις ημέρες...».

Συμφωνία κυρίων
Ο μετριοπαθής χαρακτήρας του Κυρ. Μητσοτάκη και ο κομματικός πατριωτισμός του Β. Μεϊμαράκη ήταν τα δύο στοιχεία που βοήθησαν αποφασιστικά έτσι ώστε να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο ανδρών, κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, και οι δυο συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να δίδονται αφορμές για σχόλια, ειδικά σε μια περίοδο που τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και ποικίλα, και πως ένα κλίμα γκρίνιας, μιζέριας, διαφωνιών, πλήττει την ίδια τη ΝΔ.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα βλέπουμε πιο συχνά τον Β. Μεϊμαράκη στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, αλλά και πιο τακτικά να επισκέπτεται τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα έχει πιο συχνές επαφές με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του συνολικά και σε αυτή την «ομάδα» εντάσσονται εκτός -φυσικά- του Β. Μεϊμαράκη και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς.

Το πρόγραμμα στη ΔΕΘ
Κατά τα άλλα, στη ΝΔ ασχολούνται αυτή την περίοδο με ένα θέμα: την προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος, τους άξονες του οποίου θα παρουσιάσει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος -όπως έχει σημειώσει η στήλη- θέλει να δώσει τον χαρακτήρα που είχε παλαιά η ΔΕΘ, θα αξιοποιήσει την παρουσία του εκεί και για να παρουσιάσει τις βασικές του εξαγγελίες αλλά και για να απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

Τα... Χριστούγεννα ο ανασχηματισμός
Μια από τις πρωτοτυπίες αυτής της κυβέρνησης είναι ότι μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία της χωρίς... ανασχηματισμό. Από αναβολή σε αναβολή πάει ο πρωθυπουργός τις πολυσυζητημένες αλλαγές και οι επιδοξοι υπουργοί περιμένουν με τα κοστούμια (όχι τις γραβάτες, προς Θεού) έτοιμα.

Μάλλον θα περιμενουν κι άλλο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί -εν μέσω αξιολόγησης- να αλλάξει κανέναν εκ των βασικών υπουργών (βλ. Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο, Σταθάκη). Κατά συνέπεια, επειδή ανασχηματισμός δεν γίνεται με τα λεγόμενα περιφερειακά υπουργεία, θα περιμένει το τέλος και αυτής της αξιολόγησης και θα πράξει ανάλογα. Με απλά λόγια, καλά Χριστούγεννα και βλέπουμε...
Ζήτησαν το μετοχο­λόγιο εταιρειών-κολοσσών

Ακούραστος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει αφήσει ξένο για ξένο ΜΜΕ που να μη διαφημίζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Σωστά κάνει ο άνθρωπος, ο οποίος ανακάλυψε τώρα τον καπιταλισμό, αλλά πώς θα εξηγήσει σε ξένους επίδοξους επενδυτές ότι η κυβέρνηση που τον διόρισε ζήτησε πρόσφατα από δύο κολοσσούς -HSBC, Goldman Sachs- (μετόχους του Mega) το... μετοχολόγιο και τα... πόθεν έσχες!




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *