Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Στις εκλογές

 

   


γράφει ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής

  

Μπαίνουμε στο σχολείο νωρίς, για να έχουμε τη μέρα μπροστά. Στο προαύλιο το πλήθος ετερόκλητο· καλοντυμένες φιγούρες ανάμεσα σε άλλους που κάνουν απλώς μια στάση για να ψηφίσουν, πριν απολαύσουν μια βουτιά στη θάλασσα ή μια βόλτα στην εξοχή.

 

Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων, στο πόδι απ’ τα χαράματα, περιφέρονται μ’ έναν καφέ στο χέρι φορώντας τα διακριτικά τους και συζητώντας σε διάφορα πηγαδάκια, όταν δεν μιλούν στο τηλέφωνο. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής προσπαθούν ν’ ανταλλάξουν δυο λόγια μεταξύ τους, καθώς τραβούν γραμμές με τον χάρακα στον εκλογικό κατάλογο που έχουν μπροστά τους. Οι ψηφοφόροι πιάνουμε ψιλή κουβέντα στην ουρά, ανταμώνοντας με παλιούς γνώριμους· με κάποιους από αυτούς έχουμε να βρεθούμε από τις προηγούμενες εκλογές.

 

Ενας παππούς, που ανεβαίνει τα σκαλιά υποβασταζόμενος, δείχνει αποφασισμένος να φτάσει οπωσδήποτε μέχρι την κάλπη· παραμερίζουμε για να περάσει. Η δικαστική αντιπρόσωπος επιβλέπει τη διαδικασία ξεκλέβοντας λίγες ρουφηξιές απ’ το τσάι της. Κάποιος καθυστερεί μέσα στο παραβάν, προσπαθώντας να θυμηθεί το όνομα του υποψηφίου στον οποίο έταξε τον περισσευούμενο σταυρό του. Ενας τοπικός βουλευτής έρχεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ακολουθούμενος από την απαραίτητη κουστωδία· μας χαιρετά όλους διά θερμής χειραψίας.

 

Παίρνουμε μαζί μας τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που δεν ψηφίσαμε, για να τα κουτσομπολέψουμε αργότερα με την ησυχία μας. Στην έξοδο μας περιμένει το exit poll· ευτυχώς τσίμπησαν τους μπροστινούς μας και βγήκαμε από το ανεπιθύμητο δίλημμα, να συμμετάσχουμε ή όχι. Εξω από το σχολειό ένας μικρός καβγάς ενός αγαναχτισμένου πολίτη με έναν θρασύ παρατρεχάμενο που μοιράζει παράτυπα κάρτες ενός υποψηφίου, ευτυχώς δείχνει να μην παίρνει διαστάσεις.

 

Οι πιο πρωινοί, που έχουν κιόλας ψηφίσει, πιάνουν στασίδι στις παρακείμενες καφετέριες. Αναζητούμε κι εμείς παρέα για καφέ και ζωηρή συζήτηση· άλλωστε σήμερα δεν είναι μια οποιαδήποτε Κυριακή, σήμερα είναι εκλογές. Κι οι εκλογές είναι γιορτή, ένα μεγάλο και πολύβουο πανηγύρι, μια εμπειρία ξεχωριστή. Πέρα απ’ τις εικόνες με τις οποίες μας πλημμυρίζουν, οι εκλογές έχουνε και γεύση κολλαριστού ψηφοδελτίου, μυρωδιά αυτοκόλλητου φακέλου, αφή πλαστικού στιλό δεμένου με κορδονάκι στο σίδερο του παραβάν και ήχο ξεροβηξίματος πριν από τη ρίψη του φακέλου στην κάλπη.

 

Εκτός απ’ τις αισθήσεις, οι εκλογές διεγείρουν και τις ψευδαισθήσεις. Απαραίτητες κι οι ψευδαισθήσεις, συλλογικές κι ατομικές, για να προχωρήσει ο κόσμος· ας μην υποτιμούμε τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.

 

Αντε, και καλή μας ψήφο!

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *