Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιά


Ελπιδοφόρο μήνυμα εξέπεμψε το βράδυ της Κυριακής η Αυστρία, αναδεικνύοντας καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις επίσημες εκτιμήσεις τελικού αποτελέσματος, που μεταδίδει η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κερδίζει την επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση με 53,6%, έναντι 46,4% του υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ.

Τα ποσοστά αυτά είναι μη αναστρέψιμα, καθώς αντανακλούν περίπου το 60% των ψήφων, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, που θεωρείται βέβαιο πως ευνοούν ακόμη περισσότερο τον Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Αυτή τη φορά, ο ηττημένος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών Νόρμπερτ Χόφερ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ, ο υποψήφιος του FPO επικοινώνησε με τον Μπέλεν για να τον συγχαρεί για την νίκη του.

Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Μπέλεν, αναλαμβάνει ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Αυστρίας.

Η νίκη του Μπέλεν έναντι του Χόφερ προκαλεί ανακούφιση στην Ευρώπη, που κρατά την ανάσα της μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστών, εν όψει και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία.

Δεν αποκλείεται, τελικά, η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που ανέμεναν οι περισσότεροι, δηλαδή να προκάλεσε στους ευρωπαίους περισσότερο σοκ και δέος, παρά ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων τάσεων. Τουλάχιστον στην Αυστρία. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, μένει να φανεί...0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου