Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Το νέο δημόσιο του κ. Τσίπρα. Ένα παραμύθι πάνω, ένα κάτω δεν κάνει διαφορά


Με τη χτεσινή αναγγελία για τη «νέα ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», ο πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα νέο σκηνικό εικονικής πραγματικότητας, για να ικανοποιήσει τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση εν όψει Οκτωβρίου. Εξ ου και η επικουρική παρουσία του Γάλλου πρέσβυ. Μπορεί να μην το ξέρει ο ίδιος, αλλά εμείς ξέρουμε πόσες προσλήψεις ημετέρων έγιναν στα υπουργεία και στου Μαξίμου τους 2,5 τελευταίους μήνες για να εδραιωθεί η «αποκομματικοποιημένη δημόσια διοίκηση» που προανήγγειλε εχτές ο κ Τσίπρας!

Παράλληλα, οι πολίτες που άκουσαν ή θα διαβάσουν για τη χτεσινή αναγγελία της «νέας αποκομματικοποιημένης δημόσιας διοίκησης» θα πρέπει να πάρουν υπ όψιν τους ότι θα ξεκινήσει στο… μέλλον. Γιατί μέχρι σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα:

Το αρμόδιο υπουργείο της κ Γεροβασίλη, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της υπουργού δεν ξέρει ακόμα πόσοι είναι όλοι οι υπάλληλοι και όλες οι υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν διευθύνσεις και δήμοι που αρνούνται να δώσουν στοιχεία, ακολουθώντας την παλιά νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ ότι η πληροφόρηση είναι ρουφιανιά. Προφανώς για να μη χαθούν άχρηστες θέσεις του διαχρονικού πελατειακού κράτους.

Ο υπουργός κ Σκουρλέτης και ο συναδερφός του κ Βερναρδάκης έχουν υποσχεθεί εδώ και μήνες για τη μονιμοποίηση πάνω από 30.000 συμβασιούχων, με ισχυρότερο στοιχείο όχι τα προσόντα τους, αλλά τη μοριοδότηση για την προϋπηρεσία τους.

Με το χτεσινό πλαίσιο για το δημόσιο δεν δίνεται καν οριστική λύση στην πάγια ψηφοθηρική ομηρία αυτής της κατηγορίας εργαζόμενων, που αριθμεί πάνω από 75.000 άτομα. Για να αποκομματικοποιηθεί η νοοτροπία στο δημόσιο…

Παρά την ύπαρξη Σχολής Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το κράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθεί και προσλαμβάνει στελέχη που δεν έχουν ιδέα από γνώσεις διοίκησης στα υπουργεία και στα γραφεία υπουργών με κριτήριο τη συγγένεια και την πολιτική ταυτότητα. Αντ αυτού, ο κ Τσίπρας ανήγγειλε την επιμόρφωση των υπαλλήλων μέσω του… Ανοιχτού Πανεπιστήμιου για απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου!! Για πρόσθετα επιδόματα προφανώς.

Η περίφημη αξιολόγηση υπαλλήλων και προϊσταμένων είναι μια θεωρητικούρα, που δεν μας λέει ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια ώστε να προωθείται αδιάβλητα και ακομμάτιστα ο προϊστάμενος.

Το κυριότερο: Το κομματικό κράτος δεν είναι τέτοιο επειδή οι υπάλληλοι είναι μονοκομματικής προέλευσης. Αλλά, επειδή τους υποχρεώνει να υπακούν στην κομματική κυβέρνηση και όχι στην κρατική ανάγκη! Αυτό, δεν αλλάζει. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δικαιολογήσει τη φάμπρικα των ανειδίκευτων μετακλητών έχει πεί ευθέως, ότι την κάνει γιατί μόνο με δικούς του ανθρώπους μπορεί να εφαρμόσει τη δική του πολιτική! Ποια αποκομματικοποίηση!!

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το έχουν επί ανοιχτά: «Έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι το κράτος». Πώς να αποκτήσεις το κράτος αν δεν αποκτήσεις τη δημόσια διοίκηση;; Και πώς να την αποκτήσεις αν δεν ελέγχεις και δεν εξουσιάζεις τους υπαλλήλους σε κομβικές θέσεις και τους ψηφοφόρους ως υποψήφιους διοριζόμενους; Έτσι:

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανήγγελλε τις… επαναστατικές αλλαγές, οι συμβασιούχοι του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας με ρεκόρ τις 75.000 μαζί με τους ωρομίσθιους. Οι μετακλητοί ξεπέρασαν τους 2.150, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον!

Οι νέοι συμβασιούχοι είναι 12.500 «ειδικές περιπτώσεις», 10.000 «έκτακτο προσωπικό» και περίπου 1.000 πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων…

Στο επίπεδο του έκτακτου προσωπικού το δημόσιο καταγράφει ρεκόρ 5ετίας, ενώ η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι καθημερινά της καταγγέλλονται τοποθετήσεις προϊσταμένων σε διάφορες οργανικές μονάδες με πελατειακά και κομματικά κριτήρια.

Παρά τους περιορισμούς που ισχύουν, έχει αυξηθεί και το μόνιμο προσωπικό. Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου αυξήθηκαν από 564.729 σε 565.430 μέχρι τον Φεβρουάριο παρόλο που μεγάλος αριθμός παλιών έχει φύγει σε σύνταξη από το φόβο των μελλοντικών περικοπών.

Τους 2.5 μήνες αυτού του καλοκαιριού στα γραφεία της κυβέρνησης διορίστηκαν συμβασιούχοι ή μετακλητοί (με αποκομματικοποιημένα κριτήρια προφανώς) 18 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 11 στο υπουργείο Οικονομίας- Ανάπτυξης, 5 στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, 5 στο υπουργείο Εργασίας, 4 στο υπουργίο Πολιτισμού, 4 στο υπουργείο Εσωτερικών, 4 στο υπουργείο Παιδείας, 3 στο υπουργείο Υγείας, από 2 στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Τουρισμού, Υποδομών, Άμυνας. Μόνο …έναν πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

Αυτούς τους 2,5 μήνες του καλοκαιριού επίσης, 41 ακόμα υπάλληλοι προσλήφθηκαν ή πήγαν στα πολιτικά γραφεία. Μεταξύ τους, δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπάστηκαν από τις οργανικές τους θέσεις ή άλλοι σαν την μουσική επιμελήτρια του ΟΑΣΑ που βρήκε στέγη στο γραφείο του κ Σπίρτζη!
Προφανώς για να υπηρετήσουν την αποκκοματικοποιημένη νέα διοίκηση του κ Τσίπρα! Να τη χαιρόμαστε.


Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης      
















liberal.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *