Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Από το μπλόκο στο νοσοκομείο: Στο φουλ η προπαγάνδα, άλυτα τα προβλήματα…

 


Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις, κάνει διαχείριση εν όψει των ευρωεκλογών. Αλλά αυτό είναι -εκτός από ανευθυνότητα- και ο ορισμός του λαϊκισμού.

 

 γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

 

Εικόνα πρώτη, τις προάλλες: Ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την επίσκεψή του στη Δυτική Ελλάδα και κάνει μια περατζάδα από ένα μπλόκο αγροτών. Άνετος και χαμογελαστός τούς διαβεβαιώνει ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε στη Γερμανία θα πάτε», αφού «η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Βέβαια, αυτήν τη διαβεβαίωση για την «προτεραιότητα» την έχουμε ακούσει για καμιά δεκαριά άλλους τομείς κι έχουμε χάσει τη σειρά.

 

Εικόνα δεύτερη, χτεσινή: Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται  ένα νοσοκομείο της Αττικής που ανακαινίζεται. Φυσικά, ο τομέας της υγείας είναι-κι αυτός- «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει επειδή ενημερώθηκε ότι «είχε να γίνει ανακατασκευή του νοσοκομείου από το 1960». Μήπως αναρωτήθηκε (μέσα του…)  «σ’ αυτά τα 64 χρόνια, πόσα κυβέρνησε το δικό μου κόμμα;». Άπαγε τη βλασφημίας…

 

Αυτές είναι οι εικόνες που η  κυβερνητική προπαγάνδα περνάει προς τα έξω. Τι γίνεται, όμως, με τα πραγματικά προβλήματα; Ας περιοριστούμε σε αυτούς τους δύο τομείς.

  

1. Με τους αγρότες η κυβέρνηση πελαγοδρομεί. Στην αρχή, πριν από 15 μέρες, ο αρμόδιος υπουργός Λ. Αυγενάκης δήλωσε ορθά κοφτά ότι οι αγρότες «υποκινούνται» να βγουν στους δρόμους. Επειδή, όμως, διέπραξε βαριά πολιτική γκάφα(δεν είναι ευφυές να λες τέτοια, όταν οι αγρότες στις εκλογές ψήφισαν 48% ΝΔ), τον μάζεψαν.

 

 


Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο.

 

Πέρα από την «αναγνώριση», τι άλλο έχει κάνει η κυβέρνηση, ώστε να μην βγουν στους δρόμους; Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη. Πάλι ο υπουργός έβγαλε την ουρά του απέξω, έριξε στην ευθύνη στη διοίκηση του αρμόδιου οργανισμού(ΟΠΕΚΕΠΕ), την οποία, όμως,  ο ίδιος διόρισε. Τι άλλο δεν έχει γίνει ακόμης Η –ιδιαίτερη λόγω συγκυρίας-ομάδα των αγροτών της Θεσσαλίας, που είναι και πλημμυροπαθείς, καταγγέλλει ότι καμιά ιδιαίτερη μέριμνα δεν έχει ληφθεί γι’ αυτούς. Ούτε σπίτια έχουν να μείνουν ούτε χωράφια να καλλιεργήσουν, άρα εισόδημα μηδέν.

 

 

Επί δέκα λεπτά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ επιχειρούσε χτες να πείσει όσους το έβλεπαν ότι η κυβέρνηση έχει λύσει όλα τα προβλήματα των αγροτών. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, οι «κυβερνητικές πηγές» αναμασούσαν τα ίδια. Και «συμβούλευαν» τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, «διότι «αυτό δεν εξυπηρετεί το συμφέρον τους». Ούτε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων  εκλήθη να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα: «Αφού η κυβέρνηση λέει ότι έχει ικανοποιήσει τα αιτήματά σας, γιατί κάνετε μπλόκα;». Ούτε ένας. Φτάνει και περισσεύει η κυβερνητική προπαγάνδα.

 

2. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση-και προσωπικά ο πρωθυπουργός- επαναλάμβαναν κάθε τόσο ότι η υγεία αποτελεί- το άλλο;- «πρώτη προτεραιότητα», ότι θα φτιάξουν το «νέο ΕΣΥ» και τα παρόμοια. Τι συμβαίνει, όμως, στην πράξη; Γιατί τα νοσοκομεία αγκομαχούν ή βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης;  Γιατί στις εφημερίες  «γίνεται κόλαση»; Γιατί έχουμε πολύμηνες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις και ο νέος υπουργός βρήκε τη λύση στα επ’ αμοιβή απογευματινά χειρουργεία; Γιατί οι ασφαλισμένοι δεινοπαθούν για να βρουν ραντεβού;

 

Όλα αυτά κρύβονται πίσω από  εικόνες σαν και τη χτεσινή του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ο(«μανούλα στην επικοινωνία») Άδωνις Γεωργιάδης κατέβασε στο Τζάνειο για να δει την ανακαίνισή του. Γιατί, άραγε, ο πρωθυπουργός πρέπει να βολτάρει σε ένα νοσοκομείο με ορόφους-γιαπιά; Για όλα αυτά που είπαμε παραπάνω. Για να φανεί ότι «λύνει τα προβλήματα της υγείας», όπως προχτές «έλυσε» το αγροτικό με περατζάδα στο μπλόκο  της Βόνιτσας.

 

Μόνο που τα πραγματικά προβλήματα δεν λύνονται με περατζάδες που δίνουν τηλεοπτικές εικόνες. Η κυβέρνηση αυτή έχει μπει στον πέμπτο χρόνο της. Είχε μια άνετη τετραετία για να βάλει τα προβλήματα σε μια σειρά και να αρχίσει να τα λύνει. Αλλά προτίμησε τη διαχείριση με εικόνες και λόγια, δηλαδή την προπαγάνδα.

 

Το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν δίνει λύσεις, κάνει διαχείριση εν όψει των ευρωεκλογών. Για να μην πάθει μεγάλη εκλογική ζημιά. Να περάσει κι αυτόν τον κάβο ανώδυνα. Αλλά έτσι τα προβλήματα μένουν και συσσωρεύονται. Δεν λύνονται, σπρώχνονται προς τα πίσω. Όλα χάριν της επικοινωνίας και των εκλογών.

 

Αλλά αυτό είναι -εκτός από ανευθυνότητα- και ο ορισμός του λαϊκισμού, τον οποίο, κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ξορκίζουν.

 

Εδώ πάει γάντι  η ρήση του Βρετανού συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ:  «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός τις επόμενες γενιές»…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *