Μόνο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκαν οι επίμαχες τροπολογίες που αφορούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, δεκτό κατά πλειοψηφία και κατ’ άρθρο έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο κυρώνει συμβάσεις συνεργασίας της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.
Τις διεθνείς συμφωνίες ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που τις καταψήφισε όλες, και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «παρώ»ν για τη συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ και «όχι» για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων το «δημοσιονομικό κόφτη», το ΕΚΑΣ, τα δάνεια της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα με εγγύηση του δημοσίου, τον ΑΔΜΗΕ και τα ειδικά μισθολόγια.
Από την ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της συζήτησης, για να μην νομιμοποιήσει όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν τη διαχείριση των δανείων της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ, σε εταιρίες.
Υπενθυμίζεται ότι με ενστάσεις της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε μάλιστα εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν σήμερα οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα.
«Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς», παρατήρησε ο κ. Βούτσης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείου του έχει βρει όλους τους κωδικούς και από πού θα γίνουν οι περικοπές που θα καλύψουν τα αντίστοιχα ποσά για τις Ένοπλές Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ειδικά μισθολόγια τους.
Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τονίζοντας ότι ενισχύουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδα -Ισραήλ, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακούν ή να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη χώρα μας με συμμαχικές ή φιλικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», διευκρίνισε ότι «αφορά ουσιαστικά τον μετασχηματισμό του FIR» και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα υφιστάμενα εναέρια σύνορα.
«Από τη μεριά των νατοϊκών δυνάμεων υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», ανέφερε ο κ. Καμμένος, και σημείωσε ότι οι παραβιάσεις γίνονται μόνο από την Τουρκία, ωστόσο τις τελευταίες 15 μέρες «υπάρχει μεγάλη μείωση».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου