Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Στους 13 της μειοψηφίας...

 


γράφει ο Πέτρος Μανταίος

 

Μετά την πρωτοφανή σπουδή της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και την επίσης πρωτοφανή ενέργεια να καταδικάσει το ψήφισμα (49–13) του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκαζε το κράτος δικαίου εν Ελλάδι επί της σημερινής κυβερνήσεως, αναρωτιέμαι πόσοι μήνες και πόσες ώρες συζητήσεων αναλώθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να καταλήξει στο επίμαχο ψήφισμα, το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας... αποκήρυξε εν ριπή οφθαλμού, διά της μεθόδου... άσπρου σίφουνα: ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε.

 

Οσο και αν στο σχετικό δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου η Διοικητική Ολομέλεια «Διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδησή τους».

 

 

 

Το μόνο που προκύπτει από τη διαβεβαίωση της πλειοψηφίας είναι η ίδια η... διαβεβαίωση σαν... αυτοαναφορά! Ο Αρειος Πάγος δηλαδή γίνεται μάρτυρας υπερασπίσεως του Αρείου Πάγου, χωρίς να κατηγορηθεί ή να εγκληθεί! Διότι το καταδικαστικό ψήφισμα της Ευρωβουλής επέρριπτε σαφώς και σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για ενέργειες και παραλείψεις που θίγουν και εκθέτουν το κράτος δικαίου.

 

Αν η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επιθυμεί να αναδεχθεί ευθύνες κυβερνητικού ελέγχου κράτους-μέλους της Ε.Ε. από το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που είναι το Ευρωκοινοβούλιο, αυτό αποτελεί ανάμιξη, εκ των ων ουκ άνευ, ακόμα και για πρωτοετή Νομικής, μίας των τριών διακριτών εξουσιών σε υποθέσεις ετέρας. Οθεν θεωρώ την απόφαση του Αρείου Πάγου έμμεση πλην σαφή δικαίωση του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου!

 

Συμφωνώ με τη θέση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Σωτηρέλη (Kontra, 15/2) ότι η απόφαση «Επιβεβαιώνει (...) την πραγματική υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα». Και αφιερώνω το σημερινό χρονογράφημα στους 13 αρεοπαγίτες που μειοψήφησαν...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *