ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ «ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ» ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Του Κώστα Μοσχονά
Πάλι τα ίδια… Οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας άρχισαν ένα νέο γύρο άσκησης πιέσεων στην Αθήνα, φοβούμενοι ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας θα έχουν επιπτώσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου. Και έβαλαν πάλι στις ράγες τη γνωστή τακτική των μισόλογων με άμεσες ή έμμεσες απειλές για διακοπή της καταβολής των δόσεων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις ή αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
Οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ μεταφέρθηκαν στον Γιάννη Στουρνάρα κατά το διήμερο των συνεδριάσεων των υπουργών των 17 και 27 στο Λουξεμβούργο. Αλλο που δεν ήθελε ο υπουργός, ο οποίος φρόντισε στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί τις απειλητικές διαθέσεις των εταίρων και να τις μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας. Ετσι, δήλωσε ότι «η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος από την τρόικα πρέπει να τελειώσει έως τις αρχές Ιουλίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μπει σε περιπέτειες».
Τι είδους περιπέτειες; Μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη διακοπή της καταβολής των δόσεων από το ΔΝΤ, όπως άφησε έντεχνα να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Οργανισμού που διευθύνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο εν λόγω εκπρόσωπος επικαλέστηκε πρόβλημα στο καταστατικό του ΔΝΤ που συνδέεται με το ενδεχόμενο ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα κατά το δεύτερο 6μηνο του 2014.
Βέβαια, στη συνέχεια, το ενδεχόμενο διακοπής της καταβολής των δόσεων χαρακτηρίστηκε «πρόωρο» από το ΔΝΤ, αλλά η απειλή μπήκε ήδη σε τροχιά…
Αυστηρό ύφος
Τη σκυτάλη πήραν ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος αυτή τη φορά δεν σύστησε «υπομονή και κουράγιο» στους Ελληνες πολίτες, αλλά είπε ότι «αγαπά την Ελλάδα». Μετά τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λοιπόν, να και ο Φιλανδός που δεν κρύβει τα τρυφερά συναισθήματά του για τη χώρα μας.
Τόσο ο απίστευτος Ολλανδός Γ.Ντάισελμπλουμ όσο και ο Φινλανδός που «μας αγαπάει» ( «Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά θέλω να περάσουμε ένα Eurogroup χωρίς να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής και ένα καλοκαίρι επιτέλους χωρίς ελληνική κρίση»), ζήτησαν στη συνέντευξη Τύπου με αυστηρό ύφος να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου το αργότερο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με άλλα λόγια απαιτούν πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της τρόικας από ελληνικής πλευράς. Η προειδοποίηση ήταν σαφής προς την κυβέρνηση, εάν επιθυμεί τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων…
Φυσικά και οι δύο έδωσαν έμφαση στη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και στη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Για το επίμαχο θέμα της απ” ευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι υπουργοί κατέληξαν σε μία κατ” αρχήν συμφωνία, αφήνοντας τις λεπτομέρειες για αργότερα. «Μη φανταστείτε ότι θα τρέχουμε με ένα αίτημα να σώσουμε κάθε τράπεζα που έχει πρόβλημα», διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ…
Αποδέχθηκαν, επίσης, την αρχή της αναδρομικότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο για μία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2014. Οι τρεις χώρες που αντιδρούσαν (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους, αλλά το όλο θέμα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου