Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Πρωταθλήτρια της ακρίβειας στα είδη διατροφής η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ

 


Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές παρά τις μειώσεις και το «πάγωμα» των τιμών από επιχειρήσεις, καθώς οι αυξήσεις που προηγήθηκαν στα ίδια προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε έρευνα του ΕΒΕΑ, η Ελλάδα εμφανίζεται σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης να κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής. «Πάγωμα» στις τιμές των φαρμάκων. Κόντρα των ακτοπλόων για τη συγκράτηση των ναύλων.


Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές παρά τις μειώσεις και το «πάγωμα» των τιμών από τις επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αυξήσεις που έχουν προηγηθεί στα ίδια προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε έρευνα που διεξήγαγε το ΕΒΕΑ, η Ελλάδα εμφανίζεται να κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ που έχουν εξαγγείλει μέχρι τώρα μειώσεις ή και πάγωμα τιμών φτάνουν τις 28. Μεταξύ των σούπερ μάρκετ και ο Σκλαβενίτης, που ανακοίνωσε «πάγωμα» στις τιμές των τυποποιημένων τροφίμων, ειδών καθαριότητας και ειδών ατομικής υγιεινής από την 1η Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει άμεσα τις τιμές των προϊόντων, όταν οι προμηθευτές μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, ενώ έκανε λόγο για εκπτώσεις και προσφορές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που διακινεί.

 

Οι καταναλωτές, ωστόσο, χαρακτηρίζουν ανούσιες τις κινήσεις αυτές των επιχειρήσεων, καθώς οι αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει στα ίδια προϊόντα είναι τεράστιες.

 

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έρευνα που διεξήγαγε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Για τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος ενημέρωσε με επιστολή του τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ.Φώλια και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Βλάχο.

 

Οι τιμοληψίες έγιναν μεταξύ 22/05/08 ως 2/06/08 σε αλυσίδες καταστημάτων σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία και Ισπανία.

 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι αισθητά υψηλότερες είναι οι τιμές στην ελληνική αγορά για βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το αλεύρι. Συγκεκριμένα, το ένα λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας προς 1,38 ευρώ, ενώ η τιμή του στις άλλες χώρες κυμαίνεται από 0,99 ευρώ έως 1,1 ευρώ.

 

Οι καταναλωτικές οργανώσεις, μάλιστα, διαμαρτυρόμενες στις υψηλές τιμές που πωλείται το γάλα στην Ελλάδα, κηρύττουν από τις 9 ως τις 14 Ιουνίου εβδομαδιαίο μποϋκοτάζ στο προϊόν, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην το αγοράσουν, πληρώνοντας πάνω από ένα ευρώ.

 

Για το ένα κιλό αλεύρι, η τιμή στην ελληνική αγορά είναι 1,6 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κυμαίνεται από 0,49 ευρώ έως 1,09 ευρώ.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διαφορές φαίνεται να αφορούν τις τιμές των αρτοσκευασμάτων. Η συσκευασία των 500 γρ. στο ψωμί του τοστ πωλείται προς 2,84 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο πωλείται προς 0,78 ευρώ, στην Αυστρία προς 0,55 ευρώ, στη Γαλλία 0,99 ευρώ και στην Ισπανία 1,45 ευρώ.

 

Προκύπτει, δηλαδή, όπως τονίζει το ΕΒΕΑ, ότι η τιμή του συγκεκριμένου συσκευασμένου ψωμιού στην Ελλάδα είναι από διπλάσια έως πενταπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα, η τιμή της μπαγκέτας των 250 γραμμαρίων είναι 0,65 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 0,45 ευρώ, δηλαδή κατά 45% περίπου φθηνότερη.

 

Ακόμη, τις υψηλότερες τιμές έχει η Ελλάδα σε είδη όπως αναψυκτικά, ροφήματα, οδοντόκρεμες.

 

Το ΕΒΕΑ τονίζει ότι κλειστές αγορές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτές των καυσίμων και των μεταφορών, αλλά και περιορισμοί, όπως αυτοί που θέτει η αρτοποιητική νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση του ψωμιού bake off, εμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλογές του καταναλωτή και να επιβαρύνεται ο καθημερινός προϋπολογισμός του, ενώ κάνει λόγο και για «μη αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τα θετικά της βήματα τα τελευταία χρόνια».

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΑ ζητά «να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν το πρόβλημα. Χρειάζονται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές και την άρση των παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση των τιμών».

 

Κόντρα κυβέρνησης με πολυκαταστήματα

 

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος ζήτησε και από τους ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων να μειώσουν τις τιμές. «Περιμένουμε έμπρακτη απόδειξη αυτού που αποκαλούμε εταιρική κοινωνική ευθύνη», ανέφερε σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως.

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Θεόδωρος Βάρδας, ωστόσο έδωσε μια σκληρή απάντηση στον υφυπουργό, καταγγέλοντας «κρατικό καρτέλ». «Η αύξηση τιμών», ανέφερε, «οφείλεται στο μεγάλο καρτέλ που λέγεται ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν δικαιολογεί τίποτα και ποτέ, για ποιο λόγο για παράδειγμα αυξάνει η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ τις τιμές τους».

 

Ο Χρ.Φώλιας απάντησε πως άλλο πράγμα είναι να μειώνει από τα υπερκέρδη και άλλο από το κεφάλαιο.

 

«Παραμύθι τα περί εισαγόμενου πληθωρισμού»

 

«Σε όρους ευρώ, η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 53 ευρώ το 2006 και 50 ευρώ το 2007. Μεταξύ 2006 και 2007 η τιμή της βενζίνης που πληρώνουμε αυξήθηκε κατά 20% και το ερώτημα είναι αν θα βγεί κάποιος υπεύθυνος να μας εξηγήσει γιατί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας, παράλληλα, «να σταματήσει το παραμύθι περί εισαγόμενου πληθωρισμού».

 

«Υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ και εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Σε ότι αφορά δε τα εξαγγελθέντα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ούτε εκατό εκατομμύρια ευρώ δεν θα δοθούν φέτος για το Ταμείο κατά της φτώχειας, πόσο μάλλον αυτά τα μαγικά νούμερα που διαδίδει η κυβέρνηση».

 

Και πρόσθεσε ότι «καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα επιπρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα οποία έχει εξ αιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου το 2008 και να τα δώσει στο Ταμείο κατά της φτώχειας, καθώς αυτά τα επιπρόσθετα έσοδα είναι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ».

 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *