Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

«Φταίμε όλοι!»

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

  

«Φταίμε όλοι» ισχυρίστηκε στο πρόσφατο υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από πού κι ώς πού όμως είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι; Δεν κυβερνούν ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. τα τέσσερα τελευταία χρόνια; Αρα γιατί φταίνε οι άλλοι; Τις δικές του ευθύνες πώς τις ανέλαβε ο πρωθυπουργός;

 

Εκ του οδυνηρού αποτελέσματος της τραγωδίας στα Τέμπη δεν έκανε όσα όφειλε. Κοντά δέκα χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα η περίφημη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ποιος τους εμπόδισε να την εφαρμόσουν; Γιατί ζήτησαν παράταση άλλη μια τριετία; Και φυσικά, κανείς δεν ξεχνά ότι αρχικά επιχείρησε να αποδώσει το δυστύχημα μόνο σε ανθρώπινο σφάλμα και στην πορεία αναδιπλώθηκε επικοινωνιακά εξαιτίας της διογκούμενης οργής της κοινωνίας.

 

Στην πραγματικότητα, μέσα από το «φταίμε όλοι» προσπαθεί να διαχύσει τις ευθύνες και να αποφύγει τον καταλογισμό τους. Ομως η πολύνεκρη σύγκρουση σημειώθηκε στη θητεία του και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών δεν μπορεί να είναι μια γενική αφηρημένη έννοια. Αρα λοιπόν, είναι επιβεβλημένο να συγκεκριμενοποιηθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που ήταν σε καίριες θέσεις την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών και πάει λέγοντας.

Αγγίζει τα όρια της πρόκλησης ο πρωθυπουργός των βαρύγδουπων διακηρύξεων για το επιτελικό κράτος, που απέτυχε παταγωδώς, να βγάζει υποκριτικά και διαρκώς την «ουρά» του απέξω και επιπλέον να παριστάνει τον αναμορφωτή του «αναχρονιστικού» κράτους, φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στις «συντεχνίες» και στους «κακούς» προηγούμενους (έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης). Δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί το πρόβλημα και όχι τη λύση του.

 

Τα πεπραγμένα του ως ανευθυνοϋπεύθυνου άρχοντα το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά: πελατειακή νοοτροπία, αλαζονική συμπεριφορά, καταπάτηση θεσμών, αναξιοκρατία, εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών, προσχηματικές συγγνώμες, μεγάλα λόγια, μηδαμινό έργο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *