Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Το ΣτΕ και... η ουρά του γαϊδάρου!

Σε μια χώρα που έχει απεμπολήσει από πολύ καιρό το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στα «κανονικά κράτη», στην οποία δεν λειτουργεί τίποτε «αυτονόητα» -από ...τα δρομολόγια των συγκοινωνιών μπροστά από το Πολυτεχνείο και τα πρωτόκολλα των υπουργείων, μέχρι την... κυβέρνηση, είναι περιττή πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου να εκπλήσσεται κανείς με τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Σε μια χώρα που πρωθυπουργός διανοήθηκε να πει κάποτε δημόσια ότι “δεν υπάρχουν θεσμοί, παρά μόνον ο λαός!”, σε μια χώρα που υπουργός της κυβέρνησης λέει ανερυθρίαστα μέσα στην Βουλή “ψηφίσαμε τον νόμο, αλλά... όσο είμαστε εμείς εξουσία δεν πρόκειται να τον εφαρμόσουμε!”, όλα τα...παρελκόμενα και οι “παράπλευρες απώλειες” αυτής της διάλυσης και της γενικής οπισθοχώρησης σε όλα τα επίπεδα, είναι απλώς οδοντόκρεμες!
Η Δικαιοσύνη, είναι θεσμός που υπηρετείται από ανθρώπους. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Λογικό να διαφωνούν μεταξύ τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, ακόμη και να δημιουργούνται εντάσεις στις διασκέψεις τους. Αυτά, όμως, πρέπει να μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και στο τέλος, αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία, είναι η “δίκαιη κρίση”, των λειτουργών της Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν. Με ομοφωνία αλλά συχνά και κατά πλειοψηφία, με τεκμηριωμένες αιτιολογήσεις τόσο της πλειοψηφίας όσο και την μειοψηφίας. Αυτά, στις “κανονικές Δημοκρατίες”...
Η απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε για την συνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας η οποία ακολουθήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες, αναμενόταν με αυτονόητο μεγάλο ενδιαφέρον (ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα... βοσκοτόπια και τα διάτρητα “πόθεν έσχες”) και λογικά σε ένα... “κανονικό κράτος”, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της προκήρυξης και της διενέργειας του διαγωνισμού, ο οποίος τόσες εντάσεις και ενστάσεις προκάλεσε. Δεν συνέβη έτσι...
Η σημερινή Διάσκεψη των δικαστών του Σ.τ.Ε, είχε ορισθεί προ πολλού χρόνου. Έτσι γίνεται. Και, προφανώς, για να δημιουργήσει τετελεσμένα η κυβέρνηση, και μέσω αυτών να ασκήσει έμμεσες πιέσεις στους δικαστές, προέβη στην κατεπείγουσα διαδικασία του διαγωνισμού, πριν υπάρξει απόφαση. Ελλάδα είναι αυτή-είπαμε. Αυτό, όμως, που προκάλεσε τον χθεσινό σάλο στο πολιτικό σκηνικό, είναι η... απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε να... αναβάλλει την λήψη απόφασης επειδή -όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας -έκρινε ότι “έπρεπε να ματαιωθεί η για σήμερα προγραμματισθείσα διάσκεψη, λόγω του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες από δημόσιες τοποθετήσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως για την υπόθεση...”!
Τούτο πάλι τι είναι; Ανώτατο δικαστήριο αναβάλλει την λήψη απόφασης για μια απολύτως σημαντική υπόθεση λόγω του... “κλίματος”. Το οποίο κλίμα θα... επιδράσει πως στην λειτουργία των ανώτατων δικαστών στην εκτέλεση του καθήκοντός τους;
Η διάσκεψη, κράτησε σκάρτη μιαν ώρα όλη κι' όλη. Και (κατά τις πληροφορίες) λίγο μετά την έναρξη υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των μελών, που προκλήθηκαν από την εισήγηση του Προέδρου του Σ.τ.Ε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην “κρισιμότητα” της υπόθεσης, γεγονός που από κάποιους δικαστές κρίθηκε ως “υπερβολή” και παρατήρησαν ότι κρίσιμες είναι και πολλές άλλες υποθέσεις που φθάνουν στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.
Αλλά, είχαμε και... συνέχεια. Ο Πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη της ολομέλειας για την συγκεκριμένη υπόθεση, θα επαναληφθεί, αλλά όπως διευκρίνισε η ημερομηνία σύγκλισής της θα ανακοινωθεί μόλις 24 ώρες πριν την πραγματοποίησή της! Κάτι τέτοιο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θυμούνται να έχει ξαναγίνει... Αλλά, ούτε έχει ξαναγίνει με το που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο πληροφορίες για “ένταση” στην ολομέλεια, να βγει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Σ.τ.Ε με δική της ανακοίνωση και να... διαψεύσει τα περί “εντάσεων”, επαναλαμβάνουσα σχεδόν αυτολεξεί την προηγούμενη ανακοίνωση του Προέδρου! Δουλειά των δικαστών, είναι να απονέμουν δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για το όποιο “κλίμα”, όχι να... κυνηγάνε την επικαιρότητα και να εκδίδουν ανακοινώσεις!
Έχει και άλλα, ακόμη πιο... “αστεία”, όμως: με το που προκλήθηκε ο κακός χαμός μετά την αναβολή της διάσκεψης της ολομέλειας του Σ.τ.Ε, η κυβέρνηση θεώρησε επιβεβλημένο να βγει και να σχολιάσει το μπάχαλο, αναφέροντας ότι «σε σχέση με τη σημερινή εξέλιξη στη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε, τονίζεται ότι θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο».... Α, για να είμαστε τυπικά απολύτως εντάξει: η σχετική ανακοίνωση, δεν έγινε από την.... κυβέρνηση, αλλά με non paper “κυβερνητικών πηγών”! Από την... κυβέρνηση, δηλαδή, πλην όχι επισήμως, αλλά υπό τον βολικό μανδύα των “πηγών”!
Πάλι καλά. Γιατί, αν αυτό το περί “να αποφασίσει ανεπηρέαστο...”,επισήμως το έλεγε η κυβέρνηση, αναπόφευκτα θα έφερνε στην μνήμη του κόσμου ( κάτι μέρες πριν, στην ΔΕΘ έγινε εξ' άλλου) το καταπληκτικό και... ανεπηρέαστο που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι “δεν πιστεύει ότι το Σ.τ.Ε θα βγάλει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τις άδειες, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται...”!
Γίνονται;

   

Οι 12 συστάσεις της Επιτροπής Σοφών στα εργασιακά


Ολες οι προτάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Πού υπάρχει ομοφωνία, πού όχι. Οι διαφοροποιήσεις για ορισμό του κατώτατου μισθού και τις αμοιβές των νέων και οι θέσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη διαιτησία και τη μετενέργεια. Δεν βλέπουν λόγο αλλαγών στο lockout. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ.

Τις θέσεις της επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 
Σε αυτές καταγράφονται οι απόψεις για τη συνδικαλιστική δράση και το lockout αλλά και τις ομαδικές απολύσεις (για τις οποίες ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Επί του θέματος πάντως σημειώνεται ότι «σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας εταιρειών, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις».
Για τον κατώτατο μισθό υπάρχει συμφωνία για την ύπαρξή του, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποιος θα τον καθορίζει, κάτι που ισχύει και για τους κατώτατους μισθούς των νέων.
Όπως αναφέρεται, οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές «εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος».
Μπορεί να υπάρξει διαιτησία, αλλά σημειώνεται ότι η μονομερής προσφυγή σε διαιτησία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο.
«Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό και η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά σημείωσε επίσης ότι «είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις».
Όπως είπε οι ελληνικές θέσεις θα στηριχθούν στην κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και στη ευρωπαϊκή χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων. Στόχος είναι να μπει στην απομόνωση ο «ακραίος παίχτης» που είναι το ΔΝΤ.
Σημείωσε επίσης ότι:
* Η θέση της επιτροπής για κατώτατο μισθό στους νέους για 2 χρόνια με βάση την εμπειρία δεν θα υποστηριχθεί.
* Στην πρόταση για μειωμένο ωράριο θα πρέπει να διευκρινιστεί που θα βρεθούν τα χρήματα ώστε το κράτος να καλύπτει το μισθό που χάνεται.
* Στην πρόταση για επέκταση των συμβάσεων η εκπροσώπηση αφορά τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Αναλυτικά: 

2.1 Συνδικαλιστική Δράση

1. Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία. Εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας, σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο.
2. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Οι διατάξεις για τις εργατικές διαφορές στην Ελλάδα έχουν καθιερώσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων -οι κανόνες τους είναι αποδεκτοί και από τα δύο μέρη. Ο Έλληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.

2.2 Ομαδικές Απολύσεις

3. Πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας.
Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την έκδοση της απόφασης επί του προδικαστικού ερωτήματος, το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων.
4. Σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Μετά την πάροδο της κρίσης, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρήσει στην επανέναρξη της πλήρους δραστηριότητάς του, με τη βοήθεια ενός έμπειρου εργατικού δυναμικού.

2.3 Κατώτατος μισθός

5. Θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή (1). Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (2).
6. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών (3). Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια (4).

2.4 Συλλογικές διαπραγματεύσεις

7. Οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη σε κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο. Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον υπουργό Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα θεσμοθετήσουν ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει, επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην αντίστοιχη αγορά εργασίας (υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ποσοστό χαμηλόμισθων, στρέβλωση ανταγωνισμού), καθώς και σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος, π.χ. εισαγωγή συστήματος μαθητείας (5). Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η επέκταση πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που καλύπτεται το όριο του 50% (6).
8. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αρχή της εύνοιας. Ένα μέρος της Επιτροπής υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω εθνικών/κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων (7).
Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η μισθολογική ευελιξία στο μικρο-επίπεδο είναι σημαντική. Συνεπώς, η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό/ομοιοεπαγγελματικό/εθνικό επίπεδο (8).
9. Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί έξι μήνες. Αν το δεύτερο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η μετενέργεια πρέπει να καλύπτει όλους τους συμφωνηθέντες όρους εργασίας. Αν το τρίτο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η συλλογική σύμβαση θα μπορεί να καταγγέλλεται με προειδοποίηση τριών μηνών.
10. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι όροι της συλλογικής σύμβασης μπορούν να καθορίζονται μέσω διαιτησίας, κατά προτίμηση εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνούν. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το σύστημα διαιτησίας τροποποιήθηκε πρόσφατα και θα πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι το 2018, προκειμένου να εκτιμηθεί ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
11. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις, την ίση μεταχείριση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, τη δια βίου μάθηση, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτικά σχόλια που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση. Με δεδομένο πως ορισμένα από τα ως άνω ζητήματα συνδέονται στενά με στρατηγικές του κράτους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση και του συστήματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, η ενδυνάμωση ενός ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου είναι απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, μία συζήτηση για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού νόμου θα ήταν χρήσιμη. Ωστόσο, σε αυτό το πεδίο, δεν βλέπουμε κάποια αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
12. Ο Ο.Α.Ε.Δ. πρέπει να εξετάσει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη μεγαλύτερη επανένταξη των ανέργων και την προσέλκυση θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων καλά σχεδιασμένων επιδοτήσεων πρόσληψης με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

(1) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ήτοι την υποστήριξη των Gerhard Bosch, Wolfgang Däubler, Ioannis Koukiadis, António Monteiro Fernandes και Bruno Veneziani.
(2) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την υποστήριξη των εξής μελών της Επιτροπής: Juan Jimeno, Pedro Silva Martins και του Προέδου, Jan van Ours.
(3) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ήτοι την υποστήριξη των Gerhard Bosch, Wolfgang Däubler, Ioannis Koukiadis, António Monteiro Fernandes και Bruno Veneziani.
(4) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την υποστήριξη των εξής μελών της Επιτροπής: Juan Jimeno, Pedro Silva Martins και του Προέδου, Jan van Ours. 
(5) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ήτοι την υποστήριξη των Gerhard Bosch, Wolfgang Däubler, Ioannis Koukiadis, António Monteiro Fernandes, Bruno Veneziani και του Προέδρου, Jan van Ours.
(6) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την υποστήριξη των εξής μελών της Επιτροπής: Juan Jimeno και Pedro Silva Martins.
(7) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ήτοι την υποστήριξη των Gerhard Bosch, Wolfgang Däubler, Ioannis Koukiadis, António Monteiro Fernandes, Bruno Veneziani και του Προέδρου, Jan van Ours.
(8) Διευκρινιστική σημείωση του Υπουργείου: Η θέση αυτή συγκεντρώνει την υποστήριξη των εξής μελών της Επιτροπής: Juan Jimeno και Pedro Silva Martins. 

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μαρινόπουλου


Με απόφαση που χαρακτηρίζεται «σταθμός» δικηγορική εταιρεία εξέδωσε προσωρινές διαταγές μη μεταβολής της ακίνητης περιουσίας κατά των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου. Οι ακάλυπτες επιταγές και η διάσπαση του «ανεύθυνου» του μετόχου.

Προσωρινή διαταγή με την οποία δεσμεύεται η ακίνητη περιουσία τωνΛεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου εξέδωσε ο Πρωτοδικείο Αθηνών. 
Σύμφωνα με την Δικηγορική Εταιρία Νίκος Αγαπηνός πρόκειται για απόφαση «σταθμό» καθώς «σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της οικογενείας Μαρινόπουλος με την ατομική τους περιουσία με την ιδιότητα των μετόχων που άσκησαν κυριαρχική επιρροή στην εταιρία για τις ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή τους».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δικηγορική εταιρεία «η απόφαση διέσπασετο καταρχήν ανεύθυνο του μετόχου με την ατομική του περιουσία για τα εταιρικά χρέη με την νομική βάση της αδικοπρακτικής ευθύνης των μετόχων στην οποία στηρίχθηκαν οι αιτήσεις μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας:
Μετά από αίτημα της Δικηγορικής Εταιρίας Νίκος Αγαπηνός, χορηγήθηκε σήμερα Προσωρινή Διαταγή από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών με αντικείμενο την μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλος και συγκεκριμένα των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου.
Η ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της οικογενείας Μαρινόπουλος με την ατομική τους περιουσία με την ιδιότητα των μετόχων που άσκησαν κυριαρχική επιρροή στην εταιρία για τις ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη του ΔΣ κατ’ εντολή τους
Η απόφαση διέσπασε το καταρχήν ανεύθυνο του μετόχου με την ατομική του περιουσία για τα εταιρικά χρέη με την νομική βάση της αδικοπρακτικής ευθύνης των μετόχων στην οποία στηρίχθηκαν οι αιτήσεις μας.
Πρόκειται για τέσσερις αποφάσεις «σταθμό» και ήδη η εταιρία μας προχωράει άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση του περιεχομένου των ανωτέρω Προσωρινών Διαταγών.

Πόσοι ζουν από μια σύνταξη;

Με το ποσέτ στο τσεπάκι, ο Κατρούγκαλος έκανε μερικές ακόμα γενναίες δηλώσεις από την τηλεόραση. «Και να χτυπιέται το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό δεν αλλάζει», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη (23/9) απαίτηση του Ταμείου για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Με δεδομένο το παρελθόν Κατρούγκαλου (διαβεβαιώνει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά αυτές συνεχώς μειώνονται), οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο για να ανησυχούν. Και μαζί με αυτούς, πολλές χιλιάδες ακόμα -εκτός από τους συνταξιούχους- άνθρωποι οι οποίοι επιβιώνουν από αυτές τις συντάξεις. Έστω οριακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (που έφερε στην δημοσιότητα η Καθημερινή), το 52% των νοικοκυριών, λόγω ανεργίας και φτώχειας, συντηρούνται από τους υπάρχοντες συνταξιούχους. Οι παππούδες και γιαγιάδες, στηρίζουν οικονομικά ολόκληρες τις οικογένειες. Και μάλιστα, αυτό προσπαθούν να το κάνουν με πενιχρές στην κυριολεξία συνταξιοδοτικές απολαβές.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι 6 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 700 ευρώ τον μήνα και το 44,8% συντάξεις που βρίσκονται και κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα 665 ευρώ δηλαδή. Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι παίρνουν συντάξεις με ποσά, τα οποία σύμφωνα με την στατιστική αρχή είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

AdTech Ad
Από το πρώτο μνημόνιο έως σήμερα, οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί 13 μειώσεις που ξεκινάνε από 20 και φτάνουν στο 50%. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στα στοιχεία του ότι η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 664 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168. Αν αφαιρεθούν οι φόροι, τα ποσά είναι μικρότερα. Όλα αυτά, είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Όπως γνωστός είναι και ο κίνδυνος, οι συνταξιούχοι να υποστούν νέες μειώσεις στο άμεσο μέλλον, αφού η σημερινή κυβέρνηση δέχτηκε τον περίφημο κόφτη στις περιπτώσεις απόκλισης από τους στόχους.

Για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος διάλογος και να ειπωθούν-γραφτούν πολλά. Και σε ένα τέτοιο διάλογο, το πιο πιθανό είναι πως  θα υπάρχουν πολλές ενστάσεις ορθολογικού χαρακτήρα. Κάποιοι θα επιμείνουν σε στοιχεία βάσει των οποίων πολλοί βγήκαν στην σύνταξη σε μικρή ηλικία, κάποιοι  άλλοι βγήκαν με λίγα ασφαλιστικά χρόνια κ.ο.κ. Όλες αυτές οι ενστάσεις θα μπορούσαν ν αποτελέσουν βάση συζήτησης αν στην χώρα υπήρχε ένα κανονικό μοντέλο συνταξιοδότησης ανταποδοτικού χαρακτήρα χωρίς αποκλίσεις και στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.  Και για τις οποίες φυσικά, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

 Ωστόσο, μια τέτοιου είδους συζήτηση σήμερα, δεν μπορεί παρά να αφορά το μέλλον. Οι σημερινοί συνταξιούχοι άλλωστε μετά τις συνεχείς περικοπές, παίρνουν κατά μέσο όρο ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις. Και το κυριότερο, με αυτές επιχειρούν να συντηρήσουν ολόκληρες οικογένειες, παιδιά που δεν βρίσκουν δουλειές ή αμείβονται με 200-300 ευρώ το μήνα. Το θέμα, δεν προσφέρεται για λαϊκισμό, είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπιστεί έτσι. Και σίγουρα ο Κατρούγκαλος, που δεν φημίζεται για τις καλές του σχέσεις με την αλήθεια, δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση…

Η νέα συνεδρίαση του ΣτΕ θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν την διεξαγωγή της

Στο κλίμα που διαμορφώνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες απέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ την ματαίωση της διάσκεψης.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλάριος η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή!
«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών», ανέφερε η ανακοίνωση του κ. Σακελλάριου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε στην αρχή της διάσκεψης στην κρισιμότητα της υπόθεσης. Η αναφορά του αυτή θεωρήθηκε ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων.
Τα παραπάνω διέψευσε η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.



Αυξήσεις-φωτιά στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ

«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ, αποτελεί η αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού φορέα, βάζοντας στο... τραπέζι αυξήσεις έως και 25% στα ασφάλιστρα των αγροτών.
Τα ευρήματα της αναλογιστικής μελέτης που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος» και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τους σημερινούς συντελεστές εισφορών δείχνουν αναλογιστικό έλλειμμα το οποίο αγγίζει το 15% του ενεργητικού, ενώ η βιωσιμότητα του Ταμείου έχει ορίζοντα λίγων ετών.
Με τον ΕΛΓΑ να βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικό πρόβλημα ταμειακών ροών, καθώς μέχρι στιγμής φέτος το ύψος των ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες ξεπερνά τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να υιοθετήσει κάποιες από τις παραμέτρους αυτής της αναλογιστικής μελέτης.
Παράλληλα, αυξήσεις-φωτιά έρχονται για τα ασφάλιστρα των 650.000 αγροτών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ από το 2017 με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν κοντά στο 40% και να ξεπερνούν το 100%, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα.



Δανειστές σε κυβέρνηση: Διορία έως τις 10 Οκτωβρίου για να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα -Ποια παραμένουν ανοιχτά

Δέκα ημέρες διορία έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. Ευρώ.
Συγκεκριμένα στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, διαπιστώθηκε πως οι δύο εναπομείνασες εκκρεμότητες που καθυστερούν τη δόση και θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα είναι:
  • οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει πώλησης των αεροδρομίων
  • ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 
Αυτά θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. 

Ετσι η κυβέρνηση πήρε δεκαήμερη παράταση και ορίστηκε νέο Euroworking Group για το πρωί 10ης Οκτωβρίου, πριν το Eurogroup για να αποφασιστεί για την εκταμίευση της δόσης
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν εγκριθεί η δόση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα λεφτά δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα πριν τον Νοέμβριο.
Τι συζήτησαν στο EWG
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.




Ποιοι δανειολήπτες θα χάσουν τα σπίτια τους;

Σε σημείο καμπής βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επιθετική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, από τη στιγμή που οι στόχοι έχουν οριστικοποιηθεί, οι νέες διοικήσεις θα βρίσκονται σύντομα στις θέσεις τους και το νομικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών δεν μπορούν να συνεχιστούν και πλέον οι λύσεις θα πρέπει να είναι δραστικές.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν λύσεις που μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στο... βασικό μενού των ρυθμίσεων, ενώ ακόμη πιο σύνθετες επιλογές αναμένεται να είναι διαθέσιμες όταν μπουν στο παιχνίδι οι πλατφόρμες διαχείρισης.

Η αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων αποτελεί μία πολύ κρίσιμη διαδικασία τόσο για τις τράπεζες και την οικονομία όσο και για την κοινωνία, κυρίως λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που θα είχε η μαζική εκποίηση ακινήτων, στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφάσιζαν να προχωρήσουν επιθετικά σε πλειστηριασμούς.

Ο νόμος για την απαγόρευση των πλειστηριασμών έχει πλέον περιοριστεί σε μία πολύ μικρή ομάδα οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων υπό την ασφυκτική πίεση του SSM και των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η λήξη της αποχής των δικηγόρων συμπίπτει με την έναρξη της επιθετικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα να αναμένονται άμεσα οι πρώτοι πλειστηριασμοί.

Άλλωστε, η άρση της απαγόρευσης αποτελούσε βασική απαίτηση των δανειστών καθώς εκτιμάται ότι πίσω από τις διατάξεις του νόμου κρύβονται πολλοί δανειολήπτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, οι επονομαζόμενοι κατά συνείδηση ή «στρατηγικοί» κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελούν το 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για δάνεια «κρυμμένων» κακοπληρωτών ύψους 5 δισ. ευρώ στο «νόμο Κατσέλη». Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν σε 5.000 τους πλειστηριασμούς που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Μία από τις επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό και να καταλήξουν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες είναι η ανταλλαγή του σπιτιού τους με ένα μικρότερης αξίας. Με αυτόν τον τρόπο αφενός επιτυγχάνεται η μείωση της συνολικής οφειλής και η καλύτερη εξυπηρέτηση του «νέου» δανείου και αφετέρου ο δανειολήπτης δεν... μένει στο δρόμο.

AdTech Ad
Κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες, όπως ο Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank, έχουν στο πρόσφατο παρελθόν αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας ότι δουλειά της τράπεζας δεν είναι οι πλειστηριασμοί αλλά ο στόχος είναι να έχει κάθε δανειολήπτης το σπίτι του.

Το θέμα επανήλθε χθες στο προσκήνιο μέσω της παρέμβασης του Μιχάλη Σάλλα. Ο επίτιμος, πλέον, πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς και ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες τραπεζίτες, τάχθηκε κατά των πλειστηριασμών και πρότεινε μία λύση για να μην χάσει κανείς δανειολήπτης το σπίτι του. Η πρόταση του κ. Σάλλα έχει ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τράπεζες.

Την ώρα, λοιπόν, που κατά τα φαινόμενα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, ο κ. Σάλλας προτείνει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου, το οποίο θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πρόταση διασφαλίζει ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Διότι, άλλο είναι να έχει κάθε δανειολήπτης το σπίτι του και άλλο «ένα σπίτι».

Η πρόταση του κ. Σάλλα βασίζεται στη λογική του «διαχωρισμού της οφειλής», μίας επιλογής που περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας. Σύμφωνα με την ρηξικέλευθη πρόταση Σάλλα, το δάνειο σπάει στα δύο, με το ένα μέρος που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, να προτείνεται από την τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας δόσης, ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Η... τύχη του άλλου μέρος του δανείου θα εξαρτάται από τις τιμές των ακινήτων. Εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, τότε προτείνεται να διαγράφεται το 50% της διαφοράς μεταξύ του συνολικού ύψους του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε «sales and lease back». Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη πενταετία, εάν και πάλι δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων. Στην περίπτωση, ωστόσο, που έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου αυτό θα συνυπολογίζεται. Όπως υποστήριξε ο κ. Σάλλας, η συγκεκριμένη πρόταση δεν προστατεύει μόνο τους δανειολήπτες, αλλά παράλληλα τις αξίες των ακινήτων και τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το βασικό που πρέπει να κάνει ένας δανειολήπτης για να αποφύγει τον πλειστηριασμό είναι να διαθέσει στην τράπεζα όλα τα στοιχεία που του ζητάει έτσι ώστε να κριθεί «συνεργάσιμος». Από κει και πέρα, στο βασικό πλέγμα των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται η μείωση επιτοκίου, η παράταση της διάρκειας, ο διαχωρισμός οφειλής, η μερική διαγραφή οφειλής και ο συνδυασμός των λύσεων αυτών.

Η «μητέρα των μαχών» για τις τηλε-άδειες στη διάσκεψη του ΣτΕ


Με την πολύκροτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά κορυφώνεται σήμερα ο νομικός πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες – ένας πόλεμος, που θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στο παράλληλο μέτωπο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στη σημερινή της διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποφανθεί, ουσιαστικά, για το εάν ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο διαγωνισμός και ο τρόπος χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Mega, Antenna, Αlpha, Skai, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των 6 καναλιών είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές.
Οι προσφυγές των καναλιών
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές του στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ειδικότερα, οι προσφυγές τους στρέφονται κατά όλων των νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων είναι ο νόμος 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής , καθώς και η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που μεταβιβάζει αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Προχθές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Antenna, Mega, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, και από τις εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη και Καλογρίτσα (η τελευταία βρίσκεται ήδη εκτός διαδικασίας λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης). Τα δε ασφαλισικά μέτρα αφορούσαν τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον διαγωνισμό.
Oι συναντήσεις Παππά με τους υπερθεματιστές
Παράλληλα με τη νομική διαδικασία, και μετά την εμπλοκή με την εταιρία Καλογρίτσα, αναμένεται πάντοτε και η ολοκλήρωση – πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας - του ελέγχου του Πόθεν Εσχες του πέμπτου υπερθεματιστή Ιβάν Σαββίδη. Εάν το Πόθεν Εσχες του επιχειρηματία εγκριθεί, θα πρέπει εντός 15 ημερών να καταβάλει την πρώτη δόση, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα της τέταρτης άδειας.
Χθες το απόγευμα δύο από τις υπερθεματιστές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος συναντήθηκαν ξεχωριστά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο πλαίσιο των επαφών του για τη διαδικασία αδειοδότησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό η διαδικασία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Παππά και με τους Θοδωρή Κυριακού και Ιβάν Σαββίδη.

Αριστεροί πλειστηριασμοί, αριστερό Ταμείο



Η κυβέρνηση Συριζα – ΑΝΕΛ είναι παγιδευμένη: μετά την λανθασμένη απόφαση του Μαξίμου να παραμείνει στη διακυβέρνηση, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο,  έχει πλέον οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είναι υποχρεωμένη, εκ των πραγμάτων, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την συμφωνία αυτή, δηλαδή να απελευθερώσει πλήρως την αγορά και να υποθηκεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.
Φτάσαμε έτσι σήμερα στην παράδοση του ιδιωτικού χρέους στους ξένους κερδοσκόπους, οι οποίοι πρόκειται να προχωρήσουν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει τεράστιο κύμα αντίστασης, το οποίο όχι μόνον θα μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς, αλλά θα καταρρακώσει και το κύρος της κυβέρνησης.
Τι είναι το Υπερταμείο;
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, διά του Τσακαλώτου της ομάδας των 53, υποθήκευσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, σε ένα ταμείο διαχείρισης το οποίο διοικεί άνθρωπος της Κριστίν Λαγκάρντ. Το ταμείο αυτό, όπως προκύπτει από το ιδρυτικό του, θα λειτουργήσει ως εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και όσοι δημόσιοι οργανισμοί κρίνονται κατάλληλοι θα περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και θα πωλούνται.
Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίζεται- μαζί και οι καημένοι οι οικολόγοι Τσιρώνης και Δημαράς- πως αυτό δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και κυρίως δεν σημαίνει πώληση του νερού σε ιδιώτες, εφόσον κάτι τέτοιο οριστικά το έχει απαγορεύσει το ΣτΕ!
Και τότε, εφόσον κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, γιατί έβαλαν την ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο και δεν την άφηναν έξω; Για φιγούρα την έβαλαν; Όχι. Την ‘έβαλαν για να την πουλήσουν- προφανώς  εν ώρα ανάγκης. Μα όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια ώρα και κάθε τρεις και λίγο τρέχει να βρει λεφτά. Επομένως, ο κ. Τσακαλώτος δεν μας λέει όλη την αλήθεια. Ούτε καν τη μισή.
Κανένας δεν θα αντιδράσει
Και το ΣτΕ; Δεν νομίζω κανείς να πιστεύει πως εάν αποφασίσουν οι δανειστές να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ θα τους εμποδίσουν οι δικαστές. Εμπόδισαν οι δικαστές κανένα μνημονιακό μέτρο; Όχι. Εφόσον οι δανειστές  το αποφασίσουν, θα  τους εμποδίσει ο δικαστής και θα στείλει την Ελλάδα εκτός ευρώ;
Το υπερταμείο είναι πενταμελές, δεν δίνει λογαριασμό στη Βουλή και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει την πλειοψηφία. Τι να την κάνει την πλειοψηφία, εφόσον απαιτείται ομοφωνία σχεδόν; Και επίσης, τι να την κάνει την πλειοψηφία, εφόσον υπάρχουν δυο ξένοι στη διοίκηση, που τους έβαλαν οι δανειστές; Πρόκειται να τους εμποδίσουν; Να τους πάνε κόντρα; Δηλαδή, θα έρθει η πρόταση του Λεπάπ και θα σηκωθούν οι έλληνες και θα του πουν όχι; Πότε είπαμε όχι; Αν του πούμε όχι, θα βγάλει από την τσέπη του τις δραχμές.
Επομένως, όλο αυτό το σκηνικό έχει ένα και μόνον όνομα:  Ο Τσίπρας εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, ετοιμάζοντας το έδαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Φυσικά η κυβέρνηση περιμένει πρώτον ρύθμιση του χρέους, μετά περιμένει έξοδο στις αγορές μέσα στο 17 και ταυτόχρονα ανάπτυξη. Αυτές είναι τόσο απλοϊκές σκέψεις, που είναι να απορεί κανείς με τους εισηγητές που τις ανέπτυξαν και με αυτούς που τις υιοθέτησαν. Ακόμη και ανάπτυξη μικρή να έρθει μέσα στο 17, αυτό δεν έχει καμία άμεση πολιτική επίπτωση, σε μια κοινωνία που συνολικά έχει περάσει το κατώφλι της φτώχιας. Όλοι γνωρίζουν πως μια αναπτυξιακή διαδικασία έχει ορίζοντα δεκαετίας και οι πολιτικές της συνέπειες φάινονται περίπου στο μέσον αυτού του κύκλου. Όσοι μέσα στην κυβέρνηση γνωρίζουν οικονομική ιστορία θα έπρεπε να είχαν συμβουλεύσει αναλόγως τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, το μοντέλος που εφαρμόζεται είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερο. Η εφαρμογή του, ακόμη και πετυχημένη να είναι - που δεν θα είναι προφανώς- θα καρπωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν αυτές τις ιδέες και όχι από τον Συριζα.

Μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα έχει μεταβληθεί σε χώρα χαοτική- όλοι εναντίον όλων. Η κυβέρνηση έκανε το λάθος να μην παραδώσει την εξουσία έγκαιρα και να αναλάβει η ίδια να οδηγήσει τη χώρα στο χάος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που ούτε το πιστεύει, ούτε έχει και τις κοινωνικές δυνάμεις να το υποστηρίξει.

Έκανε λάθος. Και βαδίζοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% στις δημοσκοπήσεις, εάν δεν δείξει γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά, εάν δεν έχει ρεφλέξ, θα εισέλθει ενδεχομένως στο μονοπάτι που πρώτος βάδισε αγέρωχα το 2010 ο Γιώργος με την ομάδα του.

Αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις το ΠΡΑΤΤΩ, η Κίνηση ιδεών του Κοτζιά

«Το ΠΡΑΤΤΩ είναι απολύτως αντίθετο στη μετατροπή σε ιδιωτική οποιασδήποτε δημόσιας επιχείρησης με στρατηγική σημασία για την οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οργανωτικά θέματα. Επίσης, επανεξετάστηκε ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συζήτησαν αναλυτικά το πρόσφατο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
Το ΠΡΑΤΤΩ είναι απολύτως αντίθετο στη μετατροπή σε ιδιωτική οποιασδήποτε δημόσιας επιχείρησης με στρατηγική σημασία για την οικονομία. Το ΠΡΑΤΤΩ δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων που διασφαλίζουν ζωτικά αγαθά διαβίωσης των πολιτών και συμβάλλουν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.




Πηγή 

ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που μόλις πιάστηκαν στα πράσα


Η υπόθεση αυτή πήρε το δρόμο του ελέγχου από την δικαιοσύνη, εδώ και χρόνια, με αποκλειστικά δική μας πρωτοβουλία.

Με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση της δίωξης του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι: «Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ πριν η δικαιοσύνη αποφανθεί, είναι αποκαλυπτική του πανικού του καθεστώτος».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι: «Η υπόθεση αυτή πήρε το δρόμο του ελέγχου από την δικαιοσύνη, εδώ και χρόνια, με αποκλειστικά δική μας πρωτοβουλία».
Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει: «Όποιος επιλέγει το ρόλο του πολιτικού τιμητή πρέπει πριν να διατάξει αντίστοιχο έλεγχο ορκωτών στα οικονομικά του κόμματός του και να το παραδώσει στην δικαιοσύνη, όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ από όλο το πολιτικό σύστημα έκανε».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ πριν η δικαιοσύνη αποφανθεί, είναι αποκαλυπτική του πανικού του καθεστώτος.
Η υπόθεση αυτή πήρε το δρόμο του ελέγχου από την δικαιοσύνη, εδώ και χρόνια, με αποκλειστικά δική μας πρωτοβουλία.
Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που μόλις πιάστηκαν στα πράσα.
Εμείς συμψηφισμούς δεν δεχόμαστε!
Η θέση μας είναι σταθερή και σαφής.
Διαφάνεια παντού για όλους και για όλα.
Όποιος επιλέγει το ρόλο του πολιτικού τιμητή πρέπει πριν να διατάξει αντίστοιχο έλεγχο ορκωτών στα οικονομικά του κόμματός του και να το παραδώσει στην δικαιοσύνη, όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ από όλο το πολιτικό σύστημα έκανε.
Ιδού η Ρόδος !

Ασκηση δίωξης κατά Ροβ. Σπυρόπουλου



Δίωξη πρώτη φορά για οικονομική διαχείριση από πολιτικό κόμμα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά το τέλος της πολύμηνης έρευνας στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που έφθασαν στη Δικαιοσύνη μετά τον εσωτερικό έλεγχο που διενήργησε στα ταμεία του η πολιτική ηγεσία που διαδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η εισαγγελική έρευνα, που κατέληξε σε άσκηση διώξεων για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος τού για χρόνια υπευθύνου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος είχε ευδόκιμη θητεία και στη διοίκηση του ΙΚΑ, ξεκίνησε όταν στις δικαστικές αρχές διαβιβάστηκαν τα πορίσματα ορκωτών λογιστών στους οποίους ανατέθηκε εσωτερικά ο έλεγχος των οικονομικών του κόμματος για την περίοδο 2004 - 2012. Η δίωξη –για απιστία και απάτη– αφορά μόνο στο πρόσωπο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου και η ευθύνη δεν έχει επεκταθεί σε πολιτικούς που διετέλεσαν σε ηγετικές θέσεις του Κινήματος. Αλλωστε, ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο μόνος που εκλήθη από την εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο των ερευνών ως ύποπτος και στη συνέχεια βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εισαγγελικών ερευνών, η εις βάρος του κατηγορία για το αδίκημα της απιστίας σχετίζεται με το ότι εντοπίστηκαν παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση των πόρων του ΠΑΣΟΚ, παραστατικά για σημαντικά ποσά δεν βρέθηκαν, ενώ στο ταμείο του κόμματος για την επίμαχη περίοδο 2007 - 2009 υπήρχαν 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η κατηγορία της απιστίας σχετίζεται μόνον με τον τρόπο παράτυπης διαχείρισης και δεν συνδέεται με οικονομικές καταχρήσεις, καθώς τέτοιο αδίκημα δεν βαρύνει τον κ. Σπυρόπουλο.

Παράλληλα, η κατηγορία της απάτης, που ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος –και πάλι εις βάρος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου– σχετίζεται με τη δανειοδότηση του ΠAΣOΚ αργότερα, το 2010. Τότε το ΠAΣOΚ έλαβε δάνειο από την Τράπεζα Αττικής, όπως και άλλα κόμματα, προσφέροντας, κατά τη συνήθη πρακτική, ως εγγύηση τη μελλοντική κρατική του χρηματοδότηση. Η απάτη, κατά την εισαγγελία, έγκειται στο ότι η εν λόγω μελλοντική χρηματοδότηση, που προσφέρθηκε ως εγγύηση για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ, είχε προηγουμένως προσφερθεί ως εγγύηση και σε τρεις ακόμα τράπεζες που είχαν και αυτές δανειοδοτήσει το κόμμα. Η υπόθεση θα περάσει στα χέρια ειδικού ανακριτή διαφθοράς, που θα λάβει απολογία από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο.




Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είδε η Γερμανίδα στη χώρα μας...



Μια Γερμανίδα δημοσιογράφος του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Tagesschau24 έκανε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τη χώρα μας. Είδε και άκουσε πολλά. Και έβγαλε ανάλογα συμπεράσματα. Ανάμεσα σ' αυτά ότι ο νεποτισμός συνεχίζεται, οι συγγενείς και φίλοι κομματικών στελεχών εξασφαλίσουν αξιώματα και έργα, ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους, ότι διαρκείς κύκλοι λιτότητας πλήττουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ότι «αν συνεχίσει αυτήν την πορεία, ενδέχεται οι Έλληνες προσεχώς να μην την απορρίψουν απλά ως αφελή και άπειρη, αλλά είναι πιθανόν να περάσει στην ιστορία ως εξίσου κακή και διεφθαρμένη όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Κατά βάση, δεν έχει άδικο. Με μια μικρή διαφορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα συμβεί προσεχώς, σε μεγάλο βαθμό την βιώνουμε ήδη. Αποτελεί μια πραγματικότητα.

Οι αποδείξεις γι' αυτό δεν χρειάζεται ν' αναζητηθούν στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες καταγράφεται αφενός μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (έναν μόλις χρόνο μετά τη δεύτερη ανάληψη της εξουσίας), αφετέρου μια γενικευμένη δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα μ' έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να δηλώνουν απογοήτευση και αποχή. Μπορεί να τις έβλεπε κάποιος, αν παρακολουθούσε την πρωθυπουργική ομιλία χθες στη Βουλή. Μια ομιλία από την οποία απουσίαζε ένα κυρίαρχο στοιχείο που έχει ανάγκη η χώρα και ιδιαίτερα το ήδη απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. Η αλήθεια.

Να το δούμε μ' ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με την ομιλία Τσίπρα, «η Ν.Δ. πρεσβεύει απολύσεις, ξεπούλημα του κράτους και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους». Υιοθετούμε αυτήν την εκδοχή, αυτά πρεσβεύει η Ν.Δ. και προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να συμφωνήσω. Κάποιος που λέει κάτι τέτοιο, υποθέτω ότι ακολουθεί μια πολιτική που βρίσκεται αν όχι στον αντίποδα, τουλάχιστον κάπως μακρυά από την καταγγελλόμενη πολιτική. Είναι έτσι;

AdTech Ad
Φαντάζομαι πως όταν ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι υπεραμύνεται των απολύσεων, εννοεί αυτές στον δημόσιο τομέα. Όταν η υπουργός Θεανώ Φωτίου, ισχυρίζεται ότι με εξαίρεση το 25% των δημοσίων υπαλλήλων, οι υπόλοιποι «δεν κάνουν τίποτα», μήπως φροντίζει για τη μεγαλύτερη απαξίωση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργώντας ένα πρόσφορο πεδίο για μελλοντικές απολύσεις; Από τη σημερινή ή οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.

Όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο ξεπούλημα του κράτους, τι ακριβώς εννοεί; Προφανώς ότι η Ν.Δ. έχει σκοπό να πουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις. Το ερώτημα –που έχει ξαναδιατυπωθεί από τον υπογράφοντα– είναι απλό: αν η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει βρει κάποια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να την πουλήσει, ιδιωτικοποιήσει, αξιοποιήσει (ή οποιαδήποτε άλλη εκδοχή προτιμάει κάποιος); Ήδη, η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και ήδη έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο σχεδόν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις με ανάλογο σκοπό.

Λέγοντας ο πρωθυπουργός για «ξήλωμα του κοινωνικού κράτους», τι εννοεί ; Στη χώρα μας τέτοιο δεν υπήρχε. Τουλάχιστον με την έννοια του κοινωνικού κράτους που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που συνέβαινε εδώ ήταν η καθιέρωση μιας επιδοματικής πολιτικής (όπως το ΕΚΑΣ) με στρεβλά έστω κριτήρια. Όπως είναι γνωστό, πολύ πρόσφατα, πολλές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ, κάτι ανάλογο συνέβη με τις συντάξεις χηρείας κ.ο.κ. Η μερική αντικατάσταση με κουπόνια δεν αποτελεί παρά ενίσχυση της λογικής ελεημοσύνης.

Αυτό που επισημαίνει η Γερμανίδα δημοσιογράφος ότι βλέπει ως πρόβλεψη για τη χώρα μας έχει ήδη συμβεί. Το εισπράττουμε όλοι...


Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *