Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις στο ρεύμα της ΔΕΗ



Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προωθεί για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων η αύξηση της κιλοβατώρας, η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές και η ακύρωση επί της ουσίας του μειωμένου ΦΠΑ στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:


Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά.
Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Tα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:

Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4%. Η κυβέρνηση επί της ουσίας θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6%, που είχε θεσπίσει και είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δηλαδή θα ακυρώσει τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται και η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).



Σχετικά με τη ρήτρα CO2, αυτή ενσωματώνεται στα τιμολόγια προκειμένου να μεταφέρονται στους καταναλωτές οι επιβαρύνσεις των δικαιωμάτων και η όποια άνοδος τους. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων. 






  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *