Οι εξελίξεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το Brexitθα είναι το πρώτο – και μεγάλο – θέμα της ατζέντας του Eurogroup που λαμβάνει χώρα στις 11 Ιουλίου. Οι θεσμοί θα επιχειρήσουν έναν πρώτο απολογισμό, αν και επισήμως αποφεύγουν να αποβούν σε αποτίμηση των επιπτώσεων.
Όσο για την Ελλάδα, ακολουθεί ως το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ. Θα είναι η τελευταία σύνοδος πριν τον Σεπτέμβριο και στόχος είναι να γίνει αποτίμηση της προόδου των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος.
Οι θεσμοί έχουν κάνει σαφές ότι θέλουν ολοκλήρωση του πακέτου για τα 2,8 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο- Αύγουστο, αντί για τον Σεπτέμβριο που είναι η επίσημη προθεσμία. Και τούτο για να ολοκληρωθεί επίσης εγκαίρως η 2η αξιολόγηση (μέσα στον Οκτώβριο) καθώς μετά η προσοχή της ΕΕ θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στο Brexit. καθώς τον Οκτώβριο η νέα βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το επίσημο αίτημα εξόδου…
Επιτάχυνση
"Δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε την αξιολόγηση" ανέφερε χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στοEurogroup, μιλώντας στην ΕΡΤ, αλλά και επέμενε σε αλλαγές του πλαισίου για την διοίκηση των τραπεζών, ενώ προανήγγειλε χαλάρωση των capital controls για επενδύσεις την προσεχή εβδομάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι και στην αξιολόγηση που τώρα ξεκινά "θα έχουμε συγκρούσεις και διαφορές" αλλά ότι θα είναι λίγο πιο εύκολη από την 1η.
Ανέφερε επίσης ότι έως τις 5 Αυγούστου που κλείνει για καλοκαίρι η Βουλή θα κατατεθούν τα τρία νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή (που ήταν να κατατεθούν τον Ιούνιο).
Σημειώνεται ότι προηγουμένως, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής πολιτικής 2017 – 2020 με όλα τα μέτρα και τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων το οποίο είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που αρνούνται κάθε συζήτηση για στόχους χαμηλότερους του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Μάχη για τις διοικήσεις τραπεζών
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι όμως και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών. Χθες ο ΥΠΟΙΚ άσκησε κριτική στο πλαίσιο, περιγράφοντάς το ως πολύ αυστηρό και λέγοντας ότι έχει θέσει θέμα αλλαγής του η κυβέρνηση. Είπε ότι δεν επιχειρείται μεν από τους θεσμούς μία ανθελληνοποίηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά ότι ο νόμος "είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους".
Για το αν ισχύει ότι έχει τεθεί θέμα για τρία στελέχη του ΤΧΣ είπε ότι δεν έχει καμία έκθεση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αποτίμησης. Για το ίδιο θέμα χτες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι "η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την μέχρι τώρα παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ καθώς εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών". Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν επίσης ότι "στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ στη χθεσινή του συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής".
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου