Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ημέρα της Γης: Οι καταστροφείς με τη μάσκα του σωτήρα

 


γράφει ο Γιώργος X. Παπασωτηρίου

  

Οι καταστροφείς του πλανήτη Γη "γιορτάζουν" τη σωτηρία του! Καταστροφείς και... σωτήρες οι ίδιοι! Οι ίδιοι καταστρέφουν, οι ίδιοι προτείνουν μέτρα σωτηρίας.  Μέτρα, όμως, σημαίνει όρια και ο μανιακός καπιταλισμός έχει ξεχάσει να σταματά, η κερδοσκοπική συσσώρευση δεν μπορεί να λειτουργήσει με περιορισμούς, έχει χάσει τα φρένα.

 

Οι πάγοι λιώνουν, χιλιάδες είδη ζωντανών οργανισμών χάνονται και μαζί ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν! Οι πανδημίες, η σημερινή και οι επόμενες, είναι μία από τις συνέπειες της καταστροφικής εκμετάλλευσης της φύσης για χάρη του κέρδους. Συνεπώς, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής, αφού είναι ο ίδιος που την προκαλεί. Η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και οικολογίας με τη διαμόρφωση ορίων συσσώρευσης του περίφημου "πράσινου καπιταλισμού" είναι μία απάτη.

 

Γι’ αυτό χρειάζεται, επειγόντως, ένα παγκόσμιο κίνημα της διευρυμένης πολιτικής και κοινωνικής «οικολογίας», που θα περιλαμβάνει και τη σχέση του ίδιου του ανθρώπου με τη φύση. Αυτό σημαίνει μια νέα φιλοσοφία και στάση ζωής, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος δεν θα είναι εκτός αλλά εντός της φύσης, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι οι πληγές που επιφέρει σ’ αυτή είναι κυριολεκτικά πάνω στο δικό του σώμα. Απαιτείται ένα παγκόσμιο κίνημα που θα προτείνει ένα νέο είδος πολιτισμού, όπου ο άνθρωπος δεν θα έχει σχέση με τον σημερινό υπερεγωτικό κανίβαλο, που θα βρίσκει τον εαυτό του και την πλήρωσή του στο Εμείς μέσω της Αγάπης και όχι της Δύναμης και της κερδοσκοπικής απληστίας, που θα προτείνει μία προοπτική της εργασίας που δεν θα είναι άχθος αλλά δημιουργία. Διαφορετικά, η σημερινή ιλιγγιώδης κίνηση προς την άβυσσο θα συνεχιστεί... 




πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *