Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

10.007 θάνατοι: Η σκληρή αλήθεια στην Ελλάδα

 


Δεκατέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, η μακάβρια λίστα των θανάτων από τον κορονοϊό συνεχίζει να μεγαλώνει.

 

Δεκατέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, η μακάβρια λίστα των θανάτων από τον κορονοϊό συνεχίζει να μεγαλώνει.

 

Την Κυριακή, στην συμπλήρωση έξι μηνών από την επιβολή του δεύτερου lockdown στα τέλη Οκτωβρίου, έσπασε το ψυχολογικό όριο των 10.000 θανάτων, καταγράφοντας αθροιστικά από τον Μάρτιο του 2020 10.007 νεκρούς. Μία ολόκληρη κωμόπολη ή αλλιώς ένας στους 1.000 κατοίκους της Ελλάδας των 10.000.000 κατοίκων, έχει πλέον χάσει τη ζωή του από την πανδημία.

 

Ήταν 12 Μαρτίου 2020, όταν μετά από έξι μέρες στην εντατική, ένας 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα άνοιγε τον μακάβριο κατάλογο των θανάτων της πανδημίας στη χώρα μας. Ίσως να πρόκειται για το μόνο θύμα του κορονοϊού που θυμόμαστε κάτι περισσότερο από ένα νούμερο. Έκτοτε, επικρατεί μία απαίσια αθροιστική λογική. Οι ανακοινώσεις των 18:00 κάθε μέρα, κρουσμάτων και θανάτων, 14 μήνες μετά, έχουν γίνει μία αποκρουστική συνήθεια, που αντιμετωπίζεται με απάθεια αν όχι φρικτό κυνισμό.

 

Οι νεκροί κάθε μέρα αυξάνονται, αλλά είναι μονάχα αριθμοί. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται δραματικές ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, τους γονείς τους, τα παιδιά τους. Ανθρώπων που πλέον χάνουν τη μάχη για τη ζωή περιμένοντας σε ένα ράντζο για να αδειάσει ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Το πρώτο κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση στη διεθνή κοινότητα. Στα τέλη Οκτωβρίου, οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμά της το Μάρτιο, η χώρα μας αριθμούσε 393 θανάτους.

 

Σε έξι μήνες από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, οι 393 εκτοξεύθηκαν στους 10.007 θανάτους. Μόνο τον Απρίλιο έχασαν τη ζωή τους 1.914 άνθρωποι, καθιστώντας έτσι τον τρέχοντα μήνα ως τον δεύτερο πιο θανατηφόρο μετά τον Δεκέμβρη του 2020 που καταγράφηκαν 2.432 ανθρώπινες απώλειες από επιπλοκές λόγω Covid19.

 

Την ίδια ώρα και ενώ οι πιέσεις για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδουν καρπούς, το ΕΣΥ παραμένει υπό ασφυκτική πίεση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά πάνω από 800, ενώ ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για μέρες στις λίστες του ΕΚΑΒ για μία ΜΕΘ είναι σταθερά κοντά στους 100, αφού η πληρότητα αγγίζει στην Αττική το 89%, στη Θεσσαλονίκη το 95% και συνολικά στην επικράτεια το 87%.

 

Μέσα σε αυτό το μακάβριο σκηνικό, μοναδική αχτίδα φωτός παραμένει το εμβόλιο, όπου η χώρα μας κινείται λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις μόλις το 8% του πληθυσμού της. 







πηγή

 

      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *