Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Το αλαλούμ γύρω από τις δηλώσεις της Θ. Τζάγκρη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και η πρόταση Μ. Βορίδη

 


Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.

 

Συγκεκριμένα η κ.Τζάκρη χαρακτήρισε “κυβερνητικό μύθο” το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων προσθέτοντας στην συνέχεια πως τα επιπλέον κριτήρια που θεσπίστηκαν είναι υποτιμητικά και άδικα, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να τα καταργήσει άμεσα με την επάνοδό του στην κυβέρνηση.

 

Η ακριβής δήλωσή της ήταν: “Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.“

 

Πριν μερικές εβδομάδες η κα.Τζάκρη σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, είχε αναφερθεί επίσης στα κριτήρια της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς, με τον κ.Βορίδη τότε να την προσκαλεί απευθείας σε κομματική συναίνεση για την άμεση και πλήρη άρση των κριτηρίων.

 

Δείτε στο 10:40:



Άραγε η παραπάνω στάση της κας.Τζάκρη συνεπάγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους Έλληνες του εξωτερικού;

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης είχε εισηγηθεί την εφαρμογή του γαλλικού / ιταλικού / πορτογαλικού μοντέλου, με σκοπό οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν δικαίωμα ψήφου, χωρίς όμως να αλλοιώνεται τεχνητά η βούληση του εγχώριου εκλογικού σώματος. Πρακτικά δηλαδή, να εκλέγουν οι Απόδημοι Έλληνες τον εκπρόσωπό τους στη Βουλή, εν είδει βουλευτή επικρατείας της μείζονας γεωγραφικής περιοχής που κατοικούν, με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 


Εν τέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε στην πρόταση που κατέθεσε κατά την ίδια διαδικασία το ΚΚΕ, και η οποία αποτέλεσε την βάση του νόμου που τελικά ψηφίστηκε, ώστε να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

 

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία κατά την ίδια περίοδο είχε υποστηρίξει την διευκόλυνση της ψήφου όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά κατοικούν στο εξωτερικό, χωρίς περαιτέρω κριτήρια.

Η συγκεκριμένη συγκυρία λοιπόν αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα επί τάπητος, και φαίνεται πως δεν θα πάει χαμένη καθώς ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο MEGA έκανε λόγο για αλλαγές σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς. Ανέφερε μάλιστα πως οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας.  

Οι βασικοί πυλώνες της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων :

 

Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.

Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών

Η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα  αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

 

5)      Το Κίνημα Αλλαγής δεν περιορίζεται στην διατύπωση της πρότασής του.

 

Θα συζητήσουμε με κάθε πρόσφορο  μέσο με τους εκτός Επικράτειας Έλληνες την δική μας θέση και βούληση για συμμετοχή τους στις εκλογές και θα τους θυμίσουμε ότι η Παράταξή μας πήρε εγκαίρως την πρωτοβουλία ώστε αυτό το πάγιο αίτημα της Ομογένειας (όπως και αυτό της ψήφου και της δημιουργίας του ΣΑΕ) να θωρακιστεί συνταγματικά και, ΤΩΡΑ, να γίνει πράξη. 

 









πηγή  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *