Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξιδεύοντας με τον Λεβέντη…



Υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα,  που υποψιάζουν πως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Λεβέντη επιχειρείται ένα πολιτικό φλέρτ.  Αν τα παρατηρήσεις μεμονωμένα, μπορείς να θεωρήσεις πως πρόκειται για απλές συμπτώσεις. Ωστόσο, συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες, παύουν να είναι τέτοιες.  Όσο τερατώδης και αν φαίνεται μια τέτοια συνεργασία, η πραγματικότητα μας έχει δείξει πως είναι εφικτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει, πως είναι ικανός για όλα. Αφού θεώρησε ως καταλληλότερο κυβερνητικό εταίρο τον Καμμένο, γιατί να μην στηριχτεί στον Λεβέντη προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία; Πρόκειται για αυτοσκοπό άλλωστε.
Από τον περασμένο Δεκέμβρη κορυφαία και μη, στελέχη της κυβέρνησης, άρχισαν να κολακεύουν τον άλλοτε περιθωριακό τύπο, κυρίαρχο προϊόν μιας trash εκδοχής της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο πανίσχυρος υπουργός Φλαμπουράρης, δήλωνε με περίσσια άνεση πως ο Λεβέντης «έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και τελικά μπήκε στη Βουλή»! Οι δηλώσεις του προκάλεσαν εντύπωση. Δεν πρόκειται απλά για έναν υπουργό, αλλά τον πολιτικό μέντορα (!) του πρωθυπουργού. 

Ο απόηχος των αναφορών Φλαμπουράρη θα ήταν μικρότερος, αν ένας άλλος στενότατος συνεργάτης του Τσίπρα (ίσως ο πλέον έμπιστος), ο Παππάς, δεν μίλαγε στην συνέχεια, για την «πολιτική ωριμότητα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων»! Ακολούθησαν αρκετοί ακόμα υπουργοί ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυπταν τα χαρίσματα του Λεβέντη!

Ο άνθρωπος που δήλωνε πως μπορεί να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια σε δυο μόλις μήνες, ευχόταν να πάθουν καρκίνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι και δήλωνε οργισμένος επειδή «κάποια ζώα θέλουν και σύνταξη», είχε αρχίσει να «ξεπλένεται» πολιτικά από κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη. Άρχισε να εντάσσεται στο πολιτικό σύστημα, να θεωρείται ένας αξιόπιστος πολιτικός αρχηγός και συνομιλητής, ήταν πια ο άνθρωπος με τον οποίο ήταν φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει κάποιου είδους συνεργασία.

Στο «ξέπλυμα» Λεβέντη και την μετατροπή του από ένα παρακμιακό φαινόμενο σε ένα mainstream πολιτικό,  καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και πολλά Μέσα τα οποία άλλωστε βοήθησαν σημαντικά και για την εκλογή του. Το φαινόμενο Λεβέντης πούλαγε τηλεοπτικά, ενώ αυτοί που τον λοιδορούσαν ως τότε, ξαφνικά... ανακάλυπταν ότι αποτελεί την φωνή της λογικής!

Τα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να μην φημίζονται για το έργο που κάνουν στα υπουργεία τους, ωστόσο στην στρατηγική που στοχεύει στην παραμονή τους στην εξουσία, είναι αρκετά καλοί. Διατήρησαν ανοικτούς διαύλους με τον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων. Τους μήνες που ακολούθησαν, οι σχέσεις Τσίπρα-Λεβέντη διατηρήθηκαν εξαιρετικές. Ο τελευταίος μάλιστα συχνά δηλώνει, όχι απλά ότι ο πρώτος είναι «καλό παιδί που παρασύρθηκε από τον Βαρουφάκη», αλλά και ότι ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις στα σπίτια τους και τον συμβουλεύει!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λεβέντης αποτελεί μια καλή εφεδρεία. Και για την περίπτωση που χαθεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή 2-3 βουλευτές μπορεί να καταψηφίσουν κάποιο-α νομοσχέδια. Και για την περίπτωση που σπάσει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ παρότι μέχρι τώρα έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει μεταξύ τους μια απόλυτα ταιριαστή πολιτική σχέση.

Η κορύφωση πάντως της φημολογούμενης πολιτικής σχέσης Τσίπρα-Λεβέντη, δεν είναι τόσο το ταξίδι που ετοιμάζουν οι δυο για να συμμετάσχουν τον Σεπτέμβριο σε ένα φόρουμ στην Ν. Υόρκη. Έτσι κι αλλιώς, όλα δείχνουν πως σύντομα θα ταξιδέψουν πολιτικά μαζί. Η πιο σημαντική επιβεβαίωση ότι θα συμβεί αυτό, είναι  η προ ημερών παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος και βουλευτή Γ. Καλλιάνου, ο οποίος είπε ότι δέχτηκε επίθεση από τον Λεβέντη επειδή έκανε κριτική στον υπουργό Αλεξιάδη και γενικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα σε διώξω από το κόμμα αν ξαναεπιτεθείς», φέρεται να του είπε ο Λεβέντης. Και μάλλον λέει την αλήθεια ο βουλευτής. Δεν έχουμε λόγους για να μην το πιστέψουμε...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *