Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Τα «γιατί» ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανωλεθρία...

 


Ηχηρή ήττα και απώλεια μεγάλου μέρος της εκλογικής δύναμης για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνει νέα στρατηγική, τακτική και αφήγημα

Το χειρότερο δυνατό σενάριο της έγινε πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπέστη σφοδρή ήττα στις χθεσινές κάλπες συγκεντρώνοντας 20,07% και χάνοντας έτσι μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης που είχε το 2019.

 

Τα ποσοστά του είναι σχεδόν ένας μέσος όρος των διπλών εκλογών του 2012, με αποτέλεσμα πολλά γνωστά στελέχη του κόμματος να μείνουν εκτός Βουλής, ενώ τίθενται σειρά εσωκομματικών ερωτημάτων και εγείρεται ακόμα και ζήτημα ηγεσίας.

 

Μέχρι την επόμενη κάλπη δεν αμφισβητείται ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την «ανασύνταξη δυνάμεων» για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε πως δεν υπάρχει «θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές» και πως «υπάρχει ένας στόχος, στις εκλογές με επικεφαλής τον Τσίπρα εν κινήσει να κάνουμε αλλαγές προσαρμογές και διορθώσεις ώστε να πάμε καλύτερα». 

 

 

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο

Το ισχυρό πλήγμα οδηγεί σε σύγκληση συλλογικών οργάνων του κόμματος και σε αναζήτηση αφηγήματος, αφού η πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση κατέρρευσε και η δεξιά παράταξη θριάμβευσε.

 

Με δεδομένη την καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία η Κουμουνδούρου είναι απαραίτητες οι «άμεσες αλλαγές» με το βλέμμα στην κρίσιμη, τελική, εκλογική «μάχη», όπως προανήγγειλε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζοντας την ήττα.

 

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει το μεσημέρι σε διευρυμένη μορφή υπό τον κ. Τσίπρα, ενώ τις επόμενες μέρες συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία για να βρεθούν οι διορθωτικές κινήσεις και  οι αιτίες της συντριβής και η αποσυσπείρωση του κόμματος.

 

Το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο είναι υπό ποιους όρους και με ποια δεδομένα θα προχωρήσει η Κουμουνδούρου μετά τις επαναληπτικές εκλογές.

 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «χρεώνουν» στον ΣΥΡΙΖΑ τον περίπατο της Ν.Δ. με «νταμπλ σκορ», η οποία δύσκολα θα χάσει την αυτοδυναμία.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, επέρριψε την ευθύνη για τη θεαματική άνοδο των ποσοστών της Ν.Δ. στον ΣΥΡΖΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «χορηγό» της.

 

«Δεν υπήρξε αξιόπιστη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε και καταλόγισε στην Κουμουνδούρου λαϊκισμό, διχόνοια, ασυνάρτητες πολιτικές προτάσεις και τυχοδιωκτικό πολιτικό σχεδιασμό

 

Ευθύνες στην Κουμουνδούρου αποδίδει και το ΚΚΕ,  σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε οι ΕΡΤ από τον Περισσό σημειώνοντας πως η ερμηνεία του κόμματος είναι ότι η σύγκλιση των προγραμμάτων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. οδήγησαν σε συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος.

 

Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης κατηγόρησε χθες βράδυ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενταφίασε την απλή αναλογική μη αποδεχόμενη την πρότασή μας εδώ και δύο χρόνια για μια σύγκλιση προεκλογική». «Αποτέλεσμα να αναδυθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, το οποίο έμεινε εκτός Βουλής.  







πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *