Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για τον Covid-19 εξετάζει η κυβέρνηση



Μεγαλώνει η ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς δεν έχει αποτυπωθεί η πιθανή διασπορά του κορονοϊού από τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου. Έτοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα -αν κριθεί από τους ειδικούς- ψάχνοντας αδέξια τον βηματισμό της.

Με τον έλεγχο της διάδοσης της νόσου να αρχίζει να χάνεται, στην καθιερωμένη τακτική σύσκεψη (τηλεδιάσκεψη) υπό τον πρωθυπουργό για τον Covid-19, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής και νέων μέτρων κατά της διασποράς.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.


Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις, θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ενώ λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αποφασίστηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος. 


Σταθερά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των κρουσμάτων που σχεδόν καθημερινά (όλο τον Αύγουστο) είναι τριψήφιος αλλά και η αύξηση των ασθενών που έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται την τελευταία εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό.

Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί συνολικά 230 θάνατοι με τελευταία θύματα της νόσου να είναι δύο ηλικιωμένοι που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών τόνισε (MEGA) ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα είναι ανησυχητική και μίλησε για την τήρηση των μέτρων.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να ''σπάσει'' η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ''κόκκινο''» ανέφερε χαρακτηριστικά.

















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *