Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κασσελάκης αυτονομείται και οι κηδεμόνες τρέμουν

 

Τι ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα και ποια αποστολή έχουν αναλάβει ο Παππάς με τον Σπίρτζη;

 

γράφει η Βασιλική  Σιούτη


Ο Κασσελάκης, από τη στιγμή που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, ήθελε να γίνει και βουλευτής. Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI


ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί μια έντονη ανησυχία για το πού το πάει ο Κασσελάκης. Ο λόγος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είναι οι τάσεις «αυτονόμησης» που εμφανίζει τελευταία και η δυσφορία για την κηδεμονία των «προεδρικών» (και όχι «νεοπροεδρικών») στελεχών – που ακόμα και αν η ηγεσία άλλαξε, αυτοί αναγνωρίζουν ως φυσικό αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα και σε εκείνον εξακολουθούν να αναφέρονται. Μόνο που τα κλειδιά του κόμματος, όπως επισημαίνουν κάποια από αυτά τα στελέχη, τα έχει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με το ταμείο του κόμματος και όλες τις εξουσίες.

 

Ο Κασσελάκης δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την κηδεμονία στην αρχή, καθώς ήταν αμήχανος απέναντι στη νέα κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για αυτόν terra incognita. H αναγνώριση εδάφους δεν του πήρε πολύ χρόνο. Όσο πιο γρήγορα μάθαινε ή νόμιζε –σε κάποιες περιπτώσεις– ότι μάθαινε, τόσο περισσότερο ήθελε να ξεφορτώνεται τα δανεικά δεκανίκια και τις οδηγίες χρήσης που είχε λάβει.

 

Βέβαιος ότι το προσωπικό του στυλ θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, πλέον δεν δέχεται πολλές υποδείξεις και τις περισσότερες φορές κάνει αυτό που θέλει. Αλλά όχι πάντα. Στα επικοινωνιακά έχει επιβάλει τον δικό του τρόπο. Δέχεται όμως συμβουλές για αναφορές σε ρήσεις του Μάο και του Βελουχιώτη, όταν του φαίνονται κι εκείνου έξυπνες και νομίζει ότι τον κάνουν να φαίνεται πιο σοφιστικέ ή αριστερός.

 

Η απάντηση-μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματική: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός και θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τελεία και παύλα».

Το όνειρο της Ευρωβουλής

Ο Κασσελάκης, από τη στιγμή που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, ήθελε να γίνει και βουλευτής. Ήλπιζε ότι όσοι ήταν πάνω από αυτόν στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος και κυρίως όσοι είχαν εκλεγεί, θα δέχονταν να παραιτηθούν για να ορκιστεί βουλευτής ο ίδιος. Και του φαινόταν λογικό. Αυτό δεν συνέβη όμως, αντιθέτως εισέπραξε άρνηση από όλους. Τότε ήταν που διέψευσε ότι τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο, όμως οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο ξέρουν πως αυτό δεν ισχύει.

 

Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του, φαίνεται ότι αποφάσισε να διεκδικήσει μία θέση στην Ευρωβουλή. Θεώρησε βέβαιο πως αν έβαζε υποψηφιότητα, θα εκλεγόταν και κατά πάσα πιθανότητα το εκτίμησε σωστά. Όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, λέγεται ότι αυτό έγινε στόχος για εκείνον, εξού και οι σχετικές διαρροές που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ.

 

Πρόσφατες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση του Τσίπρα, ο οποίος τον εμπόδισε. Αυτή δεν ήταν μία οδηγία που δέχθηκε ασμένως, καθώς επιθυμούσε διακαώς να πάει στις Βρυξέλλες, αλλά υποχώρησε, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν θα πάει στο ευρωκοινοβούλιο. Το περιστατικό αυτό μαζί με μερικά ακόμα φέρεται να του προκάλεσαν έντονο στρες, καθώς πληροφορήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλίες του με στελέχη τον αντιμετωπίζει ως πρόεδρο με ημερομηνία λήξης αυτή των ευρωεκλογών.

 

Πάρα πολλοί στο κόμμα, άλλωστε, προεξοφλούν ότι δεν θα τα πάει καλά στις ευρωεκλογές και δεν θα καταφέρει να πετύχει ένα καλύτερο ποσοστό. Το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ανέβασε μόνος του τον πήχη, δηλώνοντας ότι στόχος είναι η πρωτιά, κάνει ευκολότερη –αν όχι και αυτονόητη– την αμφισβήτηση του μετά από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

 

Δεν φεύγει, ακόμα και αν χάσει

Ο Στέφανος Κασσελάκης, θέλοντας να απαντήσει σε όλα αυτά, βρέθηκε στο φιλόξενο στούντιο τηλεοπτικής εκπομπής, όπου μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές. Η απάντηση-μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματική: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός και θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τελεία και παύλα». Αυτή την τελευταία φράση «τελεία και παύλα» την επαναλαμβάνει συχνά τελευταία, όταν θέλει να δηλώσει αποφασισμένος και ανυποχώρητος, αλλά δεν αρέσει σε κανένα από τα μεγάλα στελέχη του κόμματος.

 

Το δίδυμο Παππά-Σπίρτζη σε νέο ρόλο

Το μήνυμα του Κασσελάκη ήταν ξεκάθαρο και ελήφθη. Μετά από αυτό όμως, κανείς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο πρώτος που φέρεται να μην τον εμπιστεύεται πια είναι αυτός που τον «φύτεψε» στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας. Στις συνομιλίες τους ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τον καθοδηγήσει, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του. Τη δύσκολη αποστολή λέγεται ότι έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς, που συνεχίζει να είναι το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, που έχει ανακάμψει και θεωρείται έξπερτ στα οργανωτικά.

 

Αυτοί οι δύο προσπαθούν να θέσουν ένα πλαίσιο γύρω από τον νέο αρχηγό, ώστε το πολιτικό παιχνίδι που θα παιχτεί μετά τις ευρωεκλογές να είναι σε ελεγχόμενο πεδίο, με μία ελεγχόμενη Κεντρική Επιτροπή. Ο νέος αρχηγός όμως έχει εκλεγεί από τη βάση και αυτό του δίνει τεράστια ισχύ έναντι όλων των άλλων εντός του κόμματος, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό το γνωρίζει καλά και δεν σκοπεύει να απεμπολήσει αυτή την ισχύ, όπως φάνηκε και από όσα είπε στην τηλεοπτική συνέντευξη.

 

  

Ταξίδια στον κόσμο

Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει και ο «γύρος του κόσμου» που ανακοίνωσε, με την αιτιολογία ότι θα κάνει περιοδεία στους ομογενείς για τις ευρωεκλογές. «Εδώ υπάρχει τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει στο κόμμα για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, και αυτός θα φύγει για να πάει στους ελάχιστους ομογενείς που θα ψηφίσουν, λες και θα έχουν λυθεί όλα τα άλλα;»  αναρωτιόταν πρόσφατα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι πιο καχύποπτοι αναρωτιούνται και για το κόστος αυτών των ταξιδιών, κατά πόσο θα επιβαρύνει τον κομματικό προϋπολογισμό, όταν οι πόροι έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της μείωσης του κομματικού ποσοστού στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *