Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Στα μαχαίρια» η UEFA και οι ισχυρές ομάδες – «Τρόπαιο» τα τεράστια κέρδη

 


«Φτιαγμένο από τους φτωχούς, κλεμμένο από τους πλούσιους» γράφει το πανό φίλων της Μ. Γιουνάιτεντ…

 

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ποδόσφαιρο με επίκεντρο τα δισεκατομμύρια ευρώ των κερδών που έχουν, άμεσα και έμμεσα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τις εθνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

 

Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) ανακοινώσει τις νέες αλλαγές στο Champions League για τη σεζόν 2024 – 2025, μερίδα των ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης αποφάσισαν να τραβήξουν στα άκρα το σκοινί της διαμάχης τους με την UEFA, ανακοινώνοντας τη δημιουργία δικής τους κλειστής Λίγκας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι επερχόμενες αλλαγές στo Champions League από πλευράς UEFA θεωρούνται ουσιαστικά ένα ακόμα δώρο της προς τους ισχυρούς.

 

Ωστόσο οι τελευταίοι διεκδικούν πλήρη αυτονομία, έχοντας ως «συμμάχους» νέες πολυεθνικές – χορηγούς που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά, «επενδύοντας» σε πρώτη φάση τουλάχιστον 4 δισ. Τη δική του σημασία βέβαια έχει το γεγονός ότι οι χορηγοί αυτοί είναι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον γνωστό χρηματοπιστωτικό κολοσσό «JP Morgan» να επιβεβαιώνει χτες το πρωί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» την εμπλοκή του στη χρηματοδότηση της νέας Λίγκας.

 

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή 18/4, η ανακοίνωση 12 εκ των ισχυρότερων οικονομικά ευρωπαϊκών συλλόγων για τη δημιουργία της European Super League (ESL), με άμεση εφαρμογή από τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Τα ιδρυτικά μέλη της είναι οι αγγλικές Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Αρσεναλ και Τότεναμ, οι ισπανικές Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, οι ιταλικές Γιουβέντους, Ιντερ και Μίλαν, άλλες τρεις ομάδες αναμένεται να προστεθούν, ενώ σε αυτήν τη φάση λείπουν ομάδες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, παρότι όπως λέγεται έχουν συμμετάσχει και είναι ενήμερες για τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

 

Ο σχεδιασμός τους προβλέπει ένα κλειστό πρωτάθλημα 20 ομάδων, με την προσθήκη άλλων 5 που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους σε κάθε σεζόν, αγώνες μεσοβδόμαδα και – προς το παρόν τουλάχιστον – παραμονή των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.

 

Οσον αφορά το αμιγώς οικονομικό σκέλος, οι υπεύθυνοι της ESL έχουν τάξει στις ομάδες που θα μετάσχουν έσοδα που με το «καλημέρα» θα φτάσουν τα 350 εκατ. δολάρια για καθεμιά, αρκετά παραπάνω από όσα προτίθεται να τους δώσει η UEFA στο νέο διευρυμένο Champions League (περίπου 240 εκατ. δολάρια όπως φημολογείται).

 

Να σημειωθεί ότι χτες οι μετοχές κάποιων από τις ομάδες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ESL ανέβηκαν κατακόρυφα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δείγμα κι αυτό για το πού παίζεται το «παιχνίδι» στους κόλπους του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου.

 

Δεν περνάνε βέβαια απαρατήρητες και οι υπόλοιπες προεκτάσεις, όπως δείχνουν οι παρεμβάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της δημιουργίας της ESL.

 

Ο πρώτος στις αναφορές του χαρακτήρισε την κίνηση των ισχυρών «πολύ επιζήμια» και ότι «χτυπάει την καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού», ο δε Μακρόν χαιρέτισε την επιλογή των γαλλικών ομάδων να παραμείνουν υπό τη σκέπη της UEFA, τονίζοντας πως η ESL «απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος», ενώ διαβεβαίωσε ότι το γαλλικό κράτος θα στηρίξει τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών του ποδοσφαίρου. Αναφορές που σε κάθε περίπτωση δείχνουν το μεγάλο βάθος των ανταγωνισμών ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα στο εσωτερικό των ποδοσφαιρικών αγορών, όπως και στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ απηχούν και τις αντιδράσεις για την παρέμβαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Οι εξελίξεις προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της UEFA, που καταδίκασε τα σχέδια για την ESL, απειλώντας τις ομάδες της με αποκλεισμό από ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή χτες υπερψηφίστηκε από τα μέλη της UEFA η πρόταση για τις αλλαγές στο Champions League, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή 36 ομάδων στη φάση των ομίλων. Τη διαφωνία της με την ESL εξέφρασε και η FIFA.

 

Από την πλευρά της η ESL απείλησε τις UEFA και FIFA με προσφυγή στα δικαστήρια. Παράλληλα, τα 12 ιδρυτικά της μέλη επισημοποίησαν την αποχώρησή τους από την Πανευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ΕCA), η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί κατά των προτάσεων απόσχισης από την UEFA. 







Πηγή: 902.gr

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *