Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Λαϊκή εξέγερση πυροδότησαν τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

Σε ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας, που επεκτάθηκε γρήγορα στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, οδήγησε η επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας, το απόγευμα της Παρασκευής, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην περιοχή. Η πολύωρη συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών εξελίχθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση και η αστυνομία έπνιξε με χημικά το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής επεισόδια ξέσπασαν και στην Άγκυρα.
Περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή, μόνο στην πλατεία Ταξίμ, ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρομένων εξαπλώνονται διαρκώς. Τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν δίνουν τον παλμό στις διαδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να ζητούν περισσότερη ελευθερία και να κατηγορούν τον πρωθυπουργό για αυταρχισμό και για προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.
Από τις συγκρούσεις, εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο και για νεκρούς, Ωστόσο, η μόνη επιβεβαιωμένη πληροφορία ως εκείνη την ώρα αφορούσε τον σοβαρό τραυματισμό 34χρονης διαδηλώτριας από κάνιστρο δακρυγόνου.
Χθες το βράδυ, κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους, εις ένδειξη συμπαράστασης στο εξεγερμένο πλήθος και στα αιτήματά τους.
Καλλιτέχνες και καταστηματάρχες υπέρ των διαδηλωτών

Στην πλατεία πορεύονται και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Χαλίτ Εργκέντς,καθώς και η γυναίκα του Μπεργκιουζάρ Κορέλ. Χτες το βράδυ ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.
Μηνύματα συμπαράστασης στους διαδηλωτές στέλνουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, όπως ο Μπρους Γουίλις.
Επίσης, καταστηματάρχες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Στην πλατεία Ταξίμ και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα
Τη ματαίωση της συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει προ μηνός να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) και καλεί σε συμμετοχή στην πλατεία Ταξίμ.
Ερντογάν: Σταματήστε αμέσως τις διαμαρτυρίες
Να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διαβεβαίωσε δε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη, ενώ φάνηκε ανυποχώρητος ως προς την υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή.
"Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες", δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.
"Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν", πρόσθεσε.
"Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές", υπογράμμισε.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παραδέχεται ότι "είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αναγκαίες προειδοποιήσεις έγιναν".
Αμπ. Γκιουλ: Να επικρατήσει η λογική – Να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις

Να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία" κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων, κάλεσε τους πάντες ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκτιμώντας ότι οι διαδηλώσεις έχουν λάβει "ανησυχητικές διαστάσεις".
"Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές", τόνισε και κάλεσε την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".
Π. Στάνο: Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη και πρέπει να εδραιωθούν ελευθερίες

Αντιδράσεις για το όργιο καταστολής που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία έρχονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του, Πέτερ Στάνο, αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι». Επίσης, προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.
Ρ. Δούρου: Από τα δημόσια φιλιά στα δημόσια πάρκα, προβληματίζει η ατζέντα Ερντογάν
"Η χωρίς όρια, τυφλή καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οι oποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της Κυβέρνησης να κατασκευάσει γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ικανοποιώντας σημαντικά οικονομικά συμφέροντα», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, «αποδεικνύει στην πράξη πόσα πολλά μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε πόσα ακόμα επίπεδα, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το δημοκρατικό κριτήριο-πρόκριμα ένταξης στην ΕΕ".
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή της εδώ.
Αθήνα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα
Με το σύνθημα "Λαοί του κόσμου ενωθείτε για την ελευθερία" απευθύνεται διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση από ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις για τη Δευτέρα.
Σημείο του ραντεβού έχει ορισθεί το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης και ώρα 17:30.
Πηγή : Αυγή 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *