Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Πουλάνε και τη Μάχη της Κρήτης

Το έκτασης 1.000 στρεμμάτων ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε έβαλε στο μάτι το ΤΑΙΠΕΔ

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην κοινωνία των Χανίων και σε όλη την Κρήτη η πρόθεση της κυβέρνησης να εκποιήσει το «φιλέτο» του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες. Η έκταση των περίπου 1.000 στρεμμάτων στο βόρειο παράλιο μέτωπο του Δήμου Πλατανιά σηματοδοτεί μία από τις ιστορικότερες σελίδες του νησιού καθώς κατά κύριο λόγο εκεί διαδραματίστηκε η Μάχη της Κρήτης το 1941 μετά την πτώση χιλιάδων αλεξιπτωτιστών από τα γερμανικά αεροπλάνα.

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τονίζει πως είναι ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. «Ζητάμε να γίνει σεβαστό το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που προβλέπει κοινωφελείς, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Στα δυόμισι χρόνια που είμαι δήμαρχος έχουν αλλάξει πέντε υπουργοί Αμυνας. Από όλους ζητήσαμε την παραχώρηση του χώρου στον δήμο και μέχρι σήμερα μας αγνοούν. Στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης περνούν όλοι από δω εκφωνώντας λόγους για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και σήμερα ετοιμάζονται να την ξεπουλήσουν».

«Δεν θα στείλουμε στοιχεία»

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν ύστερα από έγγραφο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου που έφτασε στον Δήμο Πλατανιά ζητώντας την «παροχή στοιχείων και εγγράφων στον Νομικό και Τεχνικό Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναφορικά με το αεροδρόμιο του Μάλεμε».

Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά αρνείται την παραχώρηση στοιχείων, ενώ για το θέμα χθες ο δήμαρχος ενημέρωσε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το συλλογικό όργανο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων του νησιού.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει και άλλα «φιλέτα» της Κρήτης στο στόχαστρο, με κυριότερο αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, ανατολικά του Ηρακλείου, έκτασης 738 στρεμμάτων, παραβλέποντας και πάλι το εγκεκριμένο τοπικό ΣΧΟΟΑΠ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *