Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Στόχος: Να τεθεί το ΠΑΣΟΚ υπό πολιτική «ομηρεία»



Μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να κυβερνήσουν και να διαχειριστούν επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας, αλλά τόσα χρόνια «φοίτησης» στα κομματικά γραφεία, και με «διδακτέα ύλη» την κομματική καμαρίλα, τους εξόπλισαν επαρκώς.

Ενώ η αξιολόγηση - άρα η χώρα - βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη, θεώρησαν καλό, έξι μόλις μήνες μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, να επαναφέρουν θέμα… απλής αναλογικής. Και αυτό παρότι κατά τις διαβεβαιώσεις τους, οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να κάνει αυτοκριτική», για το γεγονός ότι δεν ψήφισε την απλή και άδολη αναλογική, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Πάντως – κυβερνητική… μεγαθυμία - αν θέλει τώρα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική και η κυβέρνηση θα την ψηφίσει!

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτά είναι «κουτοπονηριές και επικοινωνιακά τρικ», και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοια παιχνίδια. Όπερ μόνη της η κυβέρνηση δημιούργησε το θέμα, μόνη της το συνέχισε και μόνη της προτίθενται να το συνεχίσει.

Βλέπει, από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν το Μαξίμου, ότι καθεύδει με ταχύτητα στην κοινωνία, και εξ αυτού χαρτογραφεί πορεία αναζήτησης στηριγμάτων (κάποιοι δημοσκόποι, κατ' ιδίαν, κάνουν λόγο για εικόνα κατάρρευσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως π.χ. της αξιοπιστίας, κάτι που είναι ευρύτερο από την πρόθεση ψήφου).

Η πλέον φίλια πολιτικά δύναμη για να παίξει ρόλο στηρίγματος, είναι το ΠΑΣΟΚ - των… λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. (Η ιστορία κάνει φάρσες. Κάποτε ήταν το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις!).

Είναι νωρίς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, φρονίμως ποιών, φροντίζει για τη διάσωσή του. Γι' αυτό άρχισε να δημιουργεί κλίμα,  πλαγιοκοπώντας το ΠΑΣΟΚ. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Τώρα ξεκινά να συγκροτείται η «Δημοκρατική Συμπαράταξη», που κάποια δημοσκοπική ανάσα θα δώσει στο κόμμα, και κάποιοι μεταμεληθέντες οπαδοί του θα επιστρέψουν. Πολύ περισσότερο που με την επιστροφή Παπανδρέου, άρχισε να δίνεται μια εικόνα ανόρθωσης. Αυτή την ανόρθωση θέλησε να  ανακόψει η κυβέρνηση, προβάλλοντας ξαναζεσταμένο το θέμα της απλής αναλογικής.

Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Βέβαια δεν είναι μια προσπάθεια που στερείται λογικής - απλώς στηρίζεται σε δεδομένα παρελθόντος ιστορικού χρόνου. Εξηγούμε: Το ΠΑΣΟΚ πάντα ένιωθε κάποια πολιτική «αιδημοσύνη» μπροστά στην Αριστερά. Είναι επειδή και το ίδιο ήθελε να περνιέται για αριστερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εποχή του «βρώμικου 89», και της συγκυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού, δήθεν για κάθαρση (κατά την υποκειμενική άποψη του γράφοντος για τη διάλυση και τον διαμοιρασμό των ιματίων του ΠΑΣΟΚ), η δυσαρέσκεια εκ μέρους των Πασόκων δεν ήταν ισόποσα μοιρασμένη. Θεωρούσαν «φυσική» τη συμπεριφορά της ΝΔ («Δεξιά» γαρ), αλλά χαρακτήριζαν ως πισώπλατο χτύπημα την στάση του Συνασπισμού.

Ίσως αυτά μοιάζουν παλιές, γραφικές ιστορίες. Όμως είναι παλιές μόνο χρονολογικά, καθώς παραμένουν ζώσες στην πολιτική κουλτούρα των κομμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι η κα Γεννηματά (που αν και χρημάτισε υπουργός του Σαμαρά), έχει δηλώσει ότι με τη Ν.Δ τη «χωρίζει άβυσσος», ενώ ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι στην Συμπαράταξη της Κεντροαριστεράς, έχει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η προσπάθεια δεν  γίνεται εν κενώ. Υπάρχει ιστορικά διαμορφωμένο το υπέδαφος, το οποίο οριοθετεί όμορους πολιτικούς χώρους.

Προς αναβίωση αυτής της κουλτούρας ενεργεί και ευελπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Να βάλει προσκόμματα στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, που προσέτρεξαν να τον ψηφίσουν και τώρα τον εγκαταλείπουν απογοητευμένοι. Ειδικά σε εκείνους εκ των πασόκων που διακατέχονται ακόμη από το «αντιδεξιό σύνδρομο» (στην παρούσα μάλιστα περίπτωση και από το «αντιμητσοτακικό»),  και οι οποίοι επ’ ουδενί θα στέρξουν να δώσει το κόμμα τους την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός.

Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια προσπάθεια επιχειρεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ υπό πολιτική ομηρία. Θα καταγγέλλεται ως ουρά της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης δεξιάς, με αφορμή το θέμα της αναλογικής, ενώ όλο και πιο επιθετικά θα καλείται να δεσμευτεί με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία (για τις εκλογές του Φθινοπώρου του 19 υποτίθεται ότι μιλάμε…).

Και όσο το ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε και η χθεσινή του αντίδραση, απαξιεί και δεν πατάει την πεπονόφλουδα, τόσο θα καταγγέλλεται δριμέως –μια καταγγελία που δεν αποκλείεται να επιφέρει εσωτερική αναταραχή στο νεοσύστατο οργανισμό, καθώς πέραν των προσώπων που προείπαμε, της κας Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου, υπάρχει φίλα προσκείμενος και ο Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος και ψήφισε την απλή αναλογική.

Από τη σύνθεσή της είναι ευάλωτη η ΔΗΣΥ. Αν αποδεχτεί να γίνει και όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι άξια της μοίρας της.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *