Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

«Πόθεν έσχες» με σκιές αδιαφάνειας


Με μια διαχρονική εκκρεμότητα να παραμένει «μαύρη τρύπα» αδιαφάνειας, δόθηκαν χθες από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων για τα έτη 2013-2014: Ούτε αυτήν τη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα αρχικά «πόθεν έσχες», δηλαδή οι δηλώσεις που έκαναν οι βουλευτές κατά την πρώτη εκλογή τους, προκειμένου έτσι να διαπιστωθεί η (θετική η αρνητική) επίπτωση περί την οικονομική τους κατάσταση, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.

Το γεγονός αυτό εξακολουθεί να καθιστά τη συγκεκριμένη διαδικασία (δημοσίευση των δηλώσεων) τυπική, παρά τις όποιες «βελτιώσεις», όπως εν προκειμένω είναι η άρση των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια, καθώς εντός του 2016 δόθηκαν στη δημοσιότητα δηλώσεις τριών ετών. Υπό το πρίσμα αυτό, με ενδιαφέρον στη Βουλή αναμένεται το επόμενο «κύμα» των δηλώσεων, που θα αφορούν το κρίσιμο εκλογικό έτος 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, το όποιο ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε «λάθη» είτε σε τυχόν παραλείψεις που ή φαίνεται να αφορούν αβλεψίες (άλλα ποσά σε δηλώσεις ανδρογύνων – περίπτωση Ν. Μιχαλολιάκου και Ελένη Ζαρούλια) ή εγείρουν ερωτήματα, καθώς έχουν σχέση με υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη («πόθεν έσχες» Σταθάκη) είτε απλώς μαγνητίζουν τα βλέμματα, ειδικώς σε περιόδους μεγάλης κρίσης, όπως η τρέχουσα, αφού έχουν να κάνουν με μεγάλα ποσά καταθέσεων (όχι πάντως αδικαιολόγητων, όπως στην περίπτωση της κυρίας Ουρανίας Αντωνοπούλου).

Μικρές μεταβολές

Σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες δηλώσεις τους, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο έτος (2014) το εισόδημά του ανέρχεται σε 71.539 ευρώ. Συγκριτικά με δύο έτη πριν, μόνον οι καταθέσεις του εμφανίζονται αυξημένες (από 7.000 σε 23.000). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ.Μητσοτάκης εμφανίζει εισόδημα 77.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, καθώς και άλλα μικρά ποσά (αγροτικές ενισχύσεις, ενοίκιο και τόκους, που ανεβάζουν το συνολικό ποσό στις 88.000 ευρώ).

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει εισοδήματα 91.000 ευρώ, με τη σύζυγό του, βουλευτή του κόμματος, 108.000 ευρώ. Στη δήλωση της κυρίας Ζαρούλια, εκείνη εμφανίζεται με 92.000 ευρώ και ο σύζυγος με 107.000 ευρώ περίπου. Αμφότεροι δηλώνουν καταθέσεις 237.000 ευρώ (προ διετίας δήλωναν 183.000 ευρώ).

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φωτεινή Γεννηματά δηλώνει εισόδημα 70.000 ευρώ και ο σύζυγός της 26.000 ευρώ. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας για το έτος 2014 δηλώνει εισοδήματα 12.861 και η σύζυγός του 18.668 ευρώ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης δηλώνει βουλευτικά εισοδήματα 61.000 ευρώ και καταθέσεις 289.000 ευρώ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος δηλώνει βουλευτικά εισοδήματα 125.000 ευρώ και καταθέσεις μόλις 8.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης (προ εισόδου του στη Βουλή) δήλωσε έσοδα 20.000 ευρώ και διπλάσιο ποσό στις καταθέσεις του.

Εντυπωσιακά ποσά, «εξαφανισμένοι» λογαριασμοί


Στους τραπεζικούς, καταθετικούς λογαριασμούς, κατά κανόνα στην Ελλάδα –πλην περιπτώσεων πολιτικών με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό ειδικά κατά το παρελθόν– εστιάζεται η προσοχή του αναγνώστη των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Σε αυτό το πεδίο, ξεχωρίζει –για προφανείς λόγους– η περίπτωση του υπουργικού ζεύγους Δ. Παπαδημητρίου, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Ουρανίας Αντωνοπούλου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, καθώς οι τραπεζικές τους καταθέσεις ανέρχονται σε 3.140.000 δολάρια.

Αυξημένες εμφανίζονται οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να «ανοίγει» στις ΗΠΑ το 2012: εκείνη τη χρονιά δήλωνε συνολικό ποσό ύψους 140.000 δολαρίων, ενώ στην τελευταία δήλωση το ποσό φαίνεται να ανέρχεται σε 357.000 δολάρια.

Στην περίπτωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, ο οποίος ως γνωστόν είχε απασχολήσει και την επιτροπή «πόθεν έσχες» για την «αμέλεια» να δηλώσει εγκαίρως μεγάλο ποσό καταθέσεων κατά το παρελθόν στο «πόθεν έσχες», εμφανίζεται τώρα να έχει μείωση δηλωθέντων ποσών – χωρίς, όπως σχολιάστηκε ήδη, να φαίνεται από την τελευταία δήλωση αιτιολόγηση αυτής της μείωσης. Ειδικότερα, στις 30/9/2013 εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, να δηλώνει ποσό 1 εκατομμυρίου στην Κύπρο και άλλες περίπου 900.000 ευρώ σε λογαριασμούς με τη σημείωση ότι «αφορούν χρηματικά διαθέσιμα της μητέρας μου και του αδερφού μου». Ωστόσο, στη δήλωση της 31/12/2015, αυτοί οι λογαριασμοί και τα ποσά δεν εμφανίζονται.

Στον αντίποδα, αυξημένες εμφανίζονται οι καταθέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου: από 70.000 λίρες σε τράπεζα της Αγγλίας, τώρα δηλώνει 97.000 ευρώ.

Με εισόδημα ύψους 89.840 ευρώ εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Γ. Βαρουφάκης (32.000 δηλώνονται για τη σύζυγό του).

Από τις δηλώσεις που συζητήθηκαν είναι εκείνη του νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλου, όχι μόνο για το υψηλό (280.000) των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και για το γεγονός ότι εντός του 2014 εμφανίζεται να μειώνει τη συμμετοχή του σε δικηγορική εταιρεία (που είχε έτος έναρξης το 2002), αλλά και να αυξάνει ή να έχει νέα συμμετοχή σε άλλη δικηγορική εταιρεία που είχε έναρξη το έτος 2014.

Από τα πρόσωπα με τις χαμηλότερες καταθέσεις (μόλις 444 ευρώ) είναι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ενώ την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί ότι ο νέος υφυπουργός Υποδομών, στέλεχος των ΑΝΕΛ Ν.Μαυραγάνης δηλώνει καταθέσεις ύψους 703.000 ελβετικών φράγκων σε τράπεζα της Σλοβενίας. Δικηγόρος, τα δικαιολογεί ως εισοδήματα προηγούμενων ετών. Εξελέγη πρώτη φορά το 2015.

Ως προς την ακίνητη περιουσία, μεταξύ άλλων καταγράφεται η περίπτωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρου, καθώς εμφανίζεται να έχει 23 εγγραφές διαφόρων ακινήτων με έτος κτήσης το 2013. Ως τρόπος κτήσης δηλώνεται η «κληρονομιά» και αφορά εκτός από αγροτεμάχια, αριθμό διαμερισμάτων, γραφείων, αποθηκών, καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων δηλώνεται πως είναι «υπό ανέγερση».





  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *