Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αλλά μόνο στα χαρτιά

"Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε 24 ώρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης. Εν αναμονή των εμπειρογνωμόνων και του προσωπικού από την Ευρώπη.


Σε ισχύ τέθηκε από τις πρώτες ώρες της Κυριακής η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι σε θέση ακόμα να στείλει πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες.
AdTech Ad

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πριν λίγες μέρες οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα ανέφερε ότι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία. Για κάθε Σύριο που θα επιστρέφεται, η ΕΕ θα δέχεται έναν από την γειτονική μας χώρα.
"Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε 24 ώρες", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Επίσης μόνο σήμερα δύο κοριτσάκια ενός και δύο ετών περισυνελέγησαν νεκρά από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Ρω, ενώ μέχρι στιγμής υπολογίζονται να έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περί των οκτακοσίων προσφύγων και μεταναστών.

"Δεν μπορούμε μόνοι μας"

Εκατοντάδες εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας και νομικά πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως "Ηρακλής" από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ Παρίσι και Βερολίνο έχουν υποσχεθεί να στείλουν 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου. Έλληνες αξιωματούχοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να περιμένουν το επιπλέον προσωπικό και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία.
"Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικός στη Λέσβο. "Είμαστε σε αναμονή για το προσωπικό, μεταφραστές, δικηγόρους, αξιωματικούς της αστυνομίας. Η Ευρώπη υποσχέθηκε ότι θα είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τις αιτήσεις για άσυλο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντως με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία είναι πιθανό να μην αρχίσει μέχρι τις 4 Απριλίου.

ΟΗΕ και ΜΚΟ έκαναν λόγο για παζάρι με ανθρώπινες ζωές

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΟΗΕ και ΜΚΟ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη συμφωνία κάνοντας λόγο για “παζάρι με ανθρώπινες ζωές”. Η δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να επεξεργάζεται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να έχει αποτέλεσμα, ενώ από την δική της πλευρά η Τουρκία πρέπει να εγγυάται μια δίκαιη και σύντομη αξιολόγηση των αιτήσεων των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Από την πλευρά της η ανθρωπιστική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή» της για το περιεχόμενο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι είναι «οι άνθρωποι, και όχι τα σύνορα, που χρειάζονται προστασία». «Για τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη λάσπη, στο κρύο και στη βροχή, που περίμεναν ανυπόμονα νέα από τις Βρυξέλλες, αυτή η συμφωνία δημιουργεί μόνο περισσότερη αβεβαιότητα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Αλλά και η οργάνωση Oxfam τόνισε πως η συμφωνία «δεν τηρεί το πνεύμα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου» ενώ μπορεί να ισοδυναμεί με ένα «παζάρι» στο οποίο ανταλλάσσονται «ανθρώπινες ζωές έναντι πολιτικών παραχωρήσεων». Δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη «θεμελιώδη ευθύνη» των κρατών μελών της ΕΕ να συμβάλλουν στη μετεγκατάσταση «ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία», πρόσθεσε.

Σταγόνα στον ωκεανό η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μιλώντας στο NEWS 247 ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος εκτίμησε ότι μιλάμε για μια συνολική ανατροπή του προσφυγικού δικαίου σημειώνοντας με νόημα ότι δε θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
“Διαβάζω τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 ως μια νίκη της σκοπιμότητας επί στοιχειωδών αξιών πάνω στις οποίες δομείται μεταπολεμικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ΕΕ δεν θέλει πρόσφυγες και για το λόγο αυτό βρίσκει ό,τι πρόσφορο νομικό και επιχειρησιακό μέσο μπορεί να επινοήσει προκειμένου οι πρόσφυγες να μένουν μακρυά από το έδαφός της”, σχολιάζει ο κ.Χριστόπουλος και σημειώνει: “Αν η ΕΕ ήθελε πράγματι να σταματήσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων δεν είχε παρά να σκεφτεί τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών προς τα εδάφη της, μια μάχη που πιθανώς θα μπορούσε να κερδηθεί το φθινόπωρο του 2015, για διάφορους λόγους”, εξηγεί ο κ.Χριστόπουλος, καταλήγοντας:
“Τώρα αυτό χάθηκε, θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας όσο πιο αυστηρά γίνεται για να δοθεί μήνυμα ανάσχεσης και σε λίγο καιρό πάλι τα ίδια θα έχουμε. Ο κόσμος δεν θέλει να μείνει στην Τουρκία και οι 72 χιλιάδες θέσεις επανεγκατάστασης που συμφωνήθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό δύο εκατομμυρίων”.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *