Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Βραζιλία: Πρώτη νίκη για τους διαδηλωτές

Το Κογκρέσο της Βραζιλίας απέρριψε την συνταγματική τροπολογία «PEC 37» με την οποία θα περιορίζονταν οι αρμοδιότητες των εισαγγελέων στη διερεύνηση των εγκλημάτων και θα ενισχύονταν οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η απόσυρση του «PEC 37» ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών του κινήματος που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Παράλληλα το Κογκρέσο αποφάσισε το σύνολο των εσόδων από τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν ανακαλυφθεί να δοθεί στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ προωθεί επίσης και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο να κατευνάσει τις διαδηλώσεις στη Βραζιλία. Η καταψήφιση της συνταγματικής τροπολογίας αναγνωρίζεται ως μια νίκη του κινήματος. Κατά του «PEC37» ψήφισαν 430, ενώ υπέρ μόλις 9.

Οι διαδηλωτές τόνιζαν πως με την εν λόγω τροπολογία θα ενισχύονταν η διαφθορά, την αντιμετώπιση της οποίας έχει θέσει ως βασικό ζήτημα το κίνημα στη Βραζιλία. Σημειώνεται πως η Βραζιλία βρίσκεται στην 69η θέση, σε σύνολο 174 χωρών, του πίνακα της  οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια».

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ανέφεραν πως περιορίζοντας τις εξουσίες των εισαγγελέων η κυβέρνηση του καθιστούσε αδύναμους να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, που συνδέεται με την αστυνομία, όπως αναφέρει το RT. Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο 63 αστυνομικοί συνελήφθησαν για δωροδοκία μετά από μια πολυετή έρευνα. Σύμφωνα με το RT τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί πολλά σκάνδαλα διαφθοράς στην αστυνομία της Βραζιλίας.

Το Κογκρέσο υπερψήφισε επίσης και το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει πως το σύνολο των εσόδων από τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βραζιλία θα δοθούν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, κατά 25% και 75% αντίστοιχα. Η αύξηση του προϋπολογισμού για Υγεία και Παιδεία είναι επίσης ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και εκτιμώνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με το RT.

Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει επίσης σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση, που αναγνωρίζουν ως κάκιστη, αλλά και βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ επισημαίνουν και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ έχει δεσμευτεί για μια σειρά μέτρων με στόχο την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Η Ρούσεφ πρότεινε μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τη δημιουργία μιας συντακτικής συνέλευσης που θα προετοιμάσει μια βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Παράλληλα σε μια ένδειξη αλλαγής το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε την άμεση φυλάκιση του βουλευτή του Κεντρώου «Δημοκρατικού Κόμματος», που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Νάταν Ντονάντον, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 2010 σε κάθειρξη 13 ετών για υπεξαίρεση χρημάτων. Όπως σημειώνεται πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση από την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας το 1988.

Ο Ντονάντον καταδικάσθηκε για συνεργασία με κακοποιούς και διασπάθιση χρημάτων την εποχή που ήταν οικονομικός διευθυντής του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Πολιτείας Ροντόνια στην Αμαζονία. «Υπεξαιρούσε κεφάλαια μέσω πλαστών διαφημιστικών συμβολαίων», διευκρίνισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη Βραζιλία, οι κοινοβουλευτικοί προστατεύονται από τη νομοθεσία που εμποδίζει τους εν ενεργεία πολιτικούς να δικάζονται από τακτικά δικαστήρια, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες υποθέσεις παίρνουν την άγουσα για ανώτατα δικαστικά όργανα, τα οποία εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.
          http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *