Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

"Στάλες" αντισταθμιστικών μέτρων κόντρα στη "φωτιά" των περικοπών των συντάξεων


Το ένα πίσω από το άλλο "αντισταθμιστικό " μέτρο πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων από τις περικοπές που φέρνει στις αποδοχές τους η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
Ωστόσο, η οικονομική ενίσχυση όσων χάνουν το ΕΚΑΣ, η καταβολή βεβαιωμένων παροχών προς τους δικαιούχους τους,  οι χαμηλότερες μηνιαίες  αναδρομικές παρακρατήσεις  στα μερίσματα και τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κάθε άλλο παρά μπορούν να αναχαιτίσουν την επίθεση που θα δεχτούν μέχρι και 800.000 συνταξιούχοι φέτος.
Την επίθεση αυτή συνιστούν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και στα ήδη καταβαλλόμενα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι μειώσεις στα εφάπαξ αλλά και στις νέες συντάξεις.
Crash Test μέτρων Κατρούγκαλου –αντισταθμιστικών μέτρων
Ιδού τι φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλος για τους συνταξιούχους φέτος και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα –ασπιρίνες που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα
*  Καταργήθηκε  το ΕΚΑΣ για 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1.6.2016 η οποία οδηγεί σε μείωση έως 15% στα εισοδήματα τους από το ασφαλιστικό.  Η κατάργηση αυτή θα στερήσει 168 εκατ. ευρώ από τους συνταξιούχους.
Για να μετριάσει τις απώλειες η κυβέρνηση πέρασε την περασμένη εβδομάδατροπολογία με την οποία "επιστρέφεται"  το 40-70% (σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος) του εισοδήματος που χάνουν ο ι συνταξιούχοι από το χάσιμο του ΕΚΑΣ . Το κόστος αναχαίτισης των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ανέρχεται σε μόλις 50 εκατ. ευρώ (έναντι 168 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται από την απώλεια του ΕΚΑΣ).
* Περικόπτονται κατά  32% τα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος) από 1.7.2016, γεγονός που  οδηγεί  σε μείωση έως 5% τις συνολικές αποδοχές από συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης από 2.8.2016 , θα εφαρμοστούν μειώσεις γύρω στο 10%  στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου (εξοικονόμηση 375 εκατ. ευρώ από τις συνολικές παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές το 2016-2017), αφαιρώντας περίπου το 1,5% από τις συνολικές αποδοχές ορισμένων συνταξιούχων του Δημοσίου. Μαζί με την αύξηση της  εισφοράς 0,5%  υπέρ τουΤΕΑΔΥ –ΕΤΕΑ (επικουρικό), οι συνολικές απώλειες που φέρνει φέτος το νέο ασφαλιστικό σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνουν και 7%.
Προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που φέρνει στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους η αναδρομική παρακράτηση από τις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα (δεδομένου πως οι παραπάνω περικοπές ισχύουν από 1.6.2016 και 1.1.2016 αντίστοιχα), το Υπ. Οικονομικών εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα εγκύκλιο με την οποία βάζει ανώτατο πλαφόν τα 100 ευρώ στις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις στα μερίσματα και τις επικουρικές συντάξεις για όσους έχουν αποδοχές έως 1000 ευρώ. Έτσι οι παρακρατήσεις αποκλειστικά για τους δημόσιους υπαλλήλους (και όχι και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα) "σπάνε" σε περισσότερες από 4-5 μηνιαίες δόσεις, όπως αρχικά προέβλεπε η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης (7.6.2016).
· Μειώνονται κατά 20% τα εφάπαξ (εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ μόνο το 2016)  και οι προσωρινές συντάξεις θα φτάνουν στο  50% των τελευταίων αποδοχών.
Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του νέου "κοινωνικού κράτους" την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα δώσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την καταβολή εφάπαξ. Τα εφάπαξ αυτά είναι βεβαιωμένες οφειλές από την 1.9.2013 και οι αιτήσεις γι΄αυτά ανερχόταν κατά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού (8.5.2016) σε 63.000. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε κανένα εφάπαξ (εκτός από όσα είχαν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι από την 31.8.2013 και πίσω) από το Γενάρη του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016 (δηλ. επί ενάμισι χρόνο), προκειμένου να  συμφωνήσει το νέο μαθηματικό τύπο του επαναϋπολογισμού τους. Μετά από 1 ½ χρόνο και αφού έχει πάρει τη δόση από τους θεσμούς, έρχεται να … υποσχεθεί την (μειωμένη) καταβολή ήδη "βεβαιωμένων" παροχών  , για τις οποίες οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει εισφορές μέχρι και 40 χρόνια. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας … υποσχέθηκε την καταβολή 700 εκατ. ευρώ για την καταβολή ήδη "βεβαιωμένων" συντάξεων (δηλαδή συντάξεων τις οποίες έχουν αιτηθεί ήδη οι δικαιούχοι τους αφού έχουν πληρώσει εισφορές μέχρι και 40 χρόνια ).  Σύμφωνα με τα στοιχειά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις …300.000. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *