Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Προηγείται το "όχι" σύμφωνα με τα exit poll στην Ιταλία - ζητούν παραίτηση Ρέντσι


Βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση δείχνουν τα exit poll στην Ιταλία και η αγωνία στην Ευρώπη χτυπά «κόκκινο» αναμένοντας την τελική εικόνα.

Μπροστά το «όχι» με ποσοστό μεταξύ 56%-60% δίνει νεώτερο exit poll του ινστιτιούτου Piepoli για την RaiNews24. Ανάλογη εικόνα, με προβάδισμα τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων, δίνουν τα  exit poll των Tecne' και La7.

Επικράτηση του «όχι» με ποσοστό 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» έδωσε το αρχικό exit poll της RaiNews24 που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο ο Ρενάτο Μπρουνέτα από το «αρχηγείο» της Forza Italia ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού εφόσον επιβεβαιωθεί η εικόνα των exit poll.

Παραίτηση Ρέντσι και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ περίπου στη 1.00 ώρα Ελλάδος ο Ματέο Ρέντσι θα μιλήσει από το Παλάτσο Κίτζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Ψήφισε το 30,89% των Ιταλών.

Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.


Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%). 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *