Μέσω μεταρρυθμίσεων στον εκλογικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί πιέσεις, επιχειρώντας παράλληλα να ενισχύσει τις πιθανότητες να παραμείνει στο «τιμόνι» της διακυβέρνησης για ακόμη μια θητεία, υπονομεύοντας όμως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέβαλλε αργά την Τρίτη τη σχετική πρόταση νόμου, βάσει της οποίας καταργούνται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Με συνολικά 153 βουλευτές στο πλευρό του, ο πρωθυπουργός απέχει από την πλειοψηφία των 2/3 που χρειάζεται, προκειμένου να εφαρμοστεί σε έγκαιρο χρόνο η πρότασή του στις επόμενες εκλογές, ωστόσο μια απλή πλειοψηφία θα του εξασφαλίσει επόμενες ψηφοφορίες επί του θέματος.
Η εκλογική μεταρρύθμιση, σημειώνεται, θα αποτελέσει «χείρα βοηθείας» για τον πρωθυπουργό, καθώς είναι πιθανώς ο κίνδυνος επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ταυτόχρονα, όμως, θα αφήσει ένα εύθραυστο πολιτικό σύστημα στη χώρα, το οποίο θα εκτεθεί στον κίνδυνο της κατάρρευσης. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα πειράματα, οι κυβερνήσεις άντεξαν κατά μέσο όρο για λιγότερο από 5 μήνες.
«Η ιστορία της πλήρους αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οδηγεί σε απόγνωση αναφορικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί θα είναι μικρής διάρκειας και δυσλειτουργικοί, ενώ η πολιτική αστάθεια θα εμποδίσει πιθανές επενδύσεις», τονίζει.
Οικονομική καταστροφή
Ο Τσίπρας, αναφέρεται, θα επιχειρήσει την εκ νέου οικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Π.Π., ενώ η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε το περασμένο έτος λόγω της πολιτικής αστάθειας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του δημοψηφίσματος την περασμένη χρονιά, αν και ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται το αντίθετο.
Τα ελληνικά ομόλογα της κυβέρνησης σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τον τελευταίο μήνα, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ξεπεραστεί μόνο αυτές σε Νιγηρία και Βενεζουέλα, τονίζεται μεταξύ άλλων.
Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 145 έδρες (36%) τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ κυβερνά με τους ΑΝΕΛ (3,7%). Έκτοτε, σημειώνεται ότι η στήριξη των πολιτών στο κόμμα διαρκώς συρρικνώνεται, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Επικαλούμενο δηλώσεις του Κώστα Παναγόπουλου της Alco, το Bloomberg σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πιέσει για επαναληπτικές εκλογές, όταν έρθει η στιγμή της κάλπης, ούτως ώστε να δημιουργήσει συνασπισμό και να αφήσει εκτός κυβέρνησης τη ΝΔ. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για περίπτωση σαν την ισπανική, με μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, λόγω των όσων ισχύουν βάσει του Συντάγματος.
«Με το που εκπυρσοκροτήσει το όπλο, δεν ήμαστε σίγουροι ποιον θα πετύχει η σφαίρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο Θ. Διαμαντόπουλος από την πλευρά του τονίζει ότι, εάν ισχύσουν οι αλλαγές του εκλογικού νόμου, τότε θα υπάρξει δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ θα μπορούσαν να ανέβουν στην εξουσία εξτρεμιστικά κόμματα.
«Πρόκειται για συνταγή καταστροφής», σχολίασε.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου