Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

«Βοσκοί», «παππικοί» και διαρροές

 


γράφει ο Δημήτρης Τερζής

 

ΣΥΡΙΖΑ Η εσωκομματική ηρεμία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο στην Κουμουνδούρου και μετά τις αποχωρήσεις της «Ομπρέλας» και των «Εξι συν έξι» ● Διαρροές σε ιστοσελίδες φιλικές προς τον νέο πρόεδρο, του χρεώνουν πως παραδίδει τα κλειδιά του κόμματος στον Νίκο Παππά, αφού σε αυτόν πρόσκεινται 23 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, έναντι μόλις 5 «βοσκών», όπως αποκαλούνται οι προσκείμενοι στον Παύλο Πολάκη.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και της ομάδας των «6 συν 6» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ανακτούσε σιγά σιγά την ηρεμία του, κάτι που θα του επέτρεπε να αναχαιτίσει την ελεύθερη πτώση που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και να πετύχει το πολυπόθητο άλμα προς τα εμπρός, όπως πολλές φορές το έχει περιγράψει ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης.

 

 

Αν κρίνει κανείς ωστόσο από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν διαψευστεί αλλά συντηρούνται με επιπλέον διαρροές, οι εσωκομματικές έριδες καλά κρατούν, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις ισορροπίας να αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Πριν από λίγες μέρες ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο iefimerida και στη συνέχεια αναπαράχθηκε και από ιστότοπους ιδιαίτερα φιλικούς προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον τίτλο «“Νεοπροεδρικοί” κατά Κασσελάκη: Tον κατηγορούν ότι δίνει τα κλειδιά του κόμματος στον Νίκο Παππά». Ηταν εμφανές πως το κείμενο αυτό ήταν γραμμένο από «έμπειρο» χέρι, από κάποιον ή κάποια που γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος από την οποία είχαν προκύψει τα πρόσωπα που θα στελέχωναν την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου όπως επίσης και την Επιτροπή Θέσεων του Συνεδρίου.

 

Οι τριάντα «ριγμένοι»

Στο κείμενο γινόταν αναλυτική καταγραφή των προσώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία, με εκτενή αναφορά σε ποιον «κύκλο» ανήκει ο καθένας εξ αυτών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι μεγάλοι «ριγμένοι» ήταν τα 30 άτομα που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη πριν από μερικούς μήνες, αλλά και ορισμένοι από τους βασικούς υποστηρικτές του νέου προέδρου, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας και η Θεοδώρα Τζάκρη.

 

Ταυτόχρονα γινόταν λόγος για σχεδόν πλήρη κυριαρχία του Νίκου Παππά στις εσωκομματικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι το «8% (ποσοστό που έλαβε ο Νίκος Παππάς στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα) αποδείχτηκε δάσκαλος στην ίντριγκα». Πιο συγκεκριμένα το κείμενο ανέφερε πως οι «κομματικοί», τους οποίους χρέωνε στον Νίκο Παππά, ήταν 23 και οι «βοσκοί», τους οποίους χρέωνε στον Παύλο Πολάκη, ήταν 5.

 

Και πιο κάτω το κείμενο ανέφερε: «Αναλυτικά, στην ΚΟΕΣ θα συμμετέχουν, εκ των 30 μελών της Κ.Ε. που συνυπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, μόνο τρεις κυρίες. Πρόκειται για τις Ελένη Γιακουμάκη, Χρύσα Καραγιάννη και Θεοδώρα Τζάκρη. Στην Επιτροπή Απόφασης και Θέσεων, εκ των 30 που υπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, θα συμμετέχουν μόλις δύο, ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας». Ακολουθούσαν τα 25 ονόματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη και τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα με τις θέσεις ευθύνης.

 

Η λύση δόθηκε, έστω για κάποιους απ’ αυτούς, δύο μέρες μετά τα δημοσιεύματα όταν στην κομματική «Αυγή» διέρρευσε η είδηση περί ενεργοποίησης 11 «νέων προσώπων-κλειδιών», τα οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει ο κ. Κασσελάκης. Στους 11 περιλαμβάνονταν άτομα που είχαν μείνει εκτός νυμφώνος από τις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής και ανήκαν -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- στους «παραπονούμενους».

 

Αλλά και γι’ αυτούς υπήρξε γκρίνια, με την κριτική να γίνεται πάλι μέσω διαρροών και η οποία ξεκινούσε απ’ το επιχείρημα «πώς ακριβώς επιλέχθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, ποιο όργανο τους εξέλεξε και ποια είναι η κομματική τους πείρα» κι έφτανε στο «τι θα γίνει με αυτούς που έμειναν πίσω».

 

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να τους ικανοποιείς όλους, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με θέσεις ευθύνης. Πάντως, η κίνηση αυτή φαίνεται πως ηρέμησε -προς το παρόν τουλάχιστον- τα πνεύματα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των νομαρχιακών και των οργανώσεων μελών του κόμματος και ποιες θα είναι οι σφαίρες επιρροής τους.

 

Η συνέντευξη

Το βράδυ της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Kontra και τη Νατάσα Γιάμαλη. Σταχυολογώντας τις τοποθετήσεις του αξίζει να αναφερθεί ότι απάντησε ξεκάθαρα «ναι» στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Πριν από μερικές μέρες κομματικές πηγές σημείωναν πως η Κουμουνδούρου σκεφτόταν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση αφού προηγουμένως «εξέταζαν τη σχετική διάταξη».

 

Ενδιαφέρον είχε η απάντησή του στο τι θα κάνει αν χάσει στις ευρωεκλογές. Σε αυτό το ενδεχόμενο είπε ότι δεν θα είναι «προσωπική» ήττα αλλά «κοινωνική», χωρίς να εξηγήσει στη συνέχεια τι ακριβώς εννοεί. Από την απάντηση που έδωσε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έγινε αντιληπτό πως η σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε κίνηση ή βάση συνεργασίας».

 

Στο ίδιο πλαίσιο και επιχειρώντας να εξηγήσει τη δήλωση που έκανε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα των νέων, πως «δεν θα χωρίσουμε τους Ελληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος. Δεν χρειάζεται άλλο», ανέφερε ότι «η εφαρμοσμένη πολιτική μας είναι ξεκάθαρα λαϊκή. Δεν υπάρχει λόγος να κατεβαίνουμε στις εκλογές με το ένα μέρος να δαιμονοποιεί το άλλο μέρος. Η ρητορική μίσους δεν με εκφράζει. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *