Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Στα δύο η ΝΔ για την πρόταση Εξεταστικής - Αντιρρήσεις από τους καραμανλικούς


Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώνουν οι προσκείμενοι στον   Κ. Καραμανλή βουλευτές της  ΝΔ για τη   σύσταση εξεταστικής επιτροπής  σχετικώς με τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η χώρα παραλίγο να οδηγηθεί σε άτακτη  χρεοκοπία το περασμένο καλοκαίρι.  
Στις  κατ΄  ιδίαν συνομιλίες τους  οι  Καραμανλικοί χαρακτηρίζουν ανεπίκαιρο πλέον το αίτημα για την εξεταστική που κατατέθηκε  στα τέλη του περασμένου Μαρτίου μετά τις τελευταίες  εξελίξεις όπως αυτές  αποκαλύπτονται στο βιβλίο του  οικονομολόγου Τζ. Γκάλμπρειθ , στενού συνεργάτη του  Γ. Βαρουφάκη και παλαιότερα του Γ.  Παπανδρέου.
Στην ουσία ζητούν αναδιατύπωση- εμπλουτισμό της πρότασης, ενόψει της σχετικής συζήτησης στη  Βουλή στις  26 Ιουλίου, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα επέκτασης της έρευνας προς τα πίσω,  δηλαδή στο  2010  όταν η  χώρα με Παπανδρέου πρωθυπουργό και Γκάλμπρειθ, Στίγκλιτζ κτλ συμβούλους του, υποχρεώθηκε στον θανάσιμο εναγκαλισμό με τα Μνημόνια. Ο τότε αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ.  Σαμαράς είχε δεσμευθεί πως  «όταν η  ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα κάνει μία Εξεταστική και αυτή θα αφορά μόνο το  Μνημόνιο» πράγμα το οποίο ουδέποτε συνέβη. Ως πρωθυπουργός - λένε  οι βουλευτές- ο κ. Σαμαράς πήρε πίσω την υπόσχεση του με το αιτιολογικό ότι δεν ήθελε να διαταράξει τη συνοχή της  συγκυβέρνησης του με το ΠΑΣΟΚ.  
Αποτέλεσμα τούτου ήταν
α) να μείνει αδιερεύνητη η σκοτεινή περίοδος  Οκτωβρίου  2009- Απριλίου 2010 ,
β) οι πολιτικοί ιθύνοντες να αποχωρήσουν «με τα χέρια στις τσέπες» και
γ)  να υποχρεωθεί η ελληνική οικονομία σε πλήρη εξάρτηση από τους δανειστές και κυρίως από το ΔΝΤ
Αν και δεν καταφέρονται εναντίον του  κ. Μητσοτάκη, οι Καραμανλικοί διατηρούν εδραία την πεποίθηση  ότι  ο πρόεδρος της  ΝΔ  θα βρεθεί ως  πρωθυπουργός  προ δυσάρεστων εκπλήξεων και αδιεξόδων σε περίπτωση  που δεν αποτυπωθούν επαρκώς τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και οι  καταστροφικές  πρακτικές  όσων μεθόδευσαν την  έξοδο της από τις χρηματαγορές και  αργότερα  την επιβολή των capital controls.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *