Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Εχασε τη «μάχη των 200» στη Βουλή η κυβέρνηση

Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 ψήφων για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος στη Βουλή.

Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 ψήφων για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όπως αναμένονταν, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, η ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική.
Συγκεκριμένα, “Ναι” επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων.
“Οχι” ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ. Απείχαν από τη διαδικασία οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, το άρθρο 1 (για τη μείωση της ηλικίας στην οποία δίνεται το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη) ψηφίστηκε με 180 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 20 “παρών”.

Το άρθρο 2 (για την απλή αναλογική) ψηφίστηκε με 179 “ναι”, 83 “όχι” και 19 “παρών”.

Το άρθρο 3 (αφορά στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή) ψηφίστηκε με 163 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 17 “παρών”.

Το άρθρο 4 (που ορίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος) και το άρθρο 5 ψηφίστηκαν με 179 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 16 “παρών”.

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του κόμματος (από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιάννη Δημαρά, ο οποίος ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου.Ετσι «παρών» στο άρθρο 2 για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης.Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *