Αρνητικός στο να ανοίξει τώρα συζήτηση για τα πλεονάσματα ο Ευρωπαίος επίτροπος. Προαπαιτούμενα, β' αξιολόγηση, συμφωνία με ΔΝΤ για χρέος, προβλέπει ο σχεδιασμός. Κοινός στόχος να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ζητά ο Τσακαλώτος.
Οι δύο πλευρές ήταν παραπάνω από σαφείς: Η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Πιερ Μοσκοβισί, ζητά την τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα καθυστερήσει την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιδιώκοντας στο μεταξύ χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Παρά το θετικό κλίμα το οποίο επιχείρησαν να μεταδώσουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Τσακαλώτος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, οι αιχμές εκατέρωθεν ήταν εμφανείς. «Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων», είπε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών μέμφθηκε επί της ουσίας τη στάση των δανειστών, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και, από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος».
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η αντίφαση αυτή επισημάνθηκε από κοινού με τον πρωθυπουργό στον Ευρωπαίο επίτροπο.
Από την τοποθέτηση Τσακαλώτου προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αύξηση των βαθμών ελευθερίας στους χειρισμούς της, ενώ προωθεί μετά το καλοκαίρι την κατάθεση έξι-επτά νομοσχεδίων.
Από τις δηλώσεις Μοσκοβισί φάνηκε ότι κάποιοι τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας θα ήταν δυνατό να υπάρξουν, όμως, όπως επισήμανε, πάντα εντός των στόχων του προγράμματος.
Κοινός τόπος είναι, από την άλλη πλευρά, η ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των συζητήσεων και των αποφάσεων αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος και την επάνοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (fully on board, τόνισε ο Π. Μοσκοβισί) έως τα Χριστούγεννα.
Συμφωνήσαμε να τελειώσουμε με τα milestones του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να περάσουμε στη β’ αξιολόγηση, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι είναι ένα κουβάρι τα θέματα καθώς αλληλοσυνδέονται η σχέση με το ΔΝΤ, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θεωρούμε όμως», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα». Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του 2016, είπε από την πλευρά του ο Μοσκοβισί. «Η ταχεία υιοθέτηση των επόμενων στόχων είναι πολύ σημαντική, πρέπει να επιταχύνουμε την επάνοδο της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον ώστε το φθινόπωρο να συζητήσουμε το θέμα του χρέους και την επάνοδο του ΔΝΤ».
Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος
Υπήρξε τρομακτική αλλαγή προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για Grexit αλλά για την επιτυχία, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος στις δηλώσεις του. Μάλιστα για άλλη μια φορά έδωσε τα εύσημα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, για τη στάση που τήρησε.
Όπως είπε, στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο γεύμα εργασίας με το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Το μήνυμά μου είναι σαφές: Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα, είναι ώρα να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να φύγει από την κρίση. Είναι ώρα για σταθερότητα, εφαρμογή και επενδύσεις.
Η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα φέρει τις επενδύσεις και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, τόνισε. Όπως είπε, έγιναν δύσκολες επιλογές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Εκτίμησε ότι θα επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο και αυτή θα επιταχυνθεί το 2017.
Είναι σημαντικό, είπε, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα βάλουν τα έως τώρα επιτεύγματα σε κίνδυνο. Εχοντας εξασφαλίσει τη σταθεροποίηση, τώρα στο επίκεντρο θα είναι η εφαρμογή, γιατί διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν λιγότερο και δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται.
Οι προτεραιότητες ενόψει της β' αξιολόγησης περιλαμβάνουν την ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα εργασιακά. Σημασία έχει και το σχέδιο ανάπτυξης καθώς είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις.
Σημαντική είναι και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε. Πρέπει να βελτιώσουμε την είσπραξη, είπε και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση.
Εκανε αναφορά στη θέληση του ελληνικού λαού να μείνει στην ευρωζώνη, σε αντιδιαστολή με τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και το Brexit.
Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η β' αξιολόγηση και στο τέλος η θετική συμφωνία για το χρέος, είναι η σειρά των εξελίξεων όπως την περιέγραψε.
Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για ανάγκη εσωτερικής συνεννόησης, που περιλαμβάνει κόμματα, κοινοβούλιο και κοινωνικούς εταίρους.
Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε ελευθερία κινήσεων
Είμαστε πλέον σε διαφορετική φάση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Η ατζέντα αρχίζει με μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-θεσμών. Είναι μια σχέση που πρέπει να είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Εξηγήσαμε ότι υπάρχει μια αντίφαση, όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγράμματος και ταυτόχρονα ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Θα τα συζητάμε όλα αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για την κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να πράττει ελεύθερα και να φέρει τις αλλαγές που θέλει με επτά σημαντικά νομοσχέδια.
Τόνισε ότι ζούμε δύσκολες στιγμές με όσα γίνονται διεθνώς. Δημιουργείται μια ασάφεια για το πού οδηγείται η Ευρώπη και γι' αυτό είναι κρίσιμο να δουλεύουν μαζί τα κράτη-μέλη σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Όπως είπε, συμφωνήθηκε να πάει η χώρα σε μια περισσότερο αναπτυξιακή ατζέντα και να υπάρξει ευελιξία στο ΕΣΠΑ, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Συζητήθηκε και η Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει καθυστερήσει.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις. «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις».
«Εχουμε ως κυβέρνηση πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο που υποφέρει, αλλά το βασικό είναι να υπάρξει προοπτική για αυτούς».
Θα δουλέψουμε εντός του πλαισίου που έχουμε συμφωνήσει, αλλά με μια ατζέντα που θα βοηθά και εμάς και τους πιστωτές για να φτάσουμε σε έναν ενάρετο κύκλο.
Τα εργασιακά και το μεσοπρόθεσμο
Δεν ήρθε ώρα να συζητήσουμε για τη β' αξιολόγηση, σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πιερ Μοσκοβισί. Η ιδέα δεν είναι να μειωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά να υπάρξει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε, χρειάζεται να αυξηθεί η απασχόληση.
Αναφορικά με τα πλεονάσματα μετά το 2018, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα και όλα πρέπει να είναι στο τραπέζι.
Ειλικρινά, όμως, είχαμε τη συζήτηση αυτή και επιβεβαιώσαμε προ λίγων εβδομάδων τους στόχους του προγράμματος, ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
«Δεν προτείνω να ξανανοίξουμε το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα συμπλήρωσε πως είναι για το συμφέρον όλων να υπάρχει λύση στο χρέος και να συμμετέχει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα.
«Δεν έχω πολλά να προσθέσω», είπε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά σημείωσε πως εκτίμησή του είναι πως θα βρεθεί λύση και ότι το θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 σχετίζεται με τη ρύθμιση του χρέους.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ως το 2020, παραδέχτηκε ότι η απάντηση που δίνει είναι ασαφής, ενώ δεν ξεκαθάρισε αν πρώτα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση και μετά θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Μοσκοβισί: Χρειάζονται θέσεις εργασίας
Χρειάζεται να βγούμε όλοι από την κρίση και η Ευρώπη να ανακάμψει. Είμαι επίτροπος Οικονομίας, δεν είμαι επίτροπος φόρων, υποστήριξε ο Πιερ Μοσκοβισί. Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι μέτρια και πρέπει να πολεμήσουμε τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τα capital controls
Δεν είναι στο χαρτοφυλάκιό μου είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι για το θέμα υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς. Θα γίνει σταδιακά και κάθε λίγες εβδομάδες θα προσπαθούμε σταδιακά να άρουμε κάποιους περιορισμούς.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου